compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Biljke za balkone i posude
 5. Šareno rano cvijeće za vaš balkon – tri ideje za sadnju

Šareno rano cvijeće za vaš balkon – tri ideje za sadnju

Kada vani sve postupno počinje postajati sve šarenije, to je siguran znak da je proljeće na putu. Ali čak i ako nemate vlastiti vrt u kojem se možete diviti tulipanima, narcisima ili žabnjaku, ne morate biti bez šarenog aranžmana proljetnog cvijeća. Dijelimo tri ideje koje će dočarati proljetnu atmosferu na vašem balkonu ili terasi.

compo image

PRVA IDEJA

San u crvenoj i bijeloj boji

Svježi proljetni raspored sadnje balkona, uparivanje bijelog proljetnog cvijeća sa svijetlim bojama. Crveni cvjetovi su naš apsolutni favorit – oni čine kontrast posebno oštrim.

Jaglaci su jedni od prvih koji otvaraju svoje pupoljke u proljeće zbog čega smo ih odabrali kako bi pružili blistavu crvenu nijansu u našoj balkonskoj kutiji. Ovi cvjetovi dolaze u nizu različitih verzija što znači da nema ograničenja za vašu kreativnost i izbor boja. Jaglaci su uokvirene kamenikom i iberisom. Nježni, mnogo manji cvjetovi ova dva proljetna cvijeta ističu crvenu zvijezdu kompozicije, a da se ne izgube u samoj pozadini.

compo image

DRUGA IDEJA

Suzdržana elegancija

Naš drugi proljetni aranžman sadnje za vaš balkon ili terasu oduševit će vas svojim suptilnim bojama. Dok bijele maćuhice i cvjetovi iberisa odišu osjećajem smirenosti, ljubičasta maćuhica dodaje posebnu dodatnu notu. Sve se savršeno slažu sa svjetlucavim srebrno-sivim listovima lavande. Zelena boja biljaka, posebno lišća graste biljke viline vlasi, dodaje završni dodir balkonskoj tegli i donosi dašak svježeg zraka u proljeće. Ovaj raspored sadnje ima posebno skladan izgled zahvaljujući izboru tegle. Srebrna metalna tegla dobro se slaže s sveobuhvatnim konceptom, ne samo zbog lavande.

Preporučujemo dodavanje dodatnih prirodnih materijala kao što su naplavljeno drvo ili stare grane kako biste prekinuli raspored i dodali uzbudljive kontraste.

compo image

TREĆA IDEJA

Rano cvijeće u uzdignutoj gredici

Kako temperature postaju toplije, to ne označava samo početak sezone proljetnog cvijeća: vaše podignute gredice također će se polako početi buditi iz zimskog sna. Ako su temperature blage, možete početi sijati sjeme već u ožujku. Uz povrće poput pastrnjaka ili raznih salata, cvjetnice su također vrlo sretne što žive u podignutim gredicama. Potočnica ili maćuhica, na primjer, dodaju malo boje svojim širokim nizom cvjetova. Stvarno možete pustiti svoju kreativnost da divlja. Bilo da se radi o šarolikoj mješavini sunčano žute i tamno ljubičaste boje, ili suptilnijoj kombinaciji bijele i pastelne boje – maćuhice cvjetaju od kraja veljače nadalje i donose radost proljeća u vašu podignutu gredicu, čak i kada je prerano za sijanje bilo kakvog sjemena.

PRAVO VRIJEME

Kada možete početi saditi proljetno cvijeće?

Dok se lukovice tulipana ili narcisa obično stavljaju u tlo već u jesen, vrijeme sadnje mlađih proljetnih cvjetova – koje možete kupiti prethodno klijave iz vrtnih centara – ovisi o tome koliko su biljke osjetljive na mraz. Dok, na primjer, maćuhice mogu preživjeti čak i zimske temperature bez ikakvih problema, jaglaci bi se trebali smjestiti u vašu balkonsku teglu tek nakon što više nema većih mrazeva. Ako se čini da je na horizontu još jedna hladnoća, pokrijte svoje proljetno cvijeće komadom netkane tkanine.

EVO KAKO

Detaljne upute korak po korak za sadnju na vašem balkonu

 1. compo image

  1

  Napunite balkonsku teglu zemljom

  Ako želite da vaše rano cvijeće uživa u zdravom rastu, važno je da odaberete teglu s dovoljno prostora. Započnite punjenjem drenažnim slojem održivih granula kamena plavca. To pomaže u izbjegavanju stajaće vode i poboljšava ventilaciju biljaka. Nadopunite to posebnim kompostom za balkonske biljke i biljke lončanice ili, alternativno, univerzalnim kompostom kako biste postavili najbolje temelje za svoje biljke.

 2. compo image

  2

  Pripremite svoje biljke

  U drugom koraku pažljivo uklonite rano cvijeće iz njihovih posuda. Ako su korijeni već izrasli iz drenažnih rupa i vrlo su matirani, možete ih malo podrezati. Kako biste biljci omogućili dobar početak u svom novom domu, malo otpustite korijenje prstima. To potiče biljke na ponovni rast.

 3. compo image

  3

  Sadnja ranog cvijeća

  Na kraju stavite svoje proljetno cvijeće u teglu koju ste pripremili. Pobrinite se da imate dovoljno prostora između ranih cvjetova za određenu biljnu vrstu u pitanju. Popunite praznine između biljaka s malo tla i lagano ga utisnite. Sada vam je potrebna samo kantica za zalijevanje: pazite da ne izlijete vodu ravno na cvijeće – i onda se možete veseliti svom novom proljetnom rasporedu.

11 proljetnih cvjetova za vaš vrt

Predstavljamo naše omiljeno rano cvijeće koje možete upotrijebiti da dodate ukras svom vrtu, balkonu ili terasi.

Pročitaj članak

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO