compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Staklenik
  6. Vrtlarenje u stakleniku

Stvari koje trebate znati o sadnji, zalijevanju i prozračivanju

Vrtlarenje u stakleniku

Jeste li nedavno postali ponosni vlasnik staklenika? Sjajno! Jedva čekamo da vas pratimo na vašem vlastitom cjelogodišnjem vrtlarskom putu. Otkrit ćete koje biljke uspijevaju u stakleniku, kada možete započeti sjetvu i što još trebate uzeti u obzir prilikom vrtlarenja ove vrste.

compo image

Veljača ili ožujak?

Kada premjestiti biljke u staklenik

Vjerojatno želite što prije započeti s uzgojem biljaka. Staklenik je idealan za to. U zaštićenom okolišu vaši će usjevi rasti puno brže i imati daleko veće prinose nego kad se uzgajaju na otvorenom. No, puno svjetla je neophodno ako želite da vaši zeleni dragulji razviju svoju punu aromu.

 

Važno je ne započeti s sijanjem rane salate i povrća prije sredine veljače. To su na primer matovilac, gentile salata, rukola, rotkvica i keleraba. Istodobno je važno pomno pratiti vanjske temperature. Ako svoj staklenik ne zagrijavate, pokrijte male biljke netkanim tekstilom ako postoji opasnost od mraza.

Preporučujemo da od ožujka nadalje sijete druge sorte poput brokule, cvjetače, paprike, patlidžana i rajčice. Ovisno o tome što želite, možete dodati mediteransko bilje, krastavce, grah ili dinju u travnju i svibnju.

 

Nakon razdoblja Ledenih svetaca, većina biljaka raduje se svježem vanjskom zraku. Tada možete posaditi brzo rastuće salate ili začinsko bilje kako biste ispunili sav dobiveni prostor. Od kolovoza nadalje vrijeme je za pripremu tipičnih jesenskih usjeva poput repe, komorača ili nekih vrsta salate i kupusa.

compo image

Dajte svojim biljkama dovoljno prostora

 

U stakleniku vrijede i neka pravila za uzgoj biljaka na otvorenom. Jedno od najvažnijih je osigurati svojim biljkama dovoljno prostora za rast i uzeti u obzir njihove potrebe za hranjivim tvarima. Iskustvo pokazuje da vrtlari često pokazuju malo previše oduševljenosti prilikom sadnje, što brzo može imati štetan učinak na zdravlje biljaka. Gljivice, bolesti i štetnici brzo uništavaju naše napore. Grinje se osječaju kao kod kuće u stakleniku i brzo se šire ako su biljke postavljene blizu jedna drugoj.

compo image

Pravi supstrat za vaš staklenik

 

Vrsta supstrata koji koristite za svoj staklenik u potpunosti ovisi o tome uzgajate li biljke u zemlji ili koristite posude za sadnju. Budući da je tlo izloženo mnogo većem stresu, trebali biste koristiti aktivator i sredstvo za poboljšanje tla ili organsko gnojivo prije svakog razdoblja sadnje. Drugi izbor je naš COMPO BIO Supstrat za staklenike. Upotrijebite sloj podloge debljine 2,5 cm do 5 cm i rasporedite ga grabljama. To rahli tlo, obogaćuje ga hranjivim tvarima i poboljšava cirkulaciju vode i zraka. Alternativno, možete potpuno zamijeniti tlo svake tri godine.

compo image
compo image

COMPO BIO Supstrat za staklenike

Održiva formula bez treseta na bazi prirodnih sirovina

Do proizvoda
compo image

Zalijevanje biljaka u stakleniku

 

Jedan od problema s vrtlarenjem u stakleniku je taj što se nikada ne možete pouzdati u prirodu. Iako kiša redovito zalijeva voće i povrće na otvorenom, vaši se štićenici u stakleniku u potpunosti oslanjaju na vašu rutinu zalijevanja. To znači da ćete možda trebati požuriti do staklenika kako biste zalijevali biljke kad vani počne kiša.

Zalijevanje u stakleniku druga je priča i puno je teže planirati nego na otvorenom. Zapravo je potrebno puno više vode jer je temperatura u stakleniku viša (idealno između 22 i 24 ° C). Istodobno, potreba za vodom ovisi o fazi rasta biljke i vremenu. Preporučujemo da biljke pažljivo nadgledate i zalijevate rano ujutro kako bi tlo dobro upijalo vodu. Također možete instalirati sustav automatskog navodnjavanja kako biste si olakšali posao.

compo image

Ne zaboravite provjetravati

 

Za razliku od uzgoja na otvorenom, kukci mnogo teže oprašuju vaše biljke u stakleniku. Imajući to na umu, ljubazno ih pozovite u svoje malo biljno carstvo, tako da otvorite prozor. Dobra ventilacija također je izuzetno važna iz drugih razloga. Vlažni zrak pravi je raj za gljivice i štetnike.

Uz to, previše topline može oštetiti osjetljive sadnice. Tijekom sezone morate prozračivati ​​najmanje jednom dnevno. Vrata staklenika mogu ljeti ostati otvorena cijelu noć ako temperatura ne padne ispod 15 ° C. Zimi je dovoljno dva ili tri puta tjedno pustiti zrak u staklenik.

Podijeli