compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Bilje, voće i povrće
 5. Sadnja u podignute gredice – ideje i savjeti za sadnju
compo image

Lokacija, punjenje itd.

Visoka gredica na sunčanom mjestu idealna je za uzgoj raznovrsnog povrća. Nije važno jesu li krastavci, rajčice, zelena salata, krumpir ili kupus - svi oni vole puno topline i svjetlosti. Stoga pazite da svoju visoku gredicu postavite na sunčano mjesto. Idealno bi bilo da također bude malo zaklonjena od vjetra ili, u najboljem slučaju, čak i prekrivena. Uostalom, puno povrća ne cijeni ljetnu kišu. Posebno su rajčice vrlo zadovoljni na mjestima zaštićenim od kiše.

Usput, jedna velika prednost visokih gredica je da ne morate brinuti o stanju tla. Budući da ste vi taj koji puni svoju visoku gredicu, možete stvoriti najbolje uvjete za svoje biljke. Stoga vam naš članak o punjenju visokih gredica pokazuje od kojeg materijala trebaju biti izrađeni slojevi.  Ako imate pravu podlogu, čak možete postaviti visoku gredicu na betonsku podlogu, na primjer ispred neiskorištene garaže, i uživati ​​u bogatoj ljetnoj berbi - ako je lokacija sunčana i zaštićena od vjetra.

Sadnja u visoke gredice - koje su biljke prikladne za visoke gredice?

Uglavnom, u visoku gredicu možete posaditi što god želite. Najprikladnije su za nisko rastuće kompaktne biljke ili biljke koje rastu prema dolje, kao što su jagode, zelena salata, mrkva, korabica, paprika ili krastavci. Za visoke gredice prikladni su i posebno grmlje ili viseće rajčice. Razno bilje i jestivo cvijeće poput bosiljka, nasturcija ili nevena također će uspjevati.

compo image

U visoku gredicu mogu se saditi i bundeve, tikvice ili cvjetača. Ali ako to učinite, važno je razmisliti o širini vaših biljaka. Primjerice, iako je kad je kupljena u svibnju izgledala poprilično mala, bundeva lako može ispuniti kvadratni metar.

Osim širine, faktor je i visina vaših biljaka. Iako je sasvim sigurno moguće pustiti nekoliko rajčica s kočićima da narastu dva metra visoko u niskoj visokoj gredici, logičnije je odabrati male grmove ili viseće sorte rajčice od samog početka. Pazite samo da veće biljke ne sprječavaju svjetlost da dopire do manjih ili ometaju berbu i brigu o njima.

Imajući to na umu, prva stvar koju trebate učiniti jest razmisliti o tome koje biljke svakako želite staviti u visoku gredicu i koliko prostora trebate za njih dopustiti. A kada to učinite, zapamtite da navika rasta ovisi ne samo o biljnoj vrsti već i o određenoj sorti.

compo image

Sadnja u visoke gredice - savjeti

Ako je vaša visoka gredica izložena, ima smisla postaviti najveće biljke u sredinu. Zatim slijede srednje biljke i na kraju uz rub rastu najmanje biljke koje vise ili penjačice. Biljke jagoda, nasturcija ili krastavaca posebno su dobri kandidati za sadnju na rubovima. Ako svoju visoku gredicu postavite uz zid, najviše biljke treba posaditi odmah iza zida. Ispred njih su biljke srednje veličine, niske a one koje vise posadite na prednjem rubu.

Biljke s visokim i niskim zahtjevima za hranjivim tvarima

Osim na prirodnu visinu i širinu vaših biljaka, obratite pozornost i na potrebe svake biljke za hranjivim tvarima. Dok bundeve, artičoke, krumpir, dinja ili crveni kupus imaju izuzetno dobar apetit i trebaju puno hranjivih tvari, većina povrtnih biljaka poput blitve, rabarbare, korabice ili artičoke zadovoljava se s nešto manje gnojiva. Ovdje razlikujemo biljke s visokim unosom hranjivih tvari i biljke sa srednjim unosom hranjivih tvari. Grah, male rotkvice i mnoge mediteranske biljke, koje se svrstavaju u biljke s malim potrebama trebaju vrlo malo hranjivih tvari.
U idealnom slučaju, trebali biste u svoju visoku gredicu postaviti biljke koje imaju slične potrebe za hranjivim tvarima. Drugim riječima, biljke s visokim i srednjim unosom hranjivih tvari, poput rajčice, krumpira i krastavca, najbolje uspijevaju u dobro pognojenoj, humusom bogatoj zemlji, dok se male rotkvice i grah osjećaju ugodnije na tlima s manje hranjivih tvari. Ali možete učiniti i ovo: biljku s niskim potrebama za hranjivim tvarima možete smjestiti među one s visokim potrebama za hranjivim tvarima u dobro pognojenu gredicu. Kada ponovno gnojite tekućim gnojivom, jednostavno ispustite biljku s niskim potrebama. Ipak, svakako im treba dati dovoljno prostora kako ne bi smetali jedni drugima. Inače bi biljke s visokim unosom hranjivih tvari mogle gurnuti one s niskim unosom u kut.

Savjeti za sadnju:

Budući da se neke bolesti i štetnici usredotočuju na biljne obitelji, preporučuje se da prođu tri do četiri godine prije ponovne sadnje povrća križarica (kao što je brokula).

compo image

Kada možete početi saditi u svoju visoku gredicu?

Kada točno počnete saditi u svoju gredicu, ovisi malo o tome koje biljke želite saditi – grah, špinat, mrkvu možete sijati u ožujku, ovisno o vremenskim prilikama. U travnju se u visoku gredicu mogu dodati i kupusnjače poput cvjetače, brokule, korabice, prokulice ili cikle.

No, svi koji žele uzgajati klasično voće poput rajčice, krastavca, paprike, dinje, bundeve, tikvice ili patlidžana u visokoj gredici morat će malo pričekati do sredine svibnja. Biljke koje su osjetljive na mraz mogu se preseliti na gredicu tek nakon što prođe svaka opasnost od kasnih mrazeva.

Stoga se voće – za razliku od špinata, sitne rotkvice ili mrkve – ne smije sijati izravno u gredicu jer bi u protivnom trebalo mnogo vremena prije nego što bi se moglo ubrati. Umjesto toga, biljke se, ovisno o vrsti, uzgajaju u zatvorenom prostoru na prozorskoj dasci između veljače i travnja sve dok se ne presele na otvoreno u svibnju. No, ako nemate dovoljno prostora ili vremena ili ako živite u stanu s malo svjetla, u vrtnim centrima ćete pronaći sadnice koje su spremne za sadnju izravno u visoku gredicu.

Jesenska visoka gredica - što možete posaditi

Kada se visoka gredica u kolovozu isprazni, prazne prostore možete popuniti jesenskim i zimskim povrćem poput prokulica ili kelja. U listopadu je moguća i sadnja motovileca, portulaka ili zimnice. Također možete koristiti svoju visoku gredicu za pohranu korijena i gomoljastog povrća poput mrkve i krumpira tijekom jeseni i zime. Korištenje visoke gredice za skladištenje dobra je ideja u slučajevima kada je zaštićena od kiše, kao na primjer na terasi ili balkonu.

compo image

Kako saditi u svoju visoku gredicu?

Vrtlari koji u vrtu imaju tri ili četiri visoke gredice mogu ih odjednom napuniti sa 'samo' dvije do pet biljaka koje se potom iz godine u godinu sele s jedne visoke gredice na drugu. U ovom obliku plodoreda usjev svake godine mijenja gredice. Na primjer, prva visoka gredica mogla bi se koristiti za biljke sa srednjim/visokim unosom hranjivih tvari (kao što su krumpir, krastavci i paprika), druga za biljke sa srednjim unosom hranjivih tvari (kao što su mrkva, poriluk, korabica, grašak ili endivija), a treći za biljke s niskim unosom hranjivih tvari (kao što su male rotkvice, špinat ili matovilac). Ako imate četvrtu visoku gredicu, možete posaditi zeleno gnojivo koje se sastoji od djeteline kako biste vratili hranjive tvari u tlo. Sve biljke se zatim iduće godine premještaju u sljedeću gredicu, tako da se biljke s visokim unosom hranjivih tvari premještaju u svježe pognojenu gredicu, a one s niskim unosom hranjiva u gredicu koja sadrži biljke sa srednjim unosom hranjivih tvari. Alternativno, prije sadnje napunite gredicu obilnim dijelom komposta i svježe zemlje koja je bogata hranjivim tvarima.

Ovako dobro dorađen plan ima smisla samo ako imate dovoljno prostora. Vrtlari s balkonom ili malim vrtom često imaju na raspolaganju samo jednu ili dvije visoke gredice. A u ove dvije gredice obično treba posaditi što više različitih biljaka – pa ljeti uz mrkvu, špinat i poriluk možete brati rajčice, krastavce i jagode. To je obično moguće bez problema ako ostavite dovoljno prostora između biljaka, slijedite navike uzgoja i vodite računa o relevantnim potrebama. Velike biljke rasporedite tako da ne sprječavaju svjetlost da dopire do manjih i, gdje je moguće, kombinirajte biljke sa sličnim potrebama za hranjivim tvarima.

Ideje za sadnju u visokoj gredici

U visokoj gredici (širina 1,50 m, dužina 1,80-2,00 m i visina 40 cm) na sunčanoj strani, koja je postavljena uza zid zgrade s nadstrešnicom, ljeti se može uzgajati gotovo svako povrće. No za biljke s visokim unosom hranjivih tvari uvijek treba koristiti puno komposta i poseban supstrat koji će biljkama osigurati dovoljno hranjivih tvari za njihov rast.

compo image

Za ljeto

Što mislite o sadnji, primjerice, četiri do pet rajčica u zadnjem redu? Prije toga preko ruba podignute gredice mogu izrasti četiri brokule i četiri do pet mini krastavaca ispred.

compo image

Za jesen:

Kombinacija biljaka sa srednjim do niskim unosom hranjivih tvari bila bi prikladna za jesensku (kao i ljetnu) sezonu. Devet do deset sadnica poriluka moglo bi ići straga jer zauzimaju najviše mjesta. Ispred njih bi se moglo posaditi osam do deset biljaka špinata. Mogle bi uslijediti dvije vrste mrkve i vrsta salate. Možete završiti dodavanjem niza malih rotkvica.

Sadnja u visoke gredica - četiri savjeta

 1. Obratite pažnju na veličinu

  Ako je vaša visoka gredica izložena, u sredinu stavite veće biljke. Ako je vaša visoka gredica uza zid, veće biljke stavite prema stražnjoj strani blizu zida.

 2. Ostavite dovoljno prostora

  S vremenom će mlade biljke rasti i u širinu– tako da im treba dovoljno prostora za razvoj.

 3. Uzmite u obzir potrebe za hranjivim tvarima

  Kombinirajte biljke sa sličnim potrebama za hranjivim tvarima.

 4. Nemojte uzgajati biljne obitelji jednu za drugom

  Kako bi se spriječili štetnici koji se usredotočuju na određene biljne obitelji, neka prođe tri do četiri godine između uzgoja biljaka iz jedne obitelji.

Neovisno o tome hoćete li imati jednu visoku gredicu ili više, ova četiri savjeta pomoći će vam da brinete o svojim biljkama i uživate u bogatoj berbi. Želimo vam puno uspjeha i puno zabave!

Podijeli