compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Biljke za balkone i posude
 5. Najljepše balkonske biljke za sunčana mjesta i mjesta u hladu

Najljepše balkonske biljke za sunčana mjesta i mjesta u hladu

Hoće li se biljka dobro razvijati ili ne, u velikoj mjeri ovisi o tome gdje se nalazi. Balkoni također imaju sunčana i / ili zasjenjena područja. Kad sadite svoje zelene cimerke, pripazite da odaberete prikladno mjesto za njih. Otkrijte koje biljke posebno dobro odgovaraju različitim svjetlosnim uvjetima i kako se pravilno brinuti o njima ovdje.

compo image

Biljke za sunčane terase

Većina terasa i balkona uživa izravnu sunčevu svjetlost. To ih čini idealnim mjestima za cvijeće, bilje i sezonske biljke u punom cvatu, jer se zahvaljujući suncu mogu razviti okusi, mirisi i cvjetno obilje. Većina biljaka može se uzgajati u kutijama, koritima ili košarama. Najbolje je upotrijebiti visokokvalitetnu univerzalnu zemlju pogodnu za različite biljke koja već sadrži startersko gnojivo. Naš asortiman uključuje zemlju koja je upola manje teška od standardnih supstrata - nošenje ogromnih vreća na više etaže sada je stvar prošlosti. Zahvaljujući praktičnoj ručki za nošenje i vrećici koja se može ponovo plombirati, lagana zemlja je također vrlo ugodna za nošenje i sav neiskorišteni proizvod može se lako skladištiti.

Biljke koje vole sunce, posebno treba redovno zalijevati. Kad je vrijeme vrlo vruće, biljke trebate zaštititi i netkanom tkaninom koja pruža hladovinu. Ne zaboravite da svojim zelenim cimerima date puno hranjivih sastojaka u obliku gnojiva - to im omogućuje da dobro rastu i razviju otpornost na bolesti i štetočine.

Neki primjeri balkonskih biljaka koje vole sunce uključuju:

 • Balkonske biljke: Petunija, pelargonija, tamjan, vodeni izop, tratinčica
 • Sezonske biljke: Obični vrijes, gazanija, dvozub, vrtna maćuhica, zvjezdan
 • Bilje: Lavanda, divlji mažuran, ružmarin, kadulja, timijan
 • Mirisne biljke: Ananasova kadulja, anisov izop, čokoladni kozmos, citronovac

Inspiracija

Razne balkonske biljke

compo image

Tratinčica (sunce)

compo image

Pelargonija (sunce)

compo image

Petunija (sunce)

compo image

Fuksija (hlad)

compo image

Begonija (hlad)

compo image

Zvončić (hlad)

Biljke za mjesta u hladovini

Nije svaki balkon okrenut suncu - u velikim gradovima postoje mnoga dvorišta sa slabom sunčevom ili indirektnom svjetlošću. Takva su mjesta pogodna za ukrasno lišće biljaka kojim odgovara hladovina. Vjerojatnije će ugoditi oku upečatljivim lišćem nego cvjetnim obiljem. 

Neki primjeri balkonskih biljaka koje dobro uspijevaju u hladu uključuju:

 • Balkonske biljke: Begonije, kolej, puzava dobričica, vodenika, fuksija
 • Sezonske biljke: Zvončić, rani jaglac, hajhera
 • Bilje: Ljekoviti odoljen, divlje jagode i jagode penjačiće, menta, luk vlasac, prava lazarkinja

Sve biljke imaju različite razine žeđi!

Najbolje je koristiti zasebne lonce za svaku biljku. Ako se biljke s različitim potrebama vode siju zajedno, kod zalijevanja može doći do prekomjerne ili nedovoljne opskrbe vodom. 

Podijeli