compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Zalijevanje
  6. Kako pravilno zalijevati biljke

Osnove

Zalijevanje od A-Ž.

Vaše biljke su žedne poput Vas! No, koliko intenzivno i često treba zalijevati ovisi o mnogim čimbenicima i često je izvor nesigurnosti. Bilo da su kućne biljke, balkonske ili u vazama, svaka biljka ima različite potrebe. Otkrivamo najvažnija osnovna pravila koja će vam pomoći kod zalijevanja.

compo image

Pravilno zalijevanje kućnih biljaka

Spriječite natapljanje

Općenito vrijedi sljedeće: Bolje je zalijevati jednom premalo nego jednom previše! Osušene biljke često se mogu spasiti, ali za biljke s trulim korijenjem je prekasno.

Budite svjesni podrijetla i lokacije

Tijekom zalijevanja treba uzeti u obzir podrijetlo i mjesto biljke: Vaš zeleni cimer može se nositi s različitim količinama vode, ovisno o klimatskoj zoni iz koje dolazi. Najbolje je pitati prodavača prilikom kupnje. Kada je riječ o lokaciji u Vašem domu, trebali biste imati na umu da će biljkama na toplim mjestima s puno izravne sunčeve svjetlosti trebati puno više vode.

Obratite pozornost na vrstu lista

Biljkama s velikim lišćem općenito je potrebno više vode nego biljkama s manjom površinom lišća. Isto vrijedi i za brazdane ili drugačije neravne površine listova. Ali debeli, mesnati listovi mogu dobro skladištiti vodu i zato ih treba zalijevati manje.

Razmislite o vegetacijskom ciklusu

Kad biljka raste (obično ljeti), treba joj puno hranjivih sastojaka i dovoljno vlage da formira nove listove i cvjetove. Kada temperature padnu, mnoge biljke ulaze u period mirovanja, tijekom kojeg im treba manje vode i hranjivih sastojaka.

Odaberite odgovarajuću veličinu i materijal posude

Male biljke u velikim posudama mogu dugotrajno skladištiti vodu te ih je stoga potrebno rjeđe zalijevati. Ali veće biljke s malo prostora u svojim posudama treba što intenzivnije zalijevati i idealno ih posaditi u posudu koja je 2-4 cm veća, što je to prije moguće. Biljkama u posudama od gline ili terakote potrebno je puno više vlage nego biljkama u plastičnim posudama, jer glina također pohranjuje vodu i ispušta je u tlo. Plastične posude ne mogu skladištiti vodu, pa je biljke u njima potrebno zalijevati manje.

Pouzdajte se u tehnička pomagala

Obično je na osnovu tla teško reći da li je Vaše biljke potrebno zalijevati ili ne. Površina se često brže suši, ali ispod nje je zemlja još uvijek vlažna. Dakle, ako se površina čini svjetlijom ubrzo nakon zalijevanja, to ne mora nužno značiti da biljku treba ponovno zalijevati. Koristite isprobani trik s palcem: Zaronite palac dovoljno duboko u zemlju, da provjerite da li je još uvijek vlažna. Iako je ovo praktično, to je i netočno jer se ovom metodom može ispitati samo površina zemlje. Vlagomjer može pomoći u određivanju potrebe za vodom izravno na obavijenom korijenu.

compo image

Praviljno zalijevanje balkonskih biljaka i biljaka u posudama

Zalijevajte s oprezom

Previše vlage uzrokuje truljenje korijena, što rezultira time da biljka ne apsorbira više hranjive tvari i ne može se pravilno razvijati. Ali premalo vode ometa njen rast i sposobnost cvjetanja, što rezultira sa smeđim lišćem i venenjem. Generalno gledano, bolje je redovno zalijevati obilno nego u malim količinama.

Kada zalijevati

Najbolje vrijeme za zalijevanje je ujutro ili navečer. Ako je pretoplo u podne, listovi koji su slučajno ostali mokri mogu izgorjeti. Nadalje, nepotrebna količina vode isparava prije nego što je biljke mogu apsorbirati. Popratno, biljke na sjevernoj strani zgrade trebaju mnogo manje vode nego biljke okrenute prema jugu .  

Pravilno zalijevanje je ključno

Ne zaboravite da su vaše biljke osjetljive duše! Voda iz slavine ne bi trebala biti previše hladna ili vapnenasta. U područjima s tvrdom vodom preporučljivo je zalijevati balkonske biljke s kišnicom – to je dobro i za biljke i za okoliš!

compo image

Pravilno zalijevanje travnjaka

Zalijevanje travnjaka je lakše reći nego učiniti. Mnogi hobi vrtlari teško pronalaze pogodno vrijeme i pravu količinu vode za svoje travnjake. Neki čak ne zalijevaju svoje travnjake. Ali redovno zalijevanje je dio brige za travnjake – posebno kad su vrućine.

Najbolje vrijeme za zalijevanje

Najbolje doba dana za zalijevanje travnjaka je ujutro ili navečer. Žarko podnevno sunce djelovalo bi s vodom i spalilo travnjak, ostavljajući vam neprijatne smeđe mrlje. Mnogo vode bi također isparilo.

Čimbenici koji utječu na količinu vode

Ovisno o uvjetima tla, temperaturi i vlažnosti zraka, kvadratni metar travnjaka ljeti gubi u prosjeku četiri litre vode dnevno zbog isparavanja. Ako u blizini raste drveće, grmlje ili veliki grm, koji izvlaće vodu iz tla, potreba za vlagom bit će veća nego na otvorenim prostorima. Kako su korijeni trave samo 15 cm u tlu, brzo im nedostaje vode potrebne za adekvatan rast. Važno je da područje oko korijena bude potpuno natopljeno. Ovisno o stanju tla, potrebne su različite količine vode.

Koliko vode treba Vašem travnjaku  

Dok na lakšim pješčanim zemljama treba otprilike 10 do 15 litara po četvornom metru svaka tri do četiri dana u sušnim razdobljima, ilovasta do glinena tla treba zalijevati otprilike jednom tjedno s 15 do 20 litara po četvornom metru. Ako svakodnevno zalijevate malu količinu, korijenje će se povući iz dubljih slojeva tla. Ako se ne zalijeva duže vrijeme, površina travnjaka će se vrlo brzo osušiti. Iz tog je razloga bolje da korijenje ostane duboko kako bi i tamo moglo apsorbirati vodu.

Savjet

Travnjak se ne smije zalijevati nakon plijevljenja, jer bi korov mogao ponovno narasti. Ali nakon sadnje potrebno ga je zalijevati nekoliko puta dnevno nježnim mlazom vode dva do tri tjedna.

compo image

Kako znati da li je Vašem travnjaku potrebna voda

Bolje je započeti zalijevanja travnjaka prerano nego prekasno: Ako pričekate da oštećenja od suše postanu vidna, teško će se iscrpljena površina pretvoriti natrag u zeleni tepih. Dakle, zalijevajte svoj travnjak redovito – čak i ako je još uvijek zelen. Vrijeme je za zalijevanje kad prve oštrice postanu mlohave, a trava se sama po sebi ne uspravi nakon što ste koračali po njoj.

Osnove o supstratu

Osim što se zalijevaju, biljkama je potrebna i prava zemlja da bi dobro rasle. Ovdje saznajte sve što trebate znati o zemlji.

čitaj više

Zemlje s dodatnim kapacitetom za skladištenje vode

Podijeli