compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Rezanje lavande

Rezanje lavande

Svi volimo lavandu kao i pčele, bumbari i leptiri. Naime, karakterističan miris ove mediteranske biljke možete osjetiti u mnogim vrtovima. Međutim, nije svaki grm lavande pun cvjetova – a to može biti zato što nije orezan. U ovom ćete članku saznati zašto je ovo bitan dio vašeg plana njege lavande.

Materijal i veličina su ključni

Zašto rezati lavandu?

Mnogo je razloga za godišnje orezivanje lavande. Ovaj polugrm s godinama dosta odrveni i na drvenastim dijelovima se ne stvaraju nove mladice, zbog čega su dijelovi lavande gotovo bez cvjetova i listova. U najgorem slučaju, lavanda će se čak raspuknuti po sredini. Ako se to dogodi, vrlo je teško spasiti biljku.

Drugi razlog za redovito orezivanje je održavanje biljke u formi – što je posebno zgodno kod manjih biljaka lavande u posudama.

compo image

Kada orezati lavandu?

Orezujte lavandu dva puta godišnje kako biste joj pružili najbolju moguću njegu. Prvu rezidbu lavande treba obaviti krajem veljače do sredine ožujka, pod uvjetom da se ne očekuju jači mrazevi. Odrežite je drugi put kada joj gotovo svi cvjetovi odumru. Općenito, to se događa u srpnju ili kolovozu.

Za razliku od mnogih grmova, ovaj ljubičasti podgrm ne preporučuje se obrezivati ​​u jesen - to ostavlja biljku u opasnosti od ozbiljnih oštećenja od mraza.

Rezanje lavande u veljači i ožujku

Rezanje u proljeće

Najvažnija točka rezanja lavande je proljeće. Idealno vrijeme je prije pupanja biljaka, ali nakon bilo kakvog duljeg mraza. Dakle, ako očekujete dugu, hladnu zimu, pričekajte malo prije rezanja lavande. Odrežite oko dvije trećine biljke, uklanjajući sve dijelove biljke koji su se tijekom zime osušili ili smrznuti.

Inače, što kasnije režete lavandu, to će kasnije otkriti svoje prekrasne cvjetove. Drugim riječima, ako ste je posadili s puno kasnog ljetnog cvijeća, možda ima smisla pričekati do kraja veljače prije rezanja lavande.

Režite lavandu u srpnju i kolovozu

Rez za održavanje za drugo razdoblje cvatnje

Pravilnom rezidbom lavande ljeti ne samo da ćete sačuvati njenu energiju, već ćete joj omogućiti i dobar broj novih cvjetnih glavica. Zašto? Ako odrežete granu neposredno prije nego što cvijeće ugine, vaša lavanda neće trošiti puno energije za proizvodnju sjemena. Umjesto toga, može se usredotočiti na izradu novih cvjetova. Koristite svoje vrtne škare za posebno duge izdanke i odrežite biljku za otprilike trećinu. Ako zaboravite orezati lavandu ljeti, najbolje je da je uopće ne orezujete jer je to zapravo samo dodatna rez za održavanje. Vaša lavanda mora moći formirati nove izdanke prije prvog mraza kako bi izbjegla oštećenja.

Dvije trećine, jedna trećina

Ovo pravilo je jednostavan način da zapamtite koliko treba rezati lavandu. Uklonite ne više od dvije trećine u proljeće i oko jednu trećinu ljeti.

compo image

Savjeti za savršeno obrezivanje

Općenito, obrezivanje mladih biljaka lavande zahtijeva drugačiji pristup u odnosu na starije. Na primjer, dok će mlađe biljke podnijeti oštro obrezivanje, morate biti nježniji sa starijim biljkama lavande zbog njihovih drvenastih dijelova. Lavanda s tih mjesta samo uz veliki napor, ako uopće, izraste nove izdanke. Zato pazite da ne zasiječete u staro drvo i uvijek ostavite nekoliko centimetara novih izdanaka.

Ako vaša lavanda nije orezana godinama, oštra rezidba je jedini način da spasite svoju drvenastu lavandu. To nije uvijek uspješna strategija, ali svakako vrijedi pokušati! Idealno je orezivati ​​lavandu u lipnju ili srpnju, temeljito odrežući biljku na visinu od 10 do 15 cm. Ako imate sreće, novi izdanci će niknuti prije kraja godine.

Alat za čisto rezanje

Za mlade biljke lavande najbolje je odlučiti se za škare za ruže. Ali za starije biljke preporuča se koristiti škare za živicu.

Rezanje lavande za sušenje

Lavanda ne samo da izgleda sjajno – njeni mirisni cvjetovi imaju i druge prednosti. Lavanda s jedne strane djeluje umirujuće, s druge svojim mirisom odbija muhe i druge insekte. Zbog toga je ovaj mediteranski polugrm savršen za korištenje u izradi i kreiranju vlastitih domaćih proizvoda od lavande, poput mirisnih svijeća. Većina uputa počinje sušenjem lavande koju ćete koristiti. Idealno je kada lavandu za sušenje možete brati sredinom lipnja, kada su se neki njezini cvjetovi već otvorili. Da biste to učinili, odrežite mladice oko 10 cm ispod cvjetova. Zatim zavežite grančice u mali buket i objesite ih naopako da se osuše.

Podijeli