compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Savjeti i trikovi za pravilnu njegu kućnih biljaka

Savjeti i trikovi za pravilnu njegu kućnih biljaka

Mnoge kućne biljke potječu iz tropskih područja i treba im puno svjetla ili vode. Potrebna je redovna njega kako bi Vaše kućne biljke bile snažne i ostale zdrave. Više o brizi za kućne biljke saznajte ovdje.

compo image

Zahtjevi za kućne biljke

Kućne biljke su u trendu i savršeno se uklapaju u dekor svih soba. Biljke donose život u Vaš stan i poboljšavaju klimu u zatvorenom. Razlikuje se uglavnom biljke sa i bez cvata.

Biljke bez cvata

Biljke bez cvata posebno su prikladne za Vaš stan ili kuću jer imaju lijepe zelene listove tijekom cijele godine. Zimi biljke rastu sporije, ali rast u zatvorenom prostoru uglavnom ovisi o mjestu, sobnoj temperaturi i, naravno njezi. Popularne biljke bez cvata su monstera, sukulenti, kaktusi, bonsaiji, juke ili fikus gumijevac.

Biljke sa cvatom

Biljke sa cvatom u Vašem stanu ili kući lijepe su za gledati tijekom cijele godine. Čak i kada vani pada snijeg, one stvaraju šarene naglaske i lijepo ukrašavaju sobe. Popularne biljke sa cvatom su orhideje, ciklama, spatifilum i tamjanikovke. Poput biljaka bez cvata i cvjetnjače je potrebno redovito zalijevati i gnojiti.

Pravilna njega kućnih biljaka

Zalijevanje

Za zalijevanje kućnih biljaka vrijedi sljedeće: Izbjegavajte natopljavanje pod svaku cijenu! Ako se to dogodi, korijenje će izumrijeti i biljka više neće moći apsorbirati vodu i hranjive tvari. U skladu s tim, nemojte ih zalijevati dok ne provjerite koliko je zemlja vlažna. Da biste to učinili, prstom testirajte vlažnost zemlje na dubini od nekoliko centimetara. Često se događa da se površina zemlje presuši, ali nekoliko centimetara ispod zemlja je i dalje puna vlage.

Njega lišća

Obavezno redovito brišite prašinu sa lišća svojih biljaka. To biljkama omogućuje da ponovo dišu. Da biste to učinili, najbolje je koristiti vlažnu krpu ili COMPO proizvode za njegu lišća. Posebno u zimskim mjesecima, lišće treba prskati i s malo vode. To sprječava suhi zrak od grijanja. Također biste trebali redovito uklanjati suho lišće i cvijeće. Gljivice imaju tendenciju da zaraze mrtve biljne krhotine. 

Opskrba hranjivim tvarima

Svakoj biljci trebaju dušik, fosfat i kalij kao hranjive tvari za rast i zdravlje, stoga redovito gnojite svoje kućne biljke. COMPO-ova gnojiva za biljke sa i bez cvata posebno su prilagođena potrebama Vaših kućnih biljaka. Jednostavna alternativa upotrebi tekućih gnojiva su COMPO-ova gnojiva ili gnojiva za rast. Oni dugoročno opskrbljuju Vaše biljke svim potrebnim hranjivim tvarima.

compo image

Redovito presađujte kućne biljke

Redovito presađivanje neophodno je za zdrav rast biljaka. Biljka pušta korijene u loncu tijekom mjeseci i godina, kada lonac postaje premalen. Kao rezultat toga, korijenje raste duž zida lonca i rast iznad zemlje se smanjuje.

Dakle, presađujte vaše kućne biljke svake dvije do tri godine, a veće biljke svaka četiri do pet godine u svježoj zemlji. Odaberite veći lonac za ovo. Korijenje se može razviti vrlo dobro i lišće postaje veće i jače u svježoj i mekanoj zemlji.

Pravilno presađivanje biljaka

Saznajte kako presaditi biljke korak po korak i što morate imati na umu ovdje.

saznaj više

Podijeli