compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Napravite sami
 4. Poklon za ljubitelje biljaka: makrame za reznice

POSTUPAK

Poklon za ljubitelje biljaka: makrame za reznice

Razmnožavanje vlastitih sobnih biljaka izvrstan je način da razveselite svoje najmilije! Stoga vam želimo pokazati kako napraviti makrame kod kuće - viseću mrežu za vaše male biljke.

compo image

Što vam treba

Najprije vam treba grana ili lijep komad drveta. Drvo možete jednostavno obraditi tako da nožem skinete koru i izbrusite je brusnim papirom.

Zatim pomoću malih staklenih posuda ili vaza stavite reznice i neukorijenjene izbojke u vodu. 

Za svaku viseću košaru trebate deset konaca. Dobar izbor je napraviti makrame različitih duljina. Konac bi trebao biti dovoljno tanak da se može promatrati kako male biljke puštaju prve korijene. To se posebno odnosi na male vaze, jer će inače makrame čvorovi prekriti staklo. Naše upute temelje se na makrame koncima od 3 mm i vazama promjera 6 cm.

Materijal:

 • grana ili drvo
 • brusni papir i nož
 • vaze 
 • za dugu viseću košaru: 4 x 2,50 m; 4 x 2 m; 2 x 0,5 m konac
 • za kratku viseću košaru: 4 x 2,50 m; 4 x 1,5 m; 2 x 0,5 m konac

Savjet

Nakon što reznice imaju dovoljno korijena za sadnju u lonac, možete koristiti vaze za nove biljke.

Kako napraviti makrame za reznice

Kako vezati skupni čvor

 1. Izrežite deset makrame traka na željenu dužinu.
 2. Položite konce preko grane tako da krajevi budu jednake duljine, kako biste mogli objesiti makrame. Da biste olakšali rad, možete početi tako da objesite granu na mjesto.
 3. Sada zavežite skupni čvor formiranjem petlje otvorene na vrhu s jednim od dva kraća konca. Konac bi trebao stršiti van s jedne strane.
 4. Ta konac treba omotati oko preostalih.
 5. Završite provlačenjem koncakroz petlju. Sada možete zategnuti čvor.
compo image

1<sup>st</sup> step

compo image

2<sup>nd</sup> step

compo image

3<sup>rd</sup> step

compo image

4<sup>th</sup> step

compo image

5<sup>th</sup> step

Fino uvijanje - vezanje spiralnih čvorova

 1. U makrameu je osnovna razlika između "radnih" niti i onih ostalih. Radni konci su duži, a niti za punjenje su kraće. Za drugi čvor, trake su podijeljene u četiri skupine tako da su dvije radne niti i dvije niti za punjenje uvijek povezane.
 2. U slučaju spiralnog čvora, radne niti se nalaze s vanjske strane, a niti za punjenje u sredini. Za početak položite lijevu radnu traku preko dvije trake za punjenje.
 3. Desni radni konac prevucite preko drugog radnog konca, iza ostalih niti, zatim ga vratite naprijed i zategnite čvor.
 4. Ponavljajte ovaj korak dok ne budete zadovoljni duljinom spiralnog čvora. Važno je da čvor uvijek započnete s iste strane, jer će se samo tako uvijati i formirati spiralu. Za ravnomjeran rezultat, niti za punjenje moraju ostati na istoj strani. Na to je posebno važno obratiti pažnju kada je konac tanji.
 5. Spiralni čvor je vezan za sve četiri skupine. Zatim ostavite malo prostora i zavežite nekoliko redova spiralnih čvorova. Provjerite jesu li na približno istoj visini. Ako želite dobro zategnuti prvi čvor, između dva reda možete staviti komad kartona ili slično. Ali uz malo vježbe moguće je i bez pomoći.
compo image

1<sup>st</sup> step

compo image

2<sup>nd</sup> step

compo image

3<sup>rd</sup> step

compo image

4<sup>th</sup> step

compo image

5<sup>th</sup> step

Povezivanje s četvrtastim čvorom

 1. Kako bi viseća košara držala staklenku s reznicama, špage su međusobno povezane. Da biste to učinili, spojite nit za punjenje i radnu nit iz jedne skupine s onima iz druge skupine. Ispuna i radni konac mijenjaju uloge, a duži konci su s unutarnje strane.
 2. Zatim spojite konce četvrtastim čvorom. U principu, ovaj čvor funkcionira na isti način kao i spiralni čvor, što znači da se lijeva nit za punjenje polaže preko niti za punjenje, a zatim se drugi konac za punjenje provlači preko prve niti za punjenje, zatim iza dvije radne niti i natrag do prednje strane.
 3. Za razliku od spiralnog čvora, plete se naizmjenično s lijeve i desne strane, a umjesto spirale nastaje križni uzorak. Ukupno su napravljena četiri čvora.
 4. Za duže viseće košarice četiri konca svake grupe ponovno smo vezali s četiri četvrtasta čvora, a kod kraćih završni dio smo vezali direktno.
 5. Također su vam potrebni četvrtasti čvorovi za završni dio. Za kraće košare, ove se izrađuju s malo prostora ispod prethodne. U dužim se konci ponovno vežu, tako da nastane svojevrsna mreža.
 6. Zatim se ispod zadnjeg čvora napravi sabirni čvor s još jednim kratkim koncem. Na kraju jednostavno odrežite sve suvišne niti.
compo image

1<sup>st</sup> step

compo image

2<sup>nd</sup> step

compo image

3<sup>rd</sup> step

compo image

4<sup>th</sup> step

compo image

5<sup>th</sup> step

Napomena: beskrajne mogućnosti

Iskoristite svoju kreativnosti i u makrame uključite drvene perle i slično.

compo image

Prikladne reznice

Sada možete staviti vaze u viseće košare. Da bi reznice razvile korijenje, ulijte malo vode.

Inače, najbolje vrijeme za razmnožavanje je proljeće prije nego što sobne biljke niknu. Međutim, neke sobne biljke mogu se razmnožavati i zimi. To uključuje:

 • Monstera
 • Zlatni puzavac
 • Dracena
 • Fikus benjamin

Gore navedene četiri sobne biljke dobro se razmnožavaju reznicama i nemaju problema s rezidbom zimi, što ih čini idealnim za božićni dar.

Druga mogućnost je i sadnja izbojaka. Da biste to učinili, napunite posude slojem drenažnog pijeska i položite zemlju na njega. Budući da vaze nemaju otvore za drenažu, važno je paziti da ne dođe do stagnacije vode.

Ako nemate odgovarajuće sobne biljke, ali znate da primatelj može dobro iskoristiti viseću košaru za makrame, jednostavno napunite male vaze domaćim božićnim kolačićima ili slično!

Podijeli