compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Kućne biljke: presađivanje i gnojidba

DIO 2: OSNOVNE INFORMACIJE

Sobne biljke: presađivanje i prihrana

U osnovi sve biljke trebaju samo svjetlost i vodu, zar ne? Pa, sobne biljke ponekad nam malo otežavaju posao. Dolaze iz različitih dijelova svijeta i stoga imaju različite potrebe u pogledu mjesta, vode i zemlje. Da bi vaši zeleni sustanari bili zdravi, nudimo vam najvažnije informacije o njezi sobnih biljaka. Drugi dio posvećen je presađivanju i prihrani.

Sadnja i presađivanje

Pravi smještaj

compo image

Bez obzira gdje ste kupili biljku, veća posuda znači manje prostora na policama i veće troškove prijevoza za trgovca. To znači da će vaše biljke u vaš dom obično doći prilično skučene. U loncu potpuno ispunjenom korijenjem nema mjesta za zemlju iz koje biljke crpe važne hranjive sastojke. U skladu s tim, dovoljno velika posuda i prozračni supstrat igraju ključnu ulogu u osiguravanju da vaša sobna biljka još dugo vremena ostane zdrava.

Koji je lonac pravi?

Odabir pravog lonca može vam uštedjeti puno posla. Važno je da je novi lonac barem 20% veći od starog. Ne sadite biljku izravno u ukrasnu posudu, jer za razliku od plastične, ona nema otvore na dnu, koji su presudni za odvod viška vode.

Kada trebam presaditi biljku?

 

Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje većine sobnih biljaka. Kako se temperatura i količina svjetlosti povećavaju, biljka ponovno skuplja snagu i želi rasti i oblikovati cvjetove. Ako joj pružite novi dom sa svježom zemljom i dovoljno prostora, ona će vam zahvaliti snažnim razvojem. Pravo vrijeme za presađivanje biljaka poput ciklame je rujan prije nego što procvjetaju.

Pažnja!

Cvjetnice uvijek presadite nakon što su procvale, inače pupovi mogu otpasti.

Njega kućnih biljaka

Supstrat i gnojiva

compo image

Nisu sve zemlje iste - a to je posebno važno za sobne biljke, jer ne rastu u svom prirodnom okruženju. Sobne biljke često umiru jer ih prečesto zalijevamo što uzrukuje truljenje korijenja. Supstrat bi trebao biti lagan - uključivanje pijeska posebno je važno za kaktuse i sukulente. Da biste osigurali da vaše biljke imaju bujno zeleno lišće i da ne stvaraju previše korijena ili prebrzo rastu, važna je i posebna formula hranjivih sastojaka u supstratu za sobne biljke.

compo image
compo image
compo image
compo image

Mnogi supstrati opskrbljuju vašu biljku hranjivim tvarima još nekoliko tjedana nakon presađivanja. Ali nakon toga potrebna je redovita gnojidba kako bi biljka dobila sve što treba. To ćete najlakše učiniti tekućim gnojivom, koje se ulijeva izravno u vodu za zalijevanje. Štapići za gnojiva također su vrlo jednostavni za upotrebu - ubacimo ih u zemlju i tamo postupno oslobađaju hranjive sastojke. U mračnim zimskim mjesecima obično ne gnojimo jer mnoge sobne biljke u to vrijeme miruju i ne mogu apsorbirati hranjive sastojke.

Koliko često moju biljku treba gnojiti?

  • Jednom tjedno: Monstera, fikus lyrata, zamija. 
  • Jednom u dva tjedna: Aloe vera, tradeskancija, orhideja, ciklama.
  • Svaka tri tjedna: Kluzja, kaktus, sukulenti, kalateja, kućna palma, sobna paprat, obična djetelina.

OSNOVNE INFORMACIJE

1. dio

Dio 1: Osnovno znanje o sobnim biljkama pomaže vam u odabiru lokacije te zalijevanju vaših sobnih biljaka

Pročitaj više

Podijeli