compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Stvaranje balkonskog vrta: Sedam savjeta za male prostore

Sedam savjeta za male prostore

Stvaranje balkonskog vrta

Šarene pelargonije, svježe ubrane rajčice ili mali grm maline – ako mislite da se cvijeće, voće ili povrće mogu uzgajati samo u vrtu, varate se! Otkrivamo kako maksimalno iskoristiti čak i najmanje površine i kako stvoriti prekrasan balkonski vrt.

Sedam savjeta za male balkone

Naravno, na malom prostoru ne možemo uzgojiti toliko biljaka koliko u velikom vrtu. Također nema mjesta za ležaljku ili viseću mrežu. Ipak, promišljenim planiranjem i na malom prostoru možete puno dobiti. Zato s vama dijelimo sedam praktičnih savjeta kako učinkovito iskoristiti prostor na balkonu i pretvoriti ga u sanjivu oazu mira.

compo image

Šareno i ukusno

1. Odabir pravih balkonskih biljaka

Ako želite šareni balkon, postoji veliki izbor balkonskog cvijeća, posebno u proljeće ili ljeto. Na primjer, za sadnju u obične ili balkonske tagle pogodne su begonije, pelargonije, petunije, fuksije, zvončići, rogate ljubičice, neven ili sporiš. Gotovo sve začinske biljke – od bosiljka do stolisnika – također su prikladne za sadnju u posude. Usput, cvjetnice vole i pčele i drugi korisni kukci.

Kada je riječ o korisnim biljkama, sada također postoji mnogo različitih biljaka koje ne zauzimaju puno prostora, ali će vas svejedno razveseliti ukusnim plodovima. Tako na balkonu možete napraviti prekrasan vrt s voćem i povrćem s malim patuljastim rajčicama, balkonskim čilijem ili rascvjetanim breskvama.

Ipak, preporuča se da prilikom kupnje provjerite etiketu biljke jer ćete na njoj pronaći informacije o načinu uzgoja i koliko prostora treba posvetiti biljci. Primjerice, želite li klasičnu vrtnu malinu (koja može izrasti izbojke duge i po nekoliko metara), odložite teglu i odaberite balkonsku malinu. Takve posebne lončanice imaju vrlo kompaktnu naviku rasta i stoga su savršene za male balkonske vrtove.

compo image

Razmišljajte izvan okvira

2. Klasika: Balkonske tegle

Balkonske tegle vjerojatno su dio standardne opreme svakog balkonskog vrtlara. Dostupne su u velikom izboru oblika, boja i veličina. Želite li što učinkovitije iskoristiti prostor, odaberite tegle za cvijeće koje se mogu pričvrstiti ili objesiti na vanjsku stranu balkonske ograde. No kako vam se balkonske tegle ne bi srušile za vrijeme nevremena ili oluje, ne zaboravite je dobro učvrstiti! Osim toga, pravila i propisi za neke unajmljene stanove navode da se balkonske tegle mogu objesiti samo s unutarnje strane. Stoga je važno provjeriti primjenjiva pravila i propise prije kupnje tegle za cvijeće. Zatim možete izmjeriti ogradu svog balkona. Za balkon širok dobra dva metra preporučamo dvije velike tegle, svaka duljine 100 centimetara. Tako ćete moći posaditi biljke duž cijele dužine balkonske ograde. Naravno, možete koristiti i mnoge manje tegle za cvijeće ili viseće posude. Iako će vas to koštati malo prostora, balkon može izgledati malo veći.

Savjet za sadnju: Za polusjenovite i sunčane balkonske vrtove prikladno je različito cvijeće. Lijepe su primjerice pelargonije, petunije, tratinčice, zvončići, sporiš ili neveni, kao i biljke iz roda Nemesia. Oni koji žele uzgajati male balkonske biljke za branje mogu posaditi razne biljke, bobičasto voće ili patuljaste rajčice. Begonije i fuksije pružit će prekrasne prijelaze boja na balkonima koji gledaju na sjever i obično su u sjeni. Ljubitelji bilja također mogu posaditi lazarkinju ili medvjeđi luk.

compo image

Aiming high

3. Dizajn balkona na visokim visinama: Viseće košare

Tko kaže da tegle uvijek moraju biti na podu? S visećim košarama također možete idealno iskoristiti prostor u zraku. Osobito će se viseće biljke u njima osjećati kao kod kuće. Budući da su viseće košare dostupne u različitim veličinama, možete odabrati pravu viseću košaru za svoju biljku ili čak staviti nekoliko biljaka u jednu viseću košaru.

Savjet za sadnju: Šareni viseći sporiš, zapadnoindijske lantane ili viseće pelargonije uljepšavaju raspoloženje na sunčanim balkonima. Ukrasno lisnato bilje poput grmolike heljde također odvlači pažnju. Budući da su jagode uglavnom viseće biljke, pogodne su i za viseće košare. Za sjenovite balkonske vrtove preporučuju se viseće begonije i fuksije. Njihovo očaravajuće cvijeće čini ih prekrasnom gozbom za oči. Ako vaš balkon uhvati barem malo svjetla, možete okušati sreću i sa šumskim jagodama.

compo image

Vertikalno vrtlarstvo

4. Sadnja na zidove: Police i palete

Potrebno je samo malo vještine da gole zidove prekrijete prekrasnim biljkama. Na primjer, napravite praktičnu viseću policu od daske i užeta. Na njega možete staviti sitno začinsko bilje ili cvijeće. Zidove balkona možete uljepšati i nekim sukulentima koji će izrasti u živi zid.

Ako želite stvoriti još veću raznolikost biljaka na balkonu, možete napraviti okomitu vrtnu gredicu od drvene palete. Ipak, nemojte saditi palete pregusto jer svakoj biljci treba dovoljno prostora za razvoj korijena. Općenito, mali sukulenti, različito bilje ili robusno divlje cvijeće koje zahtijeva samo malu količinu zemlje posebno su prikladni za okomitu gredicu od paleta. Prilikom sastavljanja važno je osigurati da nakon zalijevanja višak vode može otjecati.

Osim toga, možete posaditi cvijeće koje voli rasti prema gore, a ne vodoravno. Crnooka pupavica, petolisna lozica, bršljan ili klematis biljke su penjačice koje služe i kao zaštita od znatiželjnih pogleda.

compo image

Kvadratno umjesto okruglo

5. Blakonski vrt s teglama i kutijama

Ako želite uštedjeti puno prostora, preporučujemo da sadite u četvrtaste posude umjesto u okrugle jer ćete tako spriječiti neiskorištene praznine. Ako su tegle dosta velike, obujma, recimo, 8 ili 15 litara, u njih možete posaditi i kompaktne voćke, poput balkonskih breskvi ili stupastih jabuka – u njima će se dobro osjećati i rajčice ili krastavci. Međutim, te biljke moraju biti na svijetlom i sunčanom mjestu. Preporuča se balkon koji je najmanje pola dana izložen suncu.

Posebno su praktični veliki sanduci ili – za nešto atraktivniji izgled balkona – male povišene gredice. Ovisno o veličini sanduka ili povišene gredice, na sunčanom ili polusjenovitom balkonskom vrtu možete uzgajati najrazličitije povrće i voće – od salate do rotkvica do gredica s mirisnim začinskim biljem – vaša je kreativnost slobodna. Mnogo je ideja za sadnju uzdignute gredice, posebno na osunčanim balkonima.

S druge strane, to može biti malo teže na balkonu okrenutom prema sjeveru. Ovdje možete okušati sreću sa sjenovitim biljkama poput medvjeđeg luka, lazarkinje ili wasabija. Prekrasne ukrasne biljke kao što su paprat, ljiljani i srdašce također dobro uspijevaju na sjenovitim mjestima.

Savjet: Prije sadnje provjerite može li voda lako otjecati kroz nekoliko drenažnih rupa. Za još učinkovitiju prevenciju mogućeg vlaženja preporuča se drenažni sloj od granulata. Također, pobrinite se da biljke imaju dovoljno mjesta za svoje korijenje.

Uzgoj povrća – čak i bez talenta za vrtlarenje

Želite li imati mali kutak za grickanje, na primjer s rajčicama i jagodama? Dijelimo s vama devet jednostavnih savjeta za uzgoj voća i povrća – za zdrave biljke i obilnu berbu!

Read more
compo image

Sklopiv i višenamjenski

6. Stvaranje ugodnog prostora za sjedenje

Osim šarenih biljaka, balkonski vrt mora imati i ugodan prostor za sjedenje gdje se naravno možete opustiti nakon rada u vrtu. Preporuča se sklopivi balkonski namještaj, pogotovo ako imate malo prostora na balkonu. Već postoje mnoge verzije koje su prikladne za male balkone. Tijekom rada u vrtu i sadnje, možete jednostavno sklopiti stolice, odložiti ih i nesmetano se brinuti o svojim biljkama. Od pomoći je i višenamjenski namještaj – primjerice škrinja u koju se lako može spremiti nekoliko vreća zemlje ili kao klupa s dva-tri lijepa jastuka. Veliki udobni jastuci koji se po potrebi mogu staviti na pod mogu se koristiti i kao prostor za sjedenje kada dođe nekolicina vaših prijatelja.

Usput, dok možete uživati ​​u večernjem suncu na balkonu okrenutom prema zapadu, balkoni okrenuti prema jugu mogu ljeti postati jako vrući. U tome možete pomoći uski suncobran ili mala nadstrešnica. Prednost tende za sunčanje je u tome što pruža više hlada i ne zahtijeva nikakvu površinu.

compo image

Ugodna atmosfera sa svjetlima

7. Balkonski vrt s ambijentalnom rasvjetom

Lampice, svijeće i svjetiljke nezamjenjive su kada je riječ o stvaranju prekrasne atmosfere u blagim ljetnim večerima. Kako biste uštedjeli prostor, lampice možete jednostavno omotati oko ograde ili ih objesiti na strop. Postavite svijeće i vjetrenjače na viseću policu ili mali drveni stol – i to je sve što vam je potrebno da postavite ukrasna svjetla u svom balkonskom vrtu!

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO