compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Kućne biljke
  5. Kućne biljke: lokacija i zalijevanje

DIO 1: OSNOVNE INFORMACIJE

Sobne biljke: mjesto i zalijevanje

U osnovi sve biljke trebaju samo svjetlost i vodu, zar ne? Pa, sobne biljke ponekad nam malo otežavaju posao. Dolaze iz različitih dijelova svijeta i stoga imaju različite potrebe u pogledu mjesta, vode i zemlje. Da bi vaši zeleni sustanari bili zdravi, nudimo vam najvažnije informacije o njezi sobnih biljaka. Prvi dio posvećen je zalijevanju i položaju.

ISPRAVNA LOKACIJA

Svjetlo i sjena

Budući da su biljke živjele na otvorenom, u svom su prirodnom staništu navikle na drugačije svjetlo. Svaka biljka, koja je živjela pod gustim krošnjama prašume, razvila je velike tanke listove i tako se prilagodila rijetkoj preostaloj svjetlosti. S druge strane, kaktusima i palmama treba direktna sunčeva svjetlost. Dakle, ako želite da vaše biljke budu lijepe i zdrave, važno je stvoriti im uvjete njihovog prirodnog staništa.

compo image

Sunčano mjesto

Mjesto koje je u potpunosti izloženo sunčevoj svjetlosti znači prozor na južnoj ili jugoistočnoj strani. Dovoljno svjetli prostor također je 1-2 m udaljen od prozora na južnoj strani. Nekim je sobnim biljkama to jednostavno potrebno da bi ostale zdrave.

Pažnja!

 

Samo će nekoliko sobnih biljaka tolerirati užareno podnevno sunce u vrućim ljetnim danima. Takvi su kaktusi i sukulenti, a sve ostale treba smjestiti nekoliko metara od prozora.

compo image

Svijetla ili polusjenovita mjesta

Tipično mjesto u dnevnoj sobi je svijetlo ili polusjenovito i na sreću ovo su baš pravi uvjeti za mnoge sobne biljke. Kandidati za polusjenovito mjesto obično ne cijene izravnu sunčevu svjetlost, pa je mjesto pokraj prozora prema istoku ili zapadu idealno. Udobno se osjećaju i oko 2-4 m od prozora prema jugu, jer je tamo intenzitet svjetlosti znatno manji. Svakog dana trebalo bi biti barem tri sata sunca na polusjenovitom mjestu.

compo image

Sjenovita mjesta

Često ljudi najtamnije kutove žele ukrasiti sobnim biljkama. I na sreću, mnoge biljke porijeklom iz šumskih područja spremne su upravo za to. Za neke od njih bit će dovoljna i prozorska daska okrenuta prema sjeveru- izložena je manje od tri sata sunčeve svjetlosti dnevno. Sobne biljke kojima ne treba puno svjetla također će se dobro ponašati 4-6 m od najbližeg prozora prema jugu.

PRAVILNO ZALIJEVANJE

Zemlja i vlažnost

Slično položaju, biljka potrebu za vodom također proizlazi iz njenog prirodnog staništa. Sukulenti su, na primjer, navikli na suho područje, pa počnu brzo trunuti ako imaju previše vode. Većina palmi razvija dugo korijenje u svom prirodnom okruženju. U loncu to nije moguće, pa ih treba redovito zalijevati. Unutrašnja klima i doba godine također su ključni čimbenici u njezi biljaka.

Sobne biljke trebaju...

Sobne biljke trebajuPuno vode ako...Ne previše vode ako...
 

Sobna temperatura naraste zbog sunčeve svjetlosti ili grijanja

Nalaze se u hladnoj, mračnoj sobi
 
U fazi su rasta

U fazi su mirovanja

 
Njihova posuda je mala i puna korijenja

Nalaze se u velikom loncu s dovoljno svježe zemlje

 
Vlaga je niska

Vlažnost je visoka

 
Presađene su u pjeskovito tlo

Probleme jim prave truli korijeni

compo image
compo image
compo image
compo image

Ne preporučuje se zalijevanje istom količinom vode tijekom cijele godine. U principu vrijedi pravilo zalijevanja po potrebi. Budući da se površina zemlje brzo suši zbog zagrijanog zraka, preporučujemo da provjerite vlažnost tla nekoliko cm ispod površine. Međutim, važno je osigurati da voda u posudi nakon zalijevanja ne zastaje.

  • Ove biljke preferiraju vlažno tlo: Fikus lyrata, strelicija, kalateja, sobna paprat, palma kentija, areka palma, potos i benjamin.
  • Ove biljke preferiraju manje vode: Svekrvin jezik, zamija, pahira, slonova noga, juka i monstera.

OSNOVNE INFORMACIJE

2. dio

Dio 2: Osnovno znanje o sobnim biljkama pomaže vam u presađivanju i njezi

Pročitaj više

Podijeli