compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Bilje, voće i povrće
 5. Uzgoj sadnica

Što uzeti u obzir

Uzgoj sadnica

Jeste li ikad zamišljali vlastiti povrtnjak ili bujnu visoku gredicu? Kako bi vaša sadnja uspjela, neke sadnice treba početi uzgajati početkom godine. S druge strane, sjeme nekog povrća možete posaditi izravno u vrt. Pokazat ćemo vam sve na što morate obratiti pažnju.

compo image

Vrijedno je truda

Kada uzgajati sadnice?

Sadnice treba uzgajati kad god vremenski uvjeti na otvorenom u vrijeme sjetve nisu prikladni. Možete ih uzgajati na prozorskoj dasci ili u stakleniku - sjeme za klijanje obično treba ujednačenu temperaturu i vlažnost. Vrijeme sjetve i uzgoja ovisi o tome koje povrće odaberete, u određenim okolnostima to može biti i zimi. Neke se sorte, posebno autohtone, mogu sijati izravno u vrt. To uključuje, na primjer, korjenasto povrće poput mrkve, rotkvice ili cikle. Ove biljke rastu vrlo brzo i ne trebaju im visoke temperature za klijanje. Budući da plodovi rastu pod zemljom, nisu toliko osjetljivi na temperaturne razlike kao, na primjer, rajčica. Sažetak različitih vrsta povrća i vremena sjetve prikupljen je u našem kalendaru sjetve.

compo image

COMPO SANA® Supstrat za bilje i sadnice

Visokokvalitetna specijalna zemlja za sjetvu, bilje, reznice i sadnice

Do proizvoda

Svjetlost ili tama?

Nekim sjemenkama treba svjetlost za klijanje, pa ih prilikom sijanja ne pokrivamo zemljom. Stavimo ih na zemlju i lagano pritisnemo. Opet drugim treba mrak, pa ih pomalo gurnemo u zemlju. Većini sjemena biljaka treba svjetlost, ali sjemenu povrća ne. Sažetak možete pronaći ovdje:

Kako uzgajati povrćeVrsta povrća

Treba im svjetlost

Mrkva, zelena salata, celer, rajčica

Treba im tama

Paprika, čili, krastavac, tikvice, patlidžan, grašak, grah, matovilac, bundeva, kukuruz šećerac, rotkvica, repa

Za bogatu berbu

Sjetva povrća korak po korak

 1. compo image

  1

  Priprema

  Napunite posudu posebnim supstratom za sjetvu i lagano pritisnite. Lagano navlažite tlo s malo vode.

 2. compo image

  2

  Sjetva sjemena

  Neko sjeme ćete sijati tako, što ćete ga staviti samo na vrh zemlje, dok druge lagano gurnite u substrat. Pravilo kaže da se sjeme gurne u zemlju za najmanje 2x njegove veličine.

 3. compo image

  3

  Pokrijte lončiće

  Pokrijte lončiće i postavite ih negdje na toplo i svijetlo. Svakodnevno ih provjetravajte i navlažite zemlju čim se počne sušiti. Za zalijevanje preporučujemo raspršivač.

 4. compo image

  4

  Otkrijte lončiće

  Lončiće možete otkriti čim sjeme proklija i vide se prvi kotiledoni. Sada je jako bitna dovoljna količina svjetlosti, a zemlja treba stalno biti vlažna.

 5. compo image

  5

  Pikiranje

  Čim su sadnice malo veće i stabilnije, možemo ih pikirati. Izvadimo najjače biljke i posadimo ih u novi lončić. To im daje više prostora za rast i potpuno ih izlaže dostupnom svjetlu. Supstrat u novom lončiću održavajte vlažnim.

Ravnomjerna sjetva sjemena

Sjetva sitnog sjemena često je izazov. Preporučujemo da ih pomiješate sa suhim kvarcnim prahom, a zatim distribuirate tu smjesu.

compo image

Sjetva izravno u vrt

Kada sijete izravno u vrt, izuzetno je važno da držite razmak jer biljke više nećete presađivati. Potrebna udaljenost ovisi o veličini biljke i rastu korijena, tako da ćete ove podatke obično pronaći na stražnjoj strani vrećice sa sjemenom. Da biste lakše držali udaljenost, možete stvoriti brazde duboke oko 1-2 cm, a zatim posijati sjeme.

Stvaranje pravih uvjeta za rast

Ne prerano

Vrijeme

Svjetlost i temperatura

Položaj

Premalo hranjivih sastojaka

Zemlja i gnojiva

Lončići za sadnju

Posuda

Podijeli