compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Snovi o bijeloj jeseni - inspiracija za vašu terasu

SAVRŠEN JESENJI ARANŽMAN U ČETIRI KORAKA

Snovi o bijeloj jeseni - inspiracija za vašu terasu

Dani polako postaju kraći, u zraku se osjeća hladnoća, a šareno ljetno cvijeće postupno se oprašta na godinu dana... Jesen već kuca na vrata! Ali nema potrebe da se riješite svojih prekrasnih biljaka samo zato što ulazimo u hladniju sezonu. Pokazat ćemo vam kako možete stvoriti elegantan jesenski aranžman za svoju terasu ili vrt s nekoliko dobro odabranih biljaka - sve u bezvremenskoj bijeloj boji!

compo image

NAŠI JESENSKI FAVORITI

Elegantne jesenske biljke za vašu terasu ili vrt

Tradicionalna, magična i sofisticirana - ljudi imaju široku paletu asocijacija na bijelu boju. A kako biste ih maksimalno iskoristili, ovu trendi boju možete uzeti i kao inspiraciju za svoj aranžman. Jednostavno korito puno bijelog jesenskog cvijeća pokazat će vaš vanjski životni prostor u potpuno novom svjetlu u jesen, nudeći elegantan kontrast šarenom jesenskom lišću - bilo na vašoj terasi ili u vrtu.

Bijele biljke mogu se međusobno kombinirati na mnogo različitih načina. Imamo veliki izbor jesenskih biljaka, a jesenske krizanteme morate imati. Sa svojim bijelim laticama, ovaj će popularni cvijet oživjeti vašu terasu od kolovoza do studenog. Jesenski vrijes koji ne zahtijeva mnogo održavanja popularan je izbor za jesensko uređenje dvorišta ili vrta. Cvjetovi puni peluda čine ih izvrsnim izvorom hrane za pčele, bumbare i leptire do kasne jeseni. Bijeli biserak će vam svojim bijelim plodovima izmamiti osmijeh na lice u kišnim jesenskim danima - i ostat će do sljedećeg proljeća! Biljke koje dodaju strukturu neobičnim lišćem, kao što je ukrasni grm (Leucophyta brownii) ili kompaktne ukrasne trave, dodaju raznolikost vašem aranžmanu i osiguravaju da cjelokupni dizajn bude ugodan oku. Ukrasne tikve i sukulenti dolaze u svim oblicima i veličinama i čine atraktivan dodatak.

Najbolje vrijeme za sadnju ovih cvjetnica je kasno ljeto ili jesen kako biste u potpunosti mogli uživati ​​u posljednjim cvjetovima ljeta.

VODIČ KORAK PO KORAK

Jesenska sadnja

compo image

KORAK 1

Čvrsti temelji

Kada sastavljate jesenski aranžman, odaberite posudu koja ima dovoljno mjesta za biljke koje ste odabrali i koja pruža dobru drenažu kako bi se spriječilo nakupljanje vode. Da biste to učinili, počnite s punjenjem korita s nekoliko komada gline ili kamenčića – ali pazite da ima drenažne rupe kako bi višak kišnice mogao slobodno otjecati. Jesensko cvijeće posebno dobro uspijeva u rahloj, poroznoj zemlji, stoga napunite korito zemljom prikladnom za vrt i biljke u posudama, poput univerzalne organske zemlje bez treseta 'COMPO BIO Univerzalni supstrat'. Zahvaljujući visokom udjelu humusa, ovo će vašim biljkama osigurati potrebna hranjiva i osigurati snažan rast. Ako vam se biljke čine suhe, bilo bi dobro da ih obilno zalijete prije presađivanja.

compo image

KORAK 2

Vrijeme je za opuštanje

Prije sadnje biljaka u korito možete rukama pažljivo prorahliti donju korijenovu balu. Nježno otvaranje korijena potiče vaše dragocjene biljke da formiraju novo korijenje i počnu rasti u svom svježem tlu.

compo image

KORAK 3

Savršena jesenska kompozicija

Sada možete uzeti biljke koje ste odabrali i posložiti ih u svoje korito kako vam srce želi. Preporučamo da velike biljke postavite u sredinu, a manje, niže biljke na vanjski rub kako biste osigurali da svaka biljka dobije jednaku količinu sunčeve svjetlosti i da aranžman ima lijep ukupni oblik. Provjerite ima li dovoljno prostora između pojedinih biljaka. Kad ste ih sve posadili, lagano utisnite zemlju oko njih kako u njoj ne bi bilo šupljina. Na kraju, pomozite biljkama da se ukorijene tako što ćete ih izdašno i ravnomjerno zalijevati odozdo tako da voda teče ravno do korijena.

compo image

KORAK 4

Opustite se i natočite sebi (i svojim biljkama) piće

Voilà – sada se možete opustiti i uživati ​​u svojoj bijeloj fantaziji! Ali morate pripaziti da svojim biljkama posvetite malo pažnje kako biste što dulje mogli uživati ​​u svježem jesenskom aranžmanu. Ako nije bilo kiše, vašim bi biljkama dobro došlo redovito zalijevanje - prstom provjerite je li tlo potpuno suho.

Za prezimljavanje izdržljive trajnice kao što je obični vrijes, pomaknite korito uza zid ili ga omotajte slojem jute prije nego što udari prvi mraz.

BILJKE ZA SVAKU LOKACIJU

Ostale ideje za jesenski aranžman

Uz tako veliki izbor biljaka koje cvjetaju u jesen, vaša kreativnost praktički nema granica. Cinerarija ili pepeljuga, na primjer, dobro funkcionira kao balkonska biljka zbog svojih srebrnozelenih listova. Ova biljka daje fantastičnu strukturu, a njeni izdržljivi listovi izgledaju odlično u kombinaciji s Japanskom mirtom

Ali što ako je jedino prazno mjesto koje imate na terasi u hladu? To nije problem za Saxifraga fortunei, trajnicu koja počinje cvjetati tek u listopadu. To je prekrasan dodatak terasi okrenutoj prema sjeveru ili prednjem vrtu, čak i ako nema puno sunčeve svjetlosti. Zahvaljujući dugoj sezoni cvatnje, koja traje od lipnja do listopada, Lanilist idealna je biljka za jesenske gredice.

Podijeli