compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Egzotičnost za Vaš dom: Atmosfera odmora na Vašem balkonu

Egzotičnost za Vaš dom

Ove biljke stvaraju ugođaj odmora na Vašem balkonu

Zašto nestati u daljinu kada je jedno od najljepših odredišta za putovanje točno ispred balkonskih vrata? Nije važno koliko prostora imate: Sa odabranim biljkama za posude, svoj balkon možete pretvoriti u oazu mira. Počastite se egzotičnim cvijećem, nebeskim aromama i voćkama citrusa - i uskoro nećete htjeti napustiti svoj novi omiljeni dom odmora.!

Ponovno otkrijte biljne klasike

Ne trebaju Vam neobične biljke da svoj balkon pretvorite u more boja. Poznati cvjetni favoriti idealni su i za dodavanje flore dalekih krajeva na Vašu terasu. Iz Južne Amerike, begonije, petunije i fuksije poznati su po cvetnom obilju. Ovisno o sorti, cvjetovi nezahtjevne begonije zrače u gotovo svim bojama. Izrazita karakteristika petunije su njezini cvjetovi nalik na trubače - obično bijeli, ružičasti, ljubičasti, crveni ili plavi, a ponekad s pjegastim, zvjezdanim ili prugastim uzorcima. S više od 100 divljih sorti, fuksije nude obilje prekrasnih cvjetova. Ovi rodovi uglavnom u visećim košarama pružaju raznoliku egzotičnost na Vašem balkonu.

compo image

Donesite arome iz cijelog svijeta u svoj dom

Strane zemlje su uvijek povezane sa specifičnim mirisima. Mirisna iglica sjajna je biljka koja vas vodi na mirisne avanture. Iako se često čini neupadljivom u usporedbi s njenim šarenim francuskim kolegama, ima dosta za ponuditi. Svaka biljka ima različit oblik, boju i veličinu lišća. Oni šire svoj miris kroz sitne žlijezde na gornjoj strani lišća. Kad se trljaju ili dodiruju, otvaraju se i ispuštaju mirisno ulje. Bilo da su limun, naranča, jabuka, menta ili čak čokolada: Mirisne iglice nude Vam intenzivne mirise iz dalekih krajeva na Vašem balkonu kod kuće.

Egzotične biljke u nježnim bojama

Da li više volite nešto diskretnije? Tada Vam preporučujemo ukrasnu bakopu „sutera cordatu“. Južnoafrička biljka svoje ime duguje bogatim bijelim cvjetovima koji na ljetnom povjetarcu plešu poput snijega. Pouzdano cvjeta u nježnoj ljubičastoj i praškastoj ružičastoj od svibnja do listopada.  Minijaturne ruže, koje potječu s Bliskog Istoka i Kine, dobar su izbor s obzirom na bezvremeno lijepe cvjetove i njihov miris. Pogodnosti: Kompaktni su, grmoliki i cvjetaju neumorno cijelo ljeto. Kad je riječ o rasponu boja i oblika, cvjetovi minijaturnih ruža ne propadaju u usporedbi s njihovom većom braćom i sestrama.

compo image

Zeleni cimeri iz Azije i južne Europe

Također volimo i stabla citrusa, ali oni su smatrani vrlo zahtjevnim. Iako se drvenaste biljke s juga ovdje dobro snalaze, zahtijevaju prezimljavanje bez smrzavanja - barem kako trenutno stvari stoje. Sad postoje nove sorte limuna, naranče, grejpfruta i kumquata koje mogu podnijeti niže temperature. Omotani na zaštićenom mjestu, oni hrabro podnose hladno doba godine ispred vrata i ljeti nas nagrađuju mirisnim cvjetovima i sočnim voćem. Druge mediteranske biljke, poput lovora, oleandara, lavande i ružmarina, čine pogodne suputnike. Trebate ih njegovati u skladu sa njihovim potrebama kako bi se Vaše egzotične biljke osjećali kao kod kuće. Formule naših specijalnih sorti zemlje također su prilagođene specifičnim potrebama usjeva i ističu se zahvaljujući izvrsnom kapacitetu za skladištenje vode i zraka - za optimalan razvoj biljaka.

compo image

Vodič za uzgoj citrusa

Postoje brojne sorte biljaka citrusa, poput limuna, naranče, mandarine, limete i grejpa. Ovdje saznajte sve što trebate znati o mediteranskim biljkama citrusa.

saznaj više

Što biste trebali imati na umu kada njegujete biljke u plantažeru

Prilikom sadnje ili presađivanja pazite da spremnici budu barem 3 do 4 cm viši od obavijenog korijena Dno bi također trebale imati otvor za odvod vode. Koristite pladanj za kapanje kako biste spriječili da se na balkonu ili terasi nakuplja nečistoća zbog prekomjernog curenja vode. Zemlja treba biti strukturno stabilna. To znači da se nakon zalijevanja ne udubljuje u sebe. To omogućava bolji razvoj korijena - također utječe na rast izdanaka iznad zemlje. Visokokvalitetne posebne sorte zemlje sadrže komponente kao što su perlit i humus od kore drveta, koji zrače korijenje i osiguravaju visoku sposobnost skladištenja vode.

Njega biljaka za balkon i posude

Svaki vanjski prostor postaje zelena oaza s veličanstvenim cvjetnim biljkama u kutijama, košarama i koritima. Ali ovaj živi ukras također treba njegu. Ovih sedam savjeta pomoći će Vam da vaše biljke za balkon i posude ostanu lijepe dugo vremena.

Čitaj više

Odgovarajući proizvodi za vaše biljke citrusa

Podijeli