compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Oaza mira, povrtnjak ili praznični raj: Koji ste tip balkona?

Oaza mira, povrtnjak ili praznični raj:

Koji ste tip balkona?

U ljetnim mjesecima želimo provoditi što više vremena vani. Osobito vlasnici balkona se mogu smatrati sretnima, što mogu jednostavno pomjeriti središte svog života vani. Bez obzira na to da li koristite balkon za opuštanje, druženje s prijateljima ili za vježbanje: Ovisno o tome kako ga koristite i atmosferi, svoje omiljeno mjesto na otvorenom možete prilagoditi različitim ljetnim cvjetovima, trajnicama i visokim stabljikama. Pokazat ćemo Vam tri različita načina i vrhunske trikove za duže očuvanje Vašeg cvjetnog obilja.

compo image

Romantično i razigrano: Balkon za sanjare

Zamišljate li romantični balkon s isprepletenim penjačkim biljkama i mirisnim cvijećem? Postoji nekoliko otpornih sorti ruža koje se također dobro snalaze u koritima i koje pretvaraju Vaš balkon u mali raj. Osim s ružama grmlja, svoj vanjski prostor možete naglasiti i s visokim stabljikama ruža. Preporučujemo ih kombinirati sa sadarkom, lobularia maritimom, dijascijom i visećim verbenama. Hortenzija sa svojim ogromnim cvjetovima i privlačnom fukzijom, koja cvjeta tijekom cijele godine, idealna je za mjesta u poluhladu. Ako više volite blago i razigrano, svoje balkonske košare možete napuniti pelargonijom, visećom petunijom, vodenikom, dijascijom i mini maćuhicama. Želite li zaštititi svoje novo omiljeno mjesto od sunca ili znatiželjnih očiju susjeda? Onda posadite bršljan, ruže penjačice, grmoliku heljdu, pavitinu ili mirisnu grahoricu. 

compo image

Aromatično i ukusno: Balkon za samostalne 

Da li želite da pretvorite svoj balkon u kuhinjski vrt? Nema problema! Voće, povrće i bilje su svježe kada se uzgajaju i u koritu. Ne samo da je aromatičan okus impresivan, mnoge biljke usjeva također i lijepo izgledaju na Vašem balkonu. Navike rasta malih stabljika ili visokih stabljika bobičastog voća, žarko crvene stabljike blitve, atraktivno cvijeće breskve i raznobojno voće čine Vaš balkon privlačnim. Najpopularnije povrće su rajčica, krastavac, kovrčava endivija, paprika i tikvice. Rotkvica i mnogocvjetni grah također dobro rastu u koritima.
Biljni vrt uzbudljivo je iskustvo za oči i nos. Kadulja, ružmarin, timijan, origano i peršin mogu se uklopiti na najmanje balkone i mogu dodati ukrasni dodir ako se postave na različite razine ljestvice.
Uz povrće i bilje, asortiman sitnog voća postaje sve veći i veći. Bilo da su stupci jabuke, kruške, breskve ili slatke trešnje: Asortiman ne ostavlja ništa za vrtlara da priželjkuje. Ali voćne biljke ne spadaju u najprikladnije lončanice. Kako stabla jabuke i kruške često nisu plodna, za postizanje bogate berbe potrebne su Vam najmanje dvije različite sorte kako bi se one međusobno oprašile.

više o uzgoju voća i povrća na Vašem balkonu
compo image

Mediteransko i egzotično: Balkon za globetrottere 

Ljubitelji sunca poput oleandara, anđeoske trube i masline brzo stvaraju savršenu mediteransku blagdansku atmosferu na balkonima i terasama. Kako u našem podneblju ne mogu podnijeti mraz, potrebno ih je preseliti u zimski dom tijekom hladne sezone godine. Ali to ne mora biti negativna strana. Egzotične biljke u koritima mogu se ponovno i ukrasno preurediti. Vatreni cvjetajući hibiskus i visoka žumara osvježavajuće se razlikuju u blago zasjenjenom kutu. Smokve, limun i šipak također Vam mogu pomoći da ugasite žeđ za dalekim zemljama i kulinarskim poslasticama. 

compo image

Kako zadržati svoje duže

Sve počinje s pravom zemljom 

Kako su lonci, košare i korita samostalni spremnici s relativno malim rezervama zemlje, za sadnju trebate upotrijebiti visokokvalitetan humus za lonce. Osigurajte da je strukturalno stabilna, omogućava da zrak prođe do korijena i ima visok kapacitet skladištenja vode. Da biste osigurali zdrav razvoj biljaka i obilno formiranje cvijeća, trebate uzeti u obzir različite navike rasta prilikom sadnje u balkonske košare, korita i viseće košare, i ne postavljati biljke preblizu jednu uz drugu.

Nije svaka zemlja ista

Nije svaka zemlja ista - različite sorte zemlje prilagođene su različitim potrebama vaših biljaka. Saznajte više o COMPO-ovim različitim sortama humusa za lonce ovdje.

saznaj više
compo image

Zalijevajte biljke umjereno

Biljke u loncima i koritima mogu pohraniti samo ograničenu količinu vode. Stoga je redovito i pravilno zalijevanje jedan od najvažnijih dijelova njege Vaših biljaka. Manje je više! Većina biljaka neće podnijeti vlažna stopala. Kako bi se spriječilo truljenje korijena, sav višak vode koji se nakupi u pladnju za kapanje ili plantažeru treba isprazniti. Preporučujemo zalijevanje izravno na površinu zemlje ujutro ili navečer kako biste spriječili nepotrebno isparavanje.

Osnove navodnjavanja

Ovdje možete pronaći puno korisnih savjeta za pravilno navodnjavanje biljaka. Korištenje prave količine vode ključno je za dobar rast biljaka.

saznaj više

Razmazite svoje biljke hranjivim tvarima

Osim dobre zemlje, redovita gnojidba je ključna za lijepo i dugotrajno cvjetno obilje. Većina biljaka na balkonima i posudama, kao što su nezasitne iglice i petunije, zahtijeva puno hranjivih sastojaka. Jednom ili dvaput tjedno u vodu dodajte posebno tekuće gnojivo. Alternativno, možete koristiti gnojivo sa sporim ispuštanjem kojim biljke hranite nekoliko mjeseci.

Podijeli