compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Osnove
 5. Pravilna sadnja
 6. Pravilno presađivanje biljaka: jednostavan korak koji donosi ogromne razlike

Kako to ide?

Presađivanje biljaka: jednostavan korak koji donosi ogromne razlike

Vaše biljke se mogu optimalno razvijati samo u savršenim uvjetima. Osim dovoljno svjetla, vode i hranjivih sastojaka, vašem štićeniku treba jedna stvar iznad svega za zdrav razvoj: dovoljno prostora. Nažalost, ovaj se osnovni zahtjev često zanemaruje. Za Vas smo ovdje sažeto objasnili zašto je tako važno presađivati biljke i kako to učiniti korak po korak.

Zašto biste trebali presađivati biljke?

 1. Ako se posuda potpuno ukorijeni ili je premalena, sustav korijena se ne može razvijati, što znači da Vaše biljke ne mogu optimalno rasti.
 2. Presađivanje poboljšava stabilnost i sprječava jednostran rast.
 3. Posebno nedavno kupljene biljke su često u posudama koje su premale i ograničen prostor za korijen sprječava idealan razvoj biljke.

Kada i gdje biste trebali presađivati biljke?

Presađivanje Vaših biljaka u veću posudu svakih godinu do tri, ovisno o rastu biljaka je dobra ideja. Općenito govoreći, biljke se mogu presađivati tokom cijele godine, ali početak perioda rasta od veljače do travnja je izuzetno dobro vrijeme. Trebali biste naći novu posudu za svoje biljke najkasnije kad je zemlja potpuno ukorijenjena. Posuda treba biti 2-3 cm veća od prethodne. Promjer bi trebao biti oko 5-6 cm veći od stare posude, za starije biljke koje se ne presađuju svake godine. Provjerite, da li Vaše biljke imaju štetočine bilja poput lisnih uši i paukovih grinja, prije nego što ih presadite.

Postupni vodič

Kako biste trebali presađivati biljke?

 1. compo image

  1

  Pripremite novu posudu

  Dno nove posude prekrijte šljunkom, glinenim fragmentima, hidro granulama ili nečim sličnim. Takav temelj također poboljšava prozračivanje – sprječava natapanje vodom i posljedično truljenje korijena.

 2. compo image

  2

  Uklonite staru posudu.

  Izvadite biljku iz stare posude. Ako je korijenska gruda jako ukorijenjena, malo je raščlanite. Skratite debeli višak korijena kako biste potaknuli novi rast biljke. Osušene ili trule korijene potrebno je u potpunosti ukloniti.

 3. compo image

  3

  Stavite biljku u novu posudu

  U novu posudu stavite malo zemlje - bilo univerzalnu zemlju ili poseban supstrat prilagođen potrebama biljke. Zatim biljku stavite u posudu i postavite je tako da bude uspravna. Spremnik napunite s više od 2 cm zemlje ispod ruba.

 4. compo image

  4

  Zalijevajte biljku

  Nakon što ste dobro potisnuli novu zemlju, dodajte još supstrata. Važno je da između zemlje i ruba posude ostavite razmak od 1-2 cm. Taj razmak Vam omogućava i olakšava zalijevanje, te sprječava prelijevanje vode za navodnjavanje. Stavite biljku na vodootporni pladanj za kapljanje ili u vodootpornu posudu za cvijeće. Zatim biljku dobro zalijte mlakim i laganim mlazom vode. Zalijevajte biljku odozdo posudom za kapljanje ili cvijeće.

Savjet za zemlju koja je previše vlažna

Ako je zemlja postala previše vlažna, dodajte malo pijeska na površinu i još jednom pograbite materijal. Na taj način voda će brže ishlapiti. 

Više savjeta o presađivanju

 1. Lagano smekšajte humus prije uporabe - jer to sprječava grudvanje i zbijanje.
 2. Provjerite jeste li odabrali pravu veličinu lonca sa sadnju! Ako je prevelik, biljke postaju zaokupljene formiranjem korijena i ne usmjeravaju njihovu energiju u formiranje lišća ili cvijeća.
 3. Koristite ostakljene pladnjeve za kapljanje ili plantažere tako da vlaga ne može proći

Podijeli