compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Vrt
 5. Ruže
 6. Presađivanje ruža

Presađivanje ruža

Ruže su jedna od najklasičnijih biljaka koje se mogu naći u mnogim vrtovima. Neke se mogu uzgajati i u posudama za cvijeće! Međutim, postoji još jedan ključni korak koji treba razmotriti, a to je presađivanje. Otkrivamo zašto ruže u saksijama treba redovito presađivati, kada je pravo vrijeme za to i kako ih pravilno presaditi.

compo image

Kako ćete znati trebate li presaditi svoju ružu?

Korijenje ruže raste vrlo brzo. U pravilu im nakon dvije-tri godine ponestane mjesta u postojećoj posudi. Da bi održali život, potrebno je u redovitim razmacima dodavati svježu zemlju i presaditi ih u veću posudu. Ako korijenje već izbija iz posude ili raste kroz drenažni otvor na dnu, znajte da je posuda premala. Drugi znak je da je korijenski sustav već toliko gust da biljka ne može apsorbirati dovoljno vode. Konačno, zastoj u rastu također nam pokazuje da ruže treba presaditi. Osim premale posude, supstrat može biti i toliko iscrpljen da se na biljci pojave znakovi nedostatka hranjiva. U tom slučaju stari supstrat jednostavno zamijenite svježom zemljom bogatom hranjivim tvarima.

compo image

COMPO SANA® Supstrat za ruže

COMPO SANA® lončanica za ruže je specijalna lončanica za sadnju ruža u vrtu iu posudama. Uključuje početnu gnojidbu za trajnu opskrbu biljaka hranjivim tvarima do 8 tjedana.

Do proizvoda

Presađivanje ruža - kada je najbolje vrijeme?

Najbolje vrijeme za presađivanje ruža je od sredine siječnja nadalje, jer sve veće temperature probude ruže koje počinju rasti. Iako se mogu presađivati ljeti, morate ih jako odrezati kako biste ponovno pokrenuli rast. Osigurate li im dovoljno vode, brzo će ponovno početi nicati. Ruže odbacuju svoje lišće u jesen dok prelaze u stanje mirovanja, drugim riječima prestaju rasti. To je još jedan razlog zašto je najbolje vrijeme za presađivanje u proljetnim mjesecima.

Vodič korak po korak

Presađivanje ruža

 1. compo image

  1

  Odabir pravog lonca

  Optimalna posuda treba imati drenažne rupe na dnu koje omogućuju slobodno otjecanje viška vode. U suprotnom, voda može stagnirati i korijenje može početi trunuti. Također preporučujemo da na dno posude stavite stare komade gline koji će služiti kao drenaža.

 2. compo image

  2

  Napunite lonac zemljom

  Ruže trebaju svježu zemlju za svoj rast i bujnu cvatnju. Idealna zemlja, bogata hranjivim tvarima i humusom je 'COMPO SANA® zemlja za ruže'. Sadrži minerale i dio humusa, koji pospješuju strukturu zraka u zoni korijena. Hranjive tvari u njemu pružaju vašoj ruži uravnoteženu opskrbu svim ključnim makro- i mikronutrijentima. Zahvaljujući učinku sporootpuštajućeg gnojiva, vašu ružu neće trebati dodatno gnojiti sljedeća tri mjeseca nakon presađivanja.

 3. compo image

  3

  Presađivanje ruže

  Prilikom presađivanja ruže iznimno je važno nositi rukavice! S njima možete sigurno izvaditi biljku iz stare posude, a da ne oštetite sebe ili njezino korijenje. Zatim uronite korijensku grudu u vodu - držite korijenje pod vodom dok se mjehurići zraka ne prestanu dizati. Ako primijetite oštećeno ili čak trulo korijenje, odrežite ga vrtnim škarama.

 4. compo image

  4

  Sadnja ruže u novi lonac

  Sada je vrijeme da posadite ružu u novu posudu - pazite da ne polomite korijenje. Prazan prostor oko ruže ispunite namjenskom zemljom, do oko 2 cm ispod vrha posude, jer ćete tako lakše zalijevati biljku. Ako na ruži postoji cijepljeno mjesto, ono bi trebalo biti tri do pet centimetara ispod zemlje jer je na tom mjestu biljka posebno osjetljiva na mraz. Obraslo mjesto možete prepoznati po malom zadebljanju na deblu. Zatim zemlju oko ruže lagano pritisnite prema zemlji kako biste popunili prazna mjesta u zemlji.

 5. compo image

  5

  Zalijevajte i njegujte svoju ružu

  Dobro zalijte ružu. Nakon tri mjeseca možete početi dodavati posebna gnojiva za ruže koja potiču stvaranje cvjetova i rast korijena te posljedično optimalni razvoj vaše biljke.

Tri savjeta za presađivanje ruža

 1. Dok mlade ruže zbog slabo razvijenog korijenskog sustava relativno dobro podnose presađivanje, starijim ružama ono je nešto teže. Preporučujemo da pažljivo presadite ružu kako biste spriječili nepotrebno oštećenje.

 2. Je li vaša ruža posebno velike sorte? Za olakšavanje presađivanja može se koristiti komad netkane tkanine otporne na trganje. Stavite netkani materijal u posudu tako da nekoliko centimetara viri na vrhu posude i napunite je zemljom. Kada ružu treba presaditi, uhvatite krajeve tkanine, najbolje uz pomoć druge osobe, i izvucite ružu s korijenom iz posude.

 3. Trebate presaditi svoju ružu, a na balkonu ili terasi nema mjesta za veću teglicu? U tom slučaju možete malo skratiti korijensku balu. Odrežite debelo korijenje i skratite izdanke na duljinu od oko 10 centimetara. Ružu možete posaditi natrag u staru posudu tako da je napunite svježom zemljom bogatom hranjivim tvarima.

compo image

Koje sorte možete posaditi u posude za cvijeće?

Lako ruže u saksijama dosežu samo trećinu svoje prirodne visine, sorte koje se uzgajaju na otvorenom često su prevelike za saksije. Za lončanice, na primjer, osobito su popularne ruže za gredice ili male grmolike sorte ruža. Ove se ruže mogu uzgajati u obliku visoke stabljike, što ih čini idealnim za teglice. Ovdje saznajte više o sortama ruža. Savjet: u istu posudu u koju ste posadili ružu možete posaditi i druge biljke koje će služiti kao podrast i malč za biljku.

Ovo su naše omiljene lončanice:

Sorta ružeBoja cvijetaPrirodna visina
'Bonica'
Ružičasto cvijeće

60 - 80 cm

'Rosarium Uetersen'
Svijetlo ružičasto cvijeće

150 - 200 cm

'Margaret Merril'
Bijelo cvijeće

60 - 80 cm

'Winchester Cathedral'
Bijelo cvijeće

80 - 150 cm

'Golden Celebration'
Zlatno-žuti cvjetovi

100 - 150 cm

'English Garden'
Žuto cvijeće

70 - 90 cm

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO