compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Bilje, voće i povrće
 5. Uzgoj povrća bez talenta za vrtlarenje – devet savjeta

Ključni savjeti za sadnju povrća

Uzgoj povrća bez talenta za vrtlarenje – devet savjeta

Tikvice, svježa blitva, velika cvjetača, mrkva i malo cikle zaprašene tlom – prva ljetna šetnja kroz povrtnjak započinje s velikim obećanjem. Ako mislite, „dobro, volio bih posaditi neko povrće, ali to je vjerojatno tako težak posao“, samo nastavite čitati. Pokazat ćemo vam kako je jednostavno i jednostavno uzgajati povrće!

Ako nikada prije niste uzgajali povrće, prvi korak je često najstrašniji. U konačnici, često ne znate odakle početi. Kada možete početi saditi rajčice? Koliko prostora je potrebno korabi? Možete li sijati krastavce izravno na otvorenom? Želimo vam pomoći da malo rasvijetlite tu temu. U ovom ćete vodiču pronaći devet ključnih savjeta za uzgoj povrća – nije potrebno prethodno znanje ili iskustvo, samo malo predanosti i ljubavi prema vrtlarstvu.

compo image

1. Počnite s malim koracima

Umjesto velikog povrtnjaka s mješovitom kultivacijom i rotacijom na četiri polja, preporučujemo da počnete s malim komadom zemlje. To vam daje dobar pregled vašeg povrća. Da biste to učinili, očistite malo područje na otvorenom kako bi povrće raslo. U idealnom slučaju, stavite ga u blizini svoje kuće, tako da možete bolje paziti na svoje biljke i intervenirati ako primijetite štetočine ili druge probleme. Alternativno, možete postaviti i podignutu gredicu. Ako imate veliki vanjsku podignutu gredicu, tamo možete posaditi gotovo isto povrće koje ste mogli u povrtnjaku.

Postoje čak i mini podignute gredice za male terase ili balkone. Mini podignute gredice savršene su za salatu, rotkvice, grmlje rajčice ili papriku.

Međutim, povrće možete uzgajati i u kutijama ili posudama. Ovdje nema ograničenja za vašu kreativnost. Samo zapamtite da neke biljke mogu postati stvarno prilično velike kako vrijeme prolazi – ali više o tome kasnije.

compo image

2. Počnite s početnim biljkama

Vrsta povrća koje sadite zapravo čini razliku. Postoje neke vrste povrća o kojima je teže brinuti i kojima je potrebno dulje vrijeme za sazrijevanje, dok druge rastu brzo i čak formiraju voće u zahtjevnim uvjetima. Na primjer, ovo potonje povrće uključuje rotkvice, mrkvu, grašak, zelenu salatu poput salate glavatac, matovilca, romaine i razno začinsko bilje. Jednostavno posijte ove biljke i uberite ih nekoliko tjedana kasnije.

Ovo povrće koje ne zahtjeva puno održavanja savršeno je za početnike bez prethodnog iskustva. Nakon početnih uspjeha možete se odlučiti za teže kandidate

Postoje još dva ključna aspekta koja treba imati na umu pri odabiru povrća. Sada ćemo ih istražiti.

compo image

Sijati povrće ili ga saditi?

Neke vrste povrća najbolje je posijati ravno u zemlju. Oni uključuju puno korjenastog povrća poput rotkvica, pastrnjaka i mrkve.

Biljke poput uvijene zelene salate, rukole, cikle, ružmarina, vlasca ili graška mogu se posijati izravno u zakrpu ili kupiti kao sadnice i zasaditi. U tom slučaju možete sami odlučiti želite li ih posijati kao sjeme ili se odlučiti za sadnice.

Za plodonosno povrće poput rajčice, krastavaca, patlidžana, bundeve ili paprike preporučujemo da počnete kupovati mlade sadnice. Ako ste zainteresirani, možete sami posijati povrće. Međutim, ne klijate ih u tlu: umjesto toga koristite male spremnike za sjeme na prozorskoj dasci ili grijanom stakleniku.

compo image

Kad možete početi?

Ne može se svaka biljka posijati ili posaditi u isto vrijeme. Neke vrste, poput rotkvica, graška i mrkve, mogu se sijati od sredine ožujka ako je vrijeme lijepo. Drugima, poput patuljastog francuskog graha ili penjajućeg francuskog graha, potrebna je topla kuća za klijanje. Osim toga, postoje razlike između pojedinih sorti. Stoga se pobrinite da slijedite informacije na pakiranju sjemena.

Općenito, većinu korjenastog i lisnatog povrća možete posijati od travnja nadalje. Do tada je sunce jače, a vrijeme nešto blaže.

Međutim, ovo se pravilo ne odnosi na sorte koje su vrlo osjetljive na mraz. To se prvenstveno odnosi na plodovito povrće poput rajčice, krastavaca, paprike, patlidžana, čilija, tikvica i bundeva. Budući da kasni mrazevi ostaju rizik do sredine svibnja, trebali biste izbjegavati sadnju povrća osjetljivog na mraz sve do nakon ove točke.

Deset jednostavnih povrća za početnike

Povrće

Sijati ili saditi

Razdoblje sjetve/sadnje

1. Rotkvice

Posijte izravno u zemlje

Razdoblje sjetve: od sredine ožujka

2. Mrkva

Posijte izravno u zemlju

Razdoblje sjetve: od sredine ožujka

3. Zelena salata

Posijte izravno u zemlju/posadite u zemlju kao sadnicu

Razdoblje sjetve/sadnje: od sredine ožujka

4. Grašak

Posijte izravno u zemlju/posadite u zemlju kao sadnicu Razdoblje sjetve/sadnje: od sredine ožujka

5. Blitva

Posijte izravno u zemlju/posadite u zemlju kao sadnicu Razdoblje sjetve/sadnje: od travnja

6. Koraba

Posijte izravno u zemlju/posadite u zemlju kao sadnicu Razdoblje sjetve/sadnje: od travnja

7. Cikla

Posijte izravno u zemlju/posadite u zemlju kao sadnicu Razdoblje sjetve/sadnje: od travnja

8. Rajčica

Posadite u povrtnjaku kao sadnicu Razdoblje sadnje: od sredine svibnja

9. Čili

Posadite u povrtnjaku kao sadnicu Razdoblje sadnje: od sredine svibnja

10. Tikvice

Posadite u povrtnjaku kao sadnicu Razdoblje sadnje: od sredine svibnja

3. Odaberite pravo mjesto

Ako uvjeti nisu dobri, nećete dobiti obilnu berbu povrća. Stoga se pobrinite da odaberete dobro mjesto. Budući da većina biljnih biljaka voli sunce, najbolje je odabrati lokaciju koja je sunčana ili najviše polusjenčana. Neke biljke, poput rajčica, krastavaca ili paprike, posebno vole biti zaštićene od kiše. Ako nemate pokriveno područje, predlažemo da se odlučite za izdržljivu sortu rajčice na otvorenom. Općenito, većinu povrća možete sijati na otvorenom, na balkonu ili u stakleniku.

compo image

4. Ostavite malo prostora

Većina vrtnih centara ili rasadnika dom je nizu mladih sadnica. Na prvi pogled izgledaju tako maleno da biste pomislili da će lako stati u lijepu posudu. Ali oni zauzimaju sve više volumena kako ljeto prolazi kako bi mogli formirati svoje plodove. Sitne biljke rajčice postaju ogromno grmlje koje se proteže dva metra visoko. Stoga je važno provjeriti etiketu u tegli prije kupnje. Sadrži sve važne informacije o sorti, uključujući i to koliko visoka može narasti.

Općenito govoreći, tikvice i bundeve trebaju dobar kvadratni metar prostora. Ovisno o sorti, rajčica može narasti između 30 cm i 250 cm. Čak i male rotkvice trebaju dovoljno prostora između njih: ako su sve vaše sjemenke rotkvice čvrsto upakirane, rotkvice se međusobno sprječavaju u rastu, tako da ne mogu formirati svoje okrugle gomolje. Ako sadite povrće u redovima, vrijedi ostaviti malo prostora između njih kako biste mogli lakše brinuti i brati povrće. Dakle, planirajte dovoljno prostora u komadu zemlje kako bi svaka biljka imala prostora za razvoj.

Ako uzgajate povrće u posudi, također biste trebali imati na umu da posude obično nude manje prostora za korijenje biljke nego vrtni komad zemlje. Provjerite je li spremnik odgovarajuće veličine. Spremnik za veliku rajčicu trebao bi biti najmanje 20 litara, dok bi tikvica imala koristi od najmanje 40 litara prostora. Rotkvice i salate mogu se lako uzgajati na balkonima.

Povrće koje ostaje malo idealno je za mini podignute gredice kao što su patuljasti grmovi rajčice, mini paprike, rotkvice, mrkva ili zelena salata. I ovdje svakako ostavite malo prostora između biljaka.

compo image

5. Postavljanje idealnih temelja za povrće.

Na otvorenom

Uz odabir prave lokacije, važno je postaviti dobre temelje za zdrav rast. Većina povrća može se lako posaditi u rastresito, humusom bogato vrtno tlo. Dobro pređite preko povrća prije nego što ga posadite i uklonite korov kako ne bi smetao vašem svježe zasađenom povrću. Mnogo povrća bilo bi sretno ako biste u zemlju ubacili malo vrtnog komposta. Kompost stvara dobru strukturu tla i mikroorganizmi ga postupno pretvaraju u hranjive tvari.

Ako želite posaditi teško ili srednje hranjivo povrće kao što su rajčice, krastavci, paprike, bundeve ili tikvice, preporučujemo da u tlo stavite posebno gnojivo za sporo otpuštanje povrća. To osigurava da povrće ima dovoljno hranjivih tvari tijekom sljedećih nekoliko tjedana – koje su neophodne za rast i formiranje plodova.

Možda se pitate što znači „obilno hranjenje“? Jednostavno rečeno, biljke koje se obilno hrane trebaju puno hranjivih tvari, dok biljke koje se manje hrane, poput rotkvica, matovilca ili graška, zahtjevaju mnogo manje. U sredini su mrkva, koraba i blitva.

Savjet: Ako je vaše tlo teško i vlažno, trebali biste raditi u pijesku i humusu prije sadnje. To opušta tlo i osigurava da voda može bolje odvoditi. Općenito, ako imate tešku ili pješčanu zemlju, lakše je staviti povrće ravno u podignuti krevet ili različite posude.

compo image

U podignutim krevetima ili posudama

Preporučujemo našu uzdignutu podlogu i povrtno tlo ako želite šarenu paletu povrća u podignutoj podlozi. Pogodan je za sve vrste povrća i savršen je za prvi korak u svijet uzgoja vlastitog povrća.

Ako želite uzgajati povrće u posudi, možete zauzeti malo nijansiraniji pristup: za one koji se teško hrane poput rajčice, paprike, tikvica ili brokule, možete koristiti posebno hranjivo tlo poput organskog tla bez treseta za rajčice i povrće ‘COMPO BIO’ za rajčice i povrće. Ako sijete samo biljke koje se hrane svjetlošću, preporučujemo uporabu posebnog komposta od sjemena.

Savjet: Uz odabir pravog tla, preporučuje se i dobra drenaža. Dobra odvodnja osigurava da višak kišnice ili vode od zalijevanja može lako otjecati. To sprječava stajaću vodu i zaustavlja truljenje korijena.

Kako biste stvorili dobru drenažu u spremniku, možete jednostavno staviti sloj održivih granula kamena plavca na dno biljne tegle. Osim toga, tegla mora imati drenažne otvore kako bi voda mogla otjecati.

compo image

6. Dobra sadnja je pola žetve

Vrijeme je! Odabrali ste savršeno mjesto, ostavili dovoljno prostora, odabrali pravo tlo – sada možete početi!

Sadnja povrća – u tri koraka:

 1. Iskopajte malu rupu i postavite sadnicu unutar nje. Za rajčice, tikvice i slično povrće vrijedi upotrijebiti i neko 'COMPO BIO Univerzalno dugotrajno gnojivo s ovčjom vunom' organsko gnojivo s sporim otpuštanjem ovčje vune u tlo prije sadnje. To opskrbljuje povrće širokim rasponom hranjivih tvari do pet mjeseci.

Savjet: Ako je korijenska bala vrlo suha, možete je umočiti u posudu s vodom ili zaliti prije nego što je posadite.

 1. Popunite praznine zemljom i sve čvrsto utisnite.
 2. Sada zalijevajte biljke. To im olakšava da se ukorijene.

Sjetva sjemena povrća – u tri koraka:

 1. Ako želite posijati rotkvice ili špinat u redove, na primjer, napravite brazdu duboku jedan ili dva centimetra prije nego što posijete. Ako je tlo stvarno suho, možete ga prethodno dobro natopiti vodom.
 2. Sjemenke prekrijte zemljom. Općenito, sloj tla mora biti dvostruko dublji od visine sjemena.
 3. Zalijte sjemenke, idealno pomoću limenke za zalijevanje s ružom. Osim toga, sjeme bi cijenilo da bude vlažno sljedećih nekoliko dana ili tjedana. Tek kad počnu nicati, možete smanjiti zalijevanje.
compo image

7. Ispitajte prstom prije zalijevanja

‘Zalijevajte redovito', 'zaliejvajte po potrebi' – koliko često čitamo ove upute, a zatim se pitamo što one zapravo znače: znači li 'redovito' dnevno, jednom u dva tjedna ili čak jednom mjesečno? Ključna stvar koju treba zapamtiti je da ne postoji pravilo jednake veličine za sve. Količina potrebne vode ovisi o širokom rasponu različitih čimbenika. Je li biljka u spremniku ili u tlu? Je li jako toplo i sunčano ili je upravo padala kiša? Je li to teška, vlažna podloga ili je tlo zapravo lagano i pješčano?

Dakle, najlakši savjet: pokupite svoju posudu za zalijevanje tek nakon što se gornji sloj zemlje osuši. Nemojte zalijevati ako se tlo i dalje osjeća vlažno. Međutim, nemojte dopustiti ni da se korijenska bala osuši. U idealnom slučaju, gurnite prst dva ili tri centimetra duboko u tlo i pogledajte koliko je tlo vlažno. Ovaj test prstima daje vam osjećaj koliko su vaše biljke žedne.

Još tri ključna savjeta:

 1. Najbolje vrijeme za zalijevanje je rano ujutro ili navečer.
 2. Izlijte vodu ravno na tlo, a ne preko lišća i cvijeća biljke. U suprotnom, možete završiti s ružnim infekcijama, kao što su gljivični patogeni.
 3. Uklonite višak vode iz tanjurića kako biste spriječili truljenje korijena.
compo image

8. Pognojite! Povrće je gladno

Dok si kuhate lijepu večeru, zaboravljate da biljke gladuju i da im trebaju hranjive tvari. Posebno su presudni dušik, kalij i fosfor. Ako biljke ne dobiju dovoljno hranjivih tvari, patit će od nedostatka. To se izražava na različite načine, poput iskrivljenog rasta, žutih listova, slabašnih cvjetova, manje plodova. Kao rezultat toga, morate redovito oplođivati svoje biljke tekućim gnojivom namijenjenim povrću. Možete ga jednostavno dodati u limenku za zalijevanje i njome zalijevati biljke. Biljke koje se obilno hrane poput rajčice, tikvica ili paprike trebaju znatno više gnojiva od biljaka koje se hrane svjetlošću. Dakle, pročitajte upute za doziranje na pakiranju prije gnojenja.

compo image

9. Pokušaj i vidjet ćeš

Za neke, poduzimanje prvih koraka s uzgojem povrća znači odlazak u vrtni centar kako bi otkrili sve biljke koje se nude i počeli odatle. Za druge to znači naučiti sve što mogu o tome koje su biljke dobre za pozicioniranje jedna pored druge i o idealnoj strategiji rotacije, s glavnim usjevima i kasnim usjevima. U konačnici, ako samo želite početi i uzgajati rajčice, učinite to! Uostalom, vrtlarstvo bi trebalo biti zabavno – a često je lakše naučiti nešto isprobavanjem u praksi, a ne samo čitanjem teorije. Međutim, ako želite malo više istražiti uzgoj povrća, u nastavku imamo nekoliko detaljnih savjeta za vas.

Bez obzira želite li se sada baviti sjetvom povrća ili želite nastaviti čitati, želimo vam puno radosti i uspjeha!

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO