compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Zemlja i kompost
  6. Sve što trebate znati o supstratu

Sve što trebate znati o supstratu

Postoji mnogo različitih vrsta zemlje. Ali kako znati koja od njih je najprikladnija za vaše biljke? Saznajte što morate imati na umu prilikom kupnje i zašto nisu sve vrste zemlje iste.

Od čega se sastoji supstrat?

Budući da svaka biljka ima individualne potrebe, različite vrste zemlje, poznate kao i supstrati, sadrže različite kombinacije sastojaka. To znači da vrste zemlje mogu imati vrlo različita svojstva. Razlikujemo fizikalna, biološka i kemijska svojstva.

Fizička svojstva

  • Struktura i stabilnost
compo image

Zašto je odabir prave zemlje toliko važan?

Supstrat djeluje kao neka vrsta dnevnog boravka za vašu biljku. Kako se trebate osjećati kod kuće u svoja četiri zida? Trebalo bi biti dovoljno prostora i mogućnosti za opuštanje, a ne smije biti previše hladno ili previše toplo. Isto vrijedi i za supstrate: Podržavaju korijene i osiguravaju da biljka čvrsto stoji. Također pohranjuju vodu i hranjive tvari i imaju dovoljno zračnih pora koje osiguravaju da zrak cirkulira oko korijena.

Kako mogu uočiti visokokvalitetan supstrat?

Dobar supstrat sadrži dovoljno hranjivih sastojaka koji su prilagođeni specifičnim biljnim sortama i osnovno gnojivo koje pokriva potrebe za hranjivim tvarima u prvih nekoliko tjedana. Drugi znak kvalitete je pH vrijednost: Hranjive tvari u zemlji mogu biljke apsorbirati samo ako je pH vrijednost točna. Obratite pažnju na konzistenciju zemlje: Visokokvalitetni supstrati su ravnomijerno pomiješani i raspadaju se u labave, ali stabilne čestice prilikom dodira. Ako ništa drugo, može vam pomoći test mirisa – dobra zemlja miriše na šumsko dno i ne bi smijela mirisati loše ili na plijesan.

Savjet

Većina biljaka preferira tla sa pH vrijednošću između 5,5 i 6,5. Ali acidofilne biljke (europska brusnica, brusnica, rododendroni) uspijevaju samo u gredici ili u posudi s kiselim tlom (pH vrijednost između 4 i 5).

compo image

Po čemu su COMPO vrste supstrata toliko posebne?

1956. Godine prvi supstrat ikad koji se je prodavao u ambalaži prilagođenoj potrošačima je i do danas najpoznatija marka u našem asortimanu: naš COMPO SANA®. Njegov je sastav precizno prilagođen potrebama biljaka i sadrži sve što je potrebno za zdrav rast. Zahvaljujući poboljšanim formulama i posebnoj mikronutrijentskoj smjesi, neki od naših supstrata opskrbljuju biljke hranjivim tvarima i do 12 tjedana. Stroge provjere neovisnog Instituta za poljoprivrednu istragu pri Poljoprivrednoj komori (LIFA) i DIN ISO certificirano upravljanje kvalitetom, osiguravaju konstantno visoku kvalitetu COMPO supstrata.

Uzgred, sve naše zemlje, koji sadrže treset certificiran je od strane fondacije „Odgovorno proizveden treset“. Ova europska organizacija uspostavila je transparentan sustav certificiranja za berbu treseta. Uključuje stroge kriterije koji se odnose na odabir mjesta, berbu treseta i kasnije korištenje zemljišta.

Kako mogu izbjeći uporabu treseta u svom vrtu?

Ako biste radije koristili alternativu zemljama koji sadrže treset, to sada možete uraditi s čistom savješću. Komponenta treseta koja je vrijedna za biljke, a prisutna je u većini vrsta supstrata, zamijenjena je matičnim humusom kore, kompostom, kokosom ili drvenim vlaknima. Prirodni materijali također podržavaju zdravi rast.

Pravilno presađivanje biljaka

Osim dovoljno svjetlosti, vode i hranjivih sastojaka, biljkama je pretežno potrebno dovoljno prostora. Ovdje otkrijte zašto je toliko važno presađivati biljke i kako to djeluje.

čitaj više

Podijeli