compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Njega vrta
  6. Posebna hortenzija: Sve što trebate znati o hortenzijama

Posebna hortenzija

Sve što trebate znati o hortenzijama

Sa svojim šarenim cvjetnim bogatstvom: hortenzije su zimzelene na vašem prozoru, balkonu ili u Vašem vrtu. Ako odaberemo pravu sortu i za nju brinemo na pravilan način, bićemo očarani cijelo ljeto njihovim nostalgičnim šarmom. A zahvaljujući njihovom obilnom cvjetanju, privlače poglede u gredicama i koritima. Ovdje otkrijte sve što trebate znati o hortenzijama i kako se o njima brinuti.

Kako najbolje brinuti za hortenzije

Njeno ime otkriva što je hortenziji potrebno za optimalan razvoj: „Hydrangea“ dolazi iz grčkog jezika, a sastoji se od riječi „hydro“ (voda) i „angenion“ (posuda). Redovito zalijevanje hortenzija jedan je od najvažnijih dijelova skrbi – posebno se to odnosi na biljke u koritima. Poput rododendrona, azaleja i kamelija, i hortenzije spadaju u acidofilne biljke koje uspijevaju s malo hranjivih sastojaka i u kiseloj zemlji. Za zdrav rast potrebna Vam je posebno bogata zemlja s hranjivim sastojcima i niskom pH vrijednošću.

Da li je pred Vama izuzetno suho ljeto? Odaberite sorte otporne na vrućinu!!

Ne mogu se sve sorte nositi s vrućinom i sušom koja dolazi uz vrućinu. Dokazano je da sorte hortenzija kao što su hortenzija aspera, hrastolisna hortenzija i metličasta hortenzija mogu izdržati vruća ljeta puno bolje od ostalih.

compo image

Plavo obojenje i gnojidba hortenzija

Plave hortenzije trebate zalijevati samo mekom vodom, jer će vas u suprotnom hortenzija iznenaditi ružičastim cvjetovima iduće godine. Ako plava hortenzija poprimi ružičastu ili ljubičastu boju, to je znak da pH vrijednost zemlje ne zadovoljava potrebe biljke. Ružičaste hortenzije sadrže pigment delfinidin koji stvara njihovo plavo cvjetno obilje zajedno s mikronutrijentom aluminijom i kiselom zemljom (pH vrijednost oko 4-5). Ako koristite tvrdu vodu, ona povećava pH vrijednost tla i aluminij se više ne može apsorbirati kroz korijenje. Plavoj biljci možete pomoći do intenzivnije boje. 

Preporučujemo korištenje tekućeg gnojiva prilagođenog potrebama biljke za gnojidbu hortenzija. Na taj način vaše hortenzije dobivaju sve hranjive tvari potrebne za optimalan razvoj jednom tjedno kada ih zalijevate.

Kako pravilno obrezati hortenzije

Hortenzije se obrezuju različito, ovisno o sorti. Ako se pridržavate sljedećih pravila, Vaše će biljke reći hvala i imati dug život i divno cvijetno izobilje:

  • kako bi se osiguralo da stabljike metličastih i divljih hortenzija mogu nositi težinu cvijetova u lošem vremenu, treba ih obrezati u proljeće ili u kasnu jesen. To je jedini način da se formiraju snažni pupovi i gusti okvir s puno cvjetnih glavica.
  • Velelisne hortenzije, čipkaste hortenzije i penjačice hortenzije razvijaju svoje cvjetove godinu prije. Stoga uklonite stare pupove odmah nakon razdoblja cvatnje. Izbjegavajte pretjerano obrezivanje u proljeće, uklanjajte samo mrtve i smrznute dijelove biljke iznad posljednjih pupova. 
  • Sorta Endless Summer je izuzetak ovome: Za razliku od drugih velelisnih hortenzija, ne voli pretjerano obrezivanje u proljeće i ljeto, a ona klija i cvijeta ponovo u svom punom sjaju.

Kratki pregled najvažnijih sorti

Hortenzije: Različiti oblici i boje

Klasična

Velelisna hortenzija

Nježna

Čipkasta hortenzija

u obliku kuglice

Divlja hortenzija

Meka

Hortenzija aspera

Visoka i vitka

Metličasta hortenzija

Prateća

Hortenzija penjačica

Kako dobro zaštititi hortenzije kroz zimu

Tijekom zime hortenzije trebate prekriti prućem ili grančicama jele kako biste ih zaštitili od mraza i kako bi mogli i dalje uživati u cvjetnim čudima sljedeće godine. Ovo je posebno važno za velelisne i čipkaste hortenzije koje formiraju svoje pupove tijekom prethodne godine. Ako je moguće, sve hortenzije u posudama i koritima treba preko zime staviti na mjesta, gdje nema mraza. Ako ih ne možete premjestiti u sobu ili zimski vrt, sunčano mjesto na balkonu zaštićeno od vjetra može poslužiti kao zimski dom. Ali posude trebaju imati minimalan promjer od 40 centimetara i biti zaštićene od hladnoće s netkanom tkaninom ili vrećom.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO