compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Bilje, voće i povrće
  5. Što biste trebali imati na umu kada uzgajate voće i povrće na svom balkonu

Što biste trebali imati na umu kada uzgajate voće i povrće na svom balkonu

Da li ste jedna od onih osoba koja voli više da kupuje regionalne proizvode i voli znati odakle dolazi hrana? Samostalnost sa vlastitim voćnjakom i povrtnjakom - to je čest san za one koji nemaju svoj vrt. Ali to ne mora biti: Postoje neke sorte koje uspijevaju u loncima za biljke i rađaju aromatično voće. Otkrivamo Vam kako svoj balkon možete pretvoriti u raj voća i povrća. Uživajte u isprobavanju i gozbi plodova sopstvenog rada!

Njega i briga: Temelj bogate žetve

Podloga za optimalan razvoj biljaka voća i povrća su dovoljno veliko korito ili balkonske lonce i humus bogat hranjivim tvarima. Naši supstrati posebno su prilagođeni potrebama biljaka i mnogi od njih su pogodni za ekološki uzgoj. Neke sorte povrća imaju visok unos hranjivih sastojaka i imaju vrlo striktne potrebe za hranjivim tvarima. Dakle, svoje voće i povrće trebate opskrbiti dodatnim hranjivim sastojcima u obliku gnojiva.

Osnovno pravilo

Sljedeće osnovno pravilo odnosi se na uzgoj voća i povrća na vašem balkonu

compo image

Koje povrće se može uzgajati na Vašem balkonu?

Rajčice

Rajčice spadaju među najpopularnije sorte i neophodne su u svakom vrtu lončanica Ukusno voće male koktel rajčice jedu i djeca i odrasli izravno iz grma zbog njegove prirodne slatkoće. Čak i veća rajčica za salate i biftek rajčica mogu naći dovoljno mjesta u koritu na vašem balkonu ili terasi. Sljedeće se odnosi na sve biljke rajčice: Potrebno im je puno sunca, mjesto zaštićeno od kiše i temeljito zalijevanje. Nikada ne treba zalijevati iznad lišća, već uvijek iznad zemlje da biste spriječili gljivične bolesti, poput paleža lišća i plamenjače.

Krastavci, paprike i tikvice 

Ova tri povrća su među sortama koja trebaju toplinu. Treba ih saditi na otvorenom nakon sredine svibnja kako bi se spriječilo oštećenje uzrokovano mrazom. Potrebno im je puno sunca kako bi plodovi sazrili i razvili puni okus. Iako biljke paprike malo prostora zauzimaju, krastavcima i tikvicama - oboje nisko grmlje - treba prilično puno. Ne stavljajte više od jedne biljke u korito. Možete brati plodove svoga rada od srpnja nadalje.

Salata

Srećom, postoje neke sorte povrća koje podnose djelimičan hlad. Salate vole sunce, ali pretežno uspijevaju u razdoblju kasnog ljeta uz umjereno sunčano vrijeme, uključujući balkone okrenute prema istoku ili zapadu. Važno je da je tlo ravnomjerno vlažno. Navodnjavajte ravnomjerno odozdo - i ne samo na glavama! Kako salata samo kratko ostaje zrela, u tom razdoblju trebate posaditi samo onoliko salate koliko možete i upotrijebiti. Može se brati između svibnja i listopada.

Zeleni grah, rotkvice i blitva 

Zeleni grah, rotkvica i blitva dobro podnose djelimičan hlad. Zelenom grahu je potrebno malo vode i treba ga zalijevati samo kad je suh. Za razliku od rotkvica i blitve, potrebna im je zemlja koja je stalno vlažna. Zalijevajte lonac redovno, ali izbjegavajte natopljenje.

compo image

Koje voće se može uzgajati na Vašem balkonu?

Bobičasto voće

Uzgoj bobičastog voća na vašem balkonu ključan je za slatkoljupce. Jagode su posebno omiljene. Ne samo da su jako ukusne, već su bogate i vitaminima i niskokalorične. Smještene na sunčanom mjestu, neprestano cvjetajuće i rađajuće sorte nude nas slatkim plodovima do kraja rujna. Jagode se ne smiju saditi previše duboko kako bi se spriječila uobičajena siva plijesan. Važno je da plodovi ne dodiruju zemlju i da između biljaka ima udaljenost od 30 do 40 centimetara. Ako je moguće, voće treba brzo sakupljati sa vlažne zemlje. Maline ili borovnice su također pogodne za one s velikim balkonom.

Stupaste voćke

Za razliku od rođaka u vrtu, stupaste voćke rastu vrlo sporo i nisu tako široke, ali ova mala stabla rađaju puno plodova. Zahvaljujući visini do 2,5 metra, stupaste voćke predstavljaju izvrsnu vizuelnu zaštitu. Sadite jabuke, šljive, trešnje, kruške i slično u čvrstim loncima - to sprječava da se prevrnu pri jakom vjetru.

 

compo image

Koje bilje se može uzgajati na Vašem balkonu?

Bilje je multi-talentirano! Svojim intenzivnim aromoma pružaju niz okusa u kuhanju i u obliku zagrijavajućih čajeva ili aromatičnih proizvoda za kupke koji poboljšavaju dobrobit. Kako je bilje pogodno za manje prostore, mali lonac je dovoljan da zadovolji vaše potrebe. Ali pazite: Kako se sve bilje ne slaže jedno s drugim, bolje je uzgajati svaku biljku odvojeno. Većina biljaka voli sunce. Ali postoji nekoliko sorti koje dobro podnose djelimičan hlad. One uključuju peršin, krasuljicu, metvicu i vlasac - trebate ih tretirati dodatnom dozom hranjivih sastojaka nakon svake berbe. Mjesta koja su cijeli dan u hladu nisu prikladna za vaš biljni vrt kod kuće.

Podijeli