compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Jesensko balkonsko bilje: Ideje za šareni jesenski balkon

IDEJE ZA ŠARENI JESENSKI BALKON

Jesenske balkonske biljke

Nemate vrt? Nema problema! Mnogo je načina da u jesen uljepšate svoju okolinu šarenim biljkama - čak i ako imate samo balkon. Naš vodič korak po korak pokazuje vam kako i šta posaditi u svoju jesensku posudu za cvijeće i otkrivamo kako održavati svoj prekrasan jesenski balkon, čak i u zimskim mjesecima.

compo image

NAŠI FAVORITI

Šarene kasno cvjetajuće biljke

Svoju kreativnost možete izraziti prilikom uređenja jesenskog balkona. Kombinacije žute, narančaste i crvene učinit će da vaš balkon izgleda posebno jesenski. Svojoj posudi za cvijeće možete dati nešto posebno dodavanjem diskretnih nijansi ljubičaste i ružičaste.

Tako će vas, primjerice, mjehurica u jesen očarati malim narančastim cvjetovima, pa je ova nezahtjevna biljka savršen kandidat za prvi red. Jesenske krizanteme pružit će prekrasan kontrast boja. Ove popularne kasnocvatuće biljke svojim raznobojnim cvjetovima privlače pažnju od kolovoza do studenog, a zbog kompaktnog rasta idealne su za sadnju u posudu za cvijeće. Zahvaljujući njihovoj raznolikosti, možete birati između svih mogućih boja i oblika.

Gaulterija je još jedna biljka koja ne smije nedostajati u jesenskoj posudi za cvijeće. Unoseći boju u turobnu zimu, od klasične crvene preko ružičaste do besprijekorno bijele, ovaj će popularni grm oduševljavati vlasnike balkona svojim bobicama do sljedećeg proljeća. I vrijedno je napomenuti da je gaulterija zbog svog niskog i puzavog rasta izvrsna za svaki cvjetnjak.

Savjet: Trave i stabljike suhog ljetnog cvijeća ostavite u cvjetnjaku do sljedećeg proljeća - kukci će ih koristiti kao zimsko sklonište, a ptice mogu koristiti sjeme kao izvor hrane u hladnoj sezoni.

Sunčano mjesto

Pravo mjesto za vaš jesenski balkon

Kod sadnje mjehurice, gaulterije i jesenskih krizantema preporučamo sunčano mjesto. Jesenske krizanteme također se dobro osjećaju na svijetlom mjestu. Budući da su dosta osjetljive na vlagu, idealan je balkon ispod krova.

U pravilu, predstavnici biljne obitelji Ericaceae (vrjesovke) preferiraju blago kiselo tlo. Budući da kasno cvjetajuće biljke u jesen rastu sporo i gotovo ne upijaju hranjiva, nije problem ako se u ovo doba godine nalaze u tlu s višom pH vrijednošću. Ako sljedeće godine gaulteriju ponovno želite koristiti za uređenje balkona, posadite je u proljeće u posebno kiselo tlo, kao što je zemlja za rododendrone "COMPO SANA ® Supstrat za rododendrone" , kako biste svojoj biljci pružili savršene uvjete za bujan rast. Posadite gaulteriju u dovoljno veliko korito i redovito je zalijevajte kako se ne bi osušila.

VODNIK KORAK ZA KORAKOM

Sadnja jesenske posude za cvijeće

compo image

PRVI KORAK

Napunite posudu zemljom

Prije punjenja korita zemljom, preporučujemo da dno posude prekrijete drenažnim slojem, npr. šljunka za poboljšanje prozračivanja biljaka i sprječavanje stagnacije vode. Sada svoju posudu za cvijeće napunite posebnom zemljom za balkonske biljke, kao što je "COMPO SANA® Supstrat za balkonske biljke". Ovaj specijalni sporootpuštajući supstrat osigurat će optimalnu opskrbu vodom i hranjivim tvarima kako bi vaše balkonsko cvijeće bilo savršeno njegovano. Provjerite je li korito ispunjeno supstratom do oko 5 cm ispod ruba.

compo image

DRUGI KORAK

Pravilna priprema balkonskih biljaka

Sada pažljivo izvadite svoje balkonske biljke iz njihovih posuda. Ako korijenje već raste iz drenažnih rupa na dnu, preporučuje se skratiti ih. Ako je korijenska gruda već prilično zamršena, pažljivo je olabavite prstima. To će potaknuti biljke na ponovni rast. Ako se korijenska gruda već osušila, stavite balkonske biljke u vodu prije sadnje kako bi korijenje imalo dovoljno vode.

compo image

TREĆI KORAK

Sadnja vašeg jesenskog cvijeća

Sada posadite svoje jesenje cvijeće u posudu. Budući da u jesen i zimu neće biti gotovo nikakvog rasta, biljke možete postaviti prilično blizu. Kako bi cijeli dizajn bio ugodan oku, kasnocvatuće biljke postavite u korito malo pomaknuto. Nakon sadnje, ispunite prazninu s malo zemlje i nježno je pritisnite. Na kraju, ne zaboravite temeljito zalijevati!

Sanjam bijelu... jesen!

Volite li klasičan i jednostavan izgled, cvjetnjak s bijelim jesenskim cvijećem može biti prava stvar za vas. Otkrijte kako urediti svoju terasu s prekrasnom jesenskom posudom.

Čitaj više
compo image

ŠARENI JESENSKI IZGLED

Još ideja za aranžiranje balkonskih biljaka u jesen

Cvjetne posude samo su jedan od mnogih načina za stvaranje šarenog jesenskog izgleda na vašem balkonu. Na primjer, jesenji asteri i jesenski vrijesak izgledaju sjajno u cvjetnjaku zbog svojih šarenih cvjetova. Zimskootporno bilje rado će prebivati ​​na vašem jesenskom balkonu. Višegodišnje začinsko bilje poput engleske lavande, majčine dušice ili divljeg mažurana dobro će se uklopiti u vaš jesenski biljni aranžman. A ako ih pravilno spremite za zimu, ukusno bilje dobro će vam koristiti i sljedeće godine!

Lijep bonus je što mnoge jesenske biljke, poput običnog vrijeska, pčelama i leptirima daju dragocjeni nektar čak i u hladnijim mjesecima. Stoga će ove kasnocvatuće biljke malim korisnim kukcima pružiti obilje hrane nakon što ljetno cvijeće na vašem balkonu odavno uvene.

Jesenski ukrasi poput ukrasnih bundeva i atmosferska rasvjeta sa svijećama i bajkovitim svjetlima učinit će vaš balkon posebno ugodnim.

Podijeli