compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. 11 proljetnih cvjetova za vrtove i balkone

11 proljetnih cvjetova za vrtove i balkone

Kada početkom godine vjesnici proljeća provire kroz snijeg, vrijeme je za veselje i boje. Uostalom, što može biti ljepše od šarenog proljetnog cvijeća s tulipanima, narcisima i jaglacima? Predstavljamo vam naših 11 omiljenih cvjetova koji će unijeti nijanse različitih boja u vašu svakodnevicu!

compo image

PRVI ZNAK PROLJEĆA

1. Jaglaci

Jaglaci pripadaju obitelji Primulaceae i među prvima otvaraju cvjetne pupove. Ovo proljetno cvijeće može krasiti vaše prozorske daske, balkonska korita ili vrtne gredice. Na tržištu postoji izuzetno širok izbor jaglaca koji se razlikuju po bojama i oblicima cvjetova, listova i veličini stabljike. Jaglaci su izvrsni za kombiniranje s drugim rano cvjetnim biljkama poput narcisa ili tulipana. Iako se obično prodaju u malim posudama za jednokratnu upotrebu, možete ih presaditi na otvorenom i diviti im se godinama.

compo image

GODINU PO GODINU

2. Ranunkule

Sa svojim raskošnim cvjetovima koji nalikuju božuru, ranunkula je čaroban praznik za oči. Korisni su i za bukete i za proljetne sadnje u vašem vrtu. Ranunkule otvaraju svoje cvjetove od travnja nadalje i tako nas oduševljavaju svim paletama boja. Ova ukrasna biljka naraste od 20 do 40 centimetara, što je čini savršenom za vrtne gredice - a također daje ukrasni štih balkonima i terasama. Nemojte žuriti sa sadnjom u balkonska korita, jer nisu baš otporne na mraz. Njihovi gomolji rastu samo nekoliko centimetara ispod zemlje, pa ih sadite od ožujka nadalje. Nakon što se ukorijene, ove proljetne ljepotice imaju dovoljno izdržljivosti da se natječu s vašim ljetnim biljkama u lipnju.

compo image

JEDNOSTAVNO NEZABORAVNO

3. Potočnice

Potočnice su klasični proljetni cvijet. Postoje razne priče o podrijetlu njihovog jedinstvenog imena (plavomilje, nezaboravak). Jedna od legendi kaže da je potočnica zamolila Boga da je ne zaboravi. 
Sa svojim čarobnim plavim cvjetovima, ovaj proljetni cvijet izgleda fantastično na gotovo svakom mjestu, dodajući dašak boje balkonskim koritima ili vrtnim gredicama. Ova biljka se najviše ističu u kombinaciji s drugim proljetnim cvijećem poput ljubičica i tulipana. Saznajte više o tome kako pravilno saditi i njegovati potočnice u našem vodiču za biljke.

compo image

NJEŽNE, A ROBUSANE

4. Rogate ljubičice

Tražite li cvjetnicu koja se jednostavno može posaditi u lonce ili pod grmlje, a koja se lako održava? Ako je tako, rogate ljubičice su odličan izbor. Ova ukrasna biljka svojim grmolikim rastom stvara guste cvjetne tepihe i odlična je pokrovna biljka. Naravno, rogatu ljubičicu možete posaditi i u svoje balkonsko korito, vrtnu gredicu ili u visoku gredicu. Glavna sezona cvatnje ljubičica je od ožujka nadalje. Njegovo cvijeće nudi atraktivan raspon zanimljivih boja i uzoraka u ljubičastoj, bijeloj ili čak žutoj boji. Pročitajte naš vodič za biljke kako biste saznali kako ih pravilno saditi i brinuti se za njih.

compo image

KLASIČNO I ELEGANTNO

5. Tulipani

Tulipani su lukovice koje pripadaju obitelji ljiljana i narastu od 10 do 70 centimetara u visinu, ovisno o sorti. Imaju šarmantne cvjetove koji variraju od nježnih nijansi ružičaste do sjajno žute i jedno su od najpopularnijih proljetnih cvjetova. U kombinaciji s drugim lukovicama poput narcisa ili šafrana, možete stvoriti šarene, kreativne proljetne aranžmane na svom balkonu. Za više savjeta o sadnji i brizi za višegodišnje proljetne cvjetnice pogledajte naš Vodič za sadnju tulipana.

compo image

ZVONI U PROLJEĆE

6. Narcis

I tulipani i narcisi pripadaju lukovicama i svakog proljeća nas iznova oduševljavaju svojim jarko žutim, bijelim i narančastim cvjetovima. Cvjetovi izgledaju poput zvončića i od veljače označavaju početak toplijih mjeseci. Poznato nam je 12 sorti narcisa koje se najčešće razlikuju po obliku i boji cvjetova. Više zanimljivih informacija i savjeta za pravilnu njegu narcisa potražite u našem vodiču za biljke.

compo image

VRHUNAC ZA PČELE I BUMBARE

7. Šafran

Šafrane možemo podijeliti u tri skupine, ovisno o vremenu cvatnje. Šafrani koji rano cvjetaju su mali i šumski šafrani, koji cvatu već u veljači ili ožujku. Njima se u ožujku pridružuje vrtni šafran. Rano procvjetali šafrani idealan su dodatak za uljepšavanje vaše proljetne gredice, ali mogu ukrasiti i balkonska korita i posude za cvijeće. Njihovi cvjetovi ne samo da nas vesele, već su i izvor hrane za pčele i bumbare. Postoji više od 90 različitih vrsta šafrana, u rasponu boja od žute do ljubičaste. Pročitajte naš vodič za biljke kako biste otkrili kako pravilno posaditi i njegovati ove proljetne biljke.

compo image

PREKRASNE I IZDRŽLJIVE

8. Tratinčice

Latinski naziv tratinčica je Bellis perennis i znači ljepota. Sa svojim prekrasnim okruglim ružičastim, crvenim ili bijelim cvjetovima, tratinčica doista opravdava svoje ime. Ove ukrasne biljke krase balkone i vrtove od ožujka do lipnja, jer narastu i do 20 centimetara. Hibridne tratinčice pripadaju istoj obitelji kao i obične tratinčice, naime Asteraceae. Hibridi tratinčice su kultivirana sorta poznate obične tratinčice.

compo image

NJEŽNO I BIJELO

9. Visibaba

Već u siječnju ili veljači, kada iz zemlje počnu izvirivati ​​visibabe, svi znamo da je proljeće pred vratima! Ovi lijepi vjesnici proljeća ne samo da ukrašavaju travnjak, već su idealni i za sadnju ispod grmova i ukrasnog drveća, u kombinaciji s drugim rano cvjetnim biljkama poput šafrana ili ljubičica. Opušteni zvonasti cvjetovi visibaba ne samo da su nam ugodan prizor nakon hladnih zimskih mjeseci, već su i jedan od prvih izvora peludi za pčele. Osim našeg domaćeg zvončića, poznate su nam mnoge druge sorte zvončića. Naš proljetni vodič za biljke zvončića sadrži zanimljive informacije o različitim sortama zvončića, kao i savjete za njihovu sadnju i njegu.

compo image

MIRIS PROLJEĆA

10. Zumbuli

Zumbuli svojim prekrasnim cvjetovima i intenzivnim mirisom ukrašavaju naše proljeće. Svojim iznimno debelim cvjetnim stapkama, koje mogu narasti i do 30 centimetara, svaku gredicu pretvaraju u šarenu oazu - od ljubičasto ružičaste do snježno bijele. Zumbuli (Hijacinta) su bili vrlo popularni u antici, a ime su navodno dobili po Hijacintu, liku iz grčke mitologije. Pročitajte naš vodič za biljke o zumbulima kako biste saznali više o kombinacijama s drugim biljkama koje rano cvjetaju.

compo image

CARSKI UKRAS

11. Carska kockavica

Carska kockavica sa svojim moćnim žutim ili narančasto-crvenim cvjetovima zasigurno opravdava svoje ime! Spada u lukovčare i naraste u visinu od 60 do 100 centimetara, što posebno uljepšava proljetne nasade. Dodajte nekoliko jarko žutih narcisa i vaša će gredica zaista oživjeti. U travnju i svibnju otvara svoje zvonaste cvjetove koji imaju vrlo intenzivan miris i navodno djeluju odvraćajući na voluharice. Više o carskoj kockavici možete pročitati u našem vodiču za biljke.

Podijeli