compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Vrt
 5. Ruže
 6. Sadnja ruža u posudama i koritima

Sadnja ruža u posudama i koritima

Ne trebate imati svoj vrt da biste uživali u ružama. Neke sorte ruža mogu se saditi u posude ili korita na vašem balkonu ili terasi. Ruže dobro uspijevaju na sunčanom, prozračnom mjestu. Trebali biste ih presađivati periodično, kako biste mogli i dalje uživati u ružama u posudama i koritima u nadolazećim godinama. Ovdje saznajte što biste trebali imati na umu prilikom sadnje i presađivanja ruža.

Što biste trebali imati na umu za ruže u posudama ili koritima

Ruže koje tvore grane i visoko grmlje nisu prikladne biljke za korita, jer postanu prevelike. Ruže u koritima čestu dosežu samo trećinu ili polovinu svoje maksimalne visine. Ruže koje cvjetaju češće i one koje imaju ugodan miris su najpopularnije. Jednogodišnji grmovi su prikladna podrast. Puzava pelargonija nije pogodan susjed, jer joj je potrebna velika količina hranjivih tvari i za njih bi se natjecala s ružom. 

Postupni vodič

Sadnja i presađivanje ruža

 1. compo image

  1

  Pripremite posudu

  Na dno spremnika prvo je potrebno postaviti drenažni sloj (debljine 3 do 4 cm) izrađen od ekspandirane gline ili glinenih fragmenata kako bi se voda skladištila i kako bi se spriječilo navodnjavanje. Netkani materijal koji propušta vodu stavlja se na sloj drenaže da se spriječi kasnije mješanje vode i zemlje. Zatim dodajte malo zemlje za ruže.

 2. compo image

  2

  Stavite biljku

  Biljka je sada smještena u posudu. Pazite da korijenje ne bude savijeno kada posadite biljku. Ostatak posude napunjen je zemljom za ruže do jednog do dva centimetra ispod ruba (jaz ispod ruba kako bi se omogućilo zalijevanje).

 3. compo image

  3

  Voda i njega ruže

  U posljednjem koraku ružu dobro zalijevajte i gnojite po potrebi. Ako su korijeni biljke napunili posudu nakon dvije godine, trebat ćete biljku ponovno presaditi. Ali ako sadnja ruže u veću posudu ili korito nije moguća zbog nedostatka prostora, biljku s njenim korijenjem uklonite iz stare posude. Nakon što se korijen izvadi iz zemlje, obrezuju se debeli korijeni, pupovi se skrate na oko 10 cm, a biljka se presadi u istu posudu sa svježom zemljom.

Ove ruže mogu se saditi u posudama ili koritima

Sorta ružeBoja cvijeta

„Bonica“

Cvjetovi u ružičastoj boji

„Rosarium Uetersen“
Cvjetovi u jarko ružičastoj boji
„Margaret Merill“
Cvijetovi u bijeloj boji
„Winchester Cathedral“
Cvjetovi u bijeloj boji
„Golden Celebration“
Cvijetovi u zlatno žutoj boji
„English Garden“
Cvjetovi u žutoj boji
compo image

Vodič za ruže

Ovdje pronađite savjete i trikove za pravilnu njegu ruža u našem vodiču za biljke.

saznajte više

Podijeli