compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Vrt
 5. Njega vrta
 6. Sjetveni kalendar – od patlidžana do tikvica

ŠTO I KADA POSIJATI?

Sjetveni kalendar – od patlidžana do tikvica

Vrtna sezona polako, ali sigurno započinje! Već se spremate za posao i jedva čekate da konačno ponovno posijete salatu, rotkvicu, ciklu ili pastrnjak? Kako biste znali koje povrće sijati i kada, za vas smo pripremili sjetveni kalendar u kojem su navedene najpopularnije sorte povrća.

compo image

Sjetveni kalendar za ispis

U našem sjetvenom kalendaru možete pronaći zbirku najboljih razdoblja za sjetvu popularnog povrća. Uostalom, ne klija svako sjeme u isto vrijeme.

Osim toga, povrće koje voli toplinu poput paprike ili krastavaca najbolje je prethodno naklijati na prozorskoj dasci, dok se ostalo može sijati izravno u povrtnjak. U našem sjetvenom kalendaru razlikujemo sjetvu u zatvorenom i otvorenom prostoru, odnosno kada sijete sjeme na prozorsku dasku u zatvorenom prostoru, a kada u vrtu.

Download the full sowing calendar as a PDF (3.42 MB)

Savjeti za sjetvu

Kako bi sjetva u zatvorenom i na otvorenom bila uspješna i očekivali bujnu žetvu u skoroj budućnosti, pripremili smo za vas ne samo sjetveni kalendar, već i odgovore na ključna pitanja o sjetvi povrća. Nadamo se da ćete uživati u sjetvi, vrtlarenju i žetvi!

Sjetva izravno na otvorenom

compo image

1. Koje se biljke mogu sijati izravno na otvorenom?

Konkretno, korjenasto povrće koje svoje plodove daje pod zemljom, poput mrkve, pastrnjaka ili rotkvice, ne voli presađivanje – odnosno kada ga iskopate i presadite kao male presadnice. Stoga je za korjenasto povrće najprikladnija izravna sjetva na otvoreno. Grašak, grah, kukuruz šećerac, kupusnjače i razno lisnato povrće poput salate ili salate također je najbolje sijati izravno u povrtnjak. Začinsko bilje poput bosiljka, peršina i rukole može se sijati i direktno na otvorenom.

Osim rotkvica, graha i brokule, možete sijati i različito cvijeće poput nevena, potočarke ili suncokreta. Osim što izgledaju fantastično, privlače i mnogo pčela koje trebamo za oprašivanje naših povrtnjaka.

compo image

2. Što treba uzeti u obzir prilikom sijanja izravno na otvorenom?

Sjeme možete posijati u povrtnjak, u povišenu gredicu ili u odgovarajuće veliku teglu. Na primjer, ako imate balkon na kojem želite uzgajati grašak, sjeme graška možete posijati izravno u teglu u proljeće, ovisno o vremenskim prilikama. Najbolje je koristiti poseban kompost za sjeme s niskim hranjivim tvarima i naknadno dodati tekuće gnojivo po potrebi.

Budući da se male biljke ne iskopavaju i ne presađuju, već ostaju na istom mjestu, moraju se na odgovarajući način postaviti. Rotkvice također trebaju nekoliko centimetara razmaka kako bi formirale ružičaste gomolje. Za velike sorte kupusa potrebno je čak četvrt četvornog metra prostora. Također, pokušajte pronaći što sunčanije mjesto za svoje sjeme jer većina povrća i začinskog bilja najbolje raste na sunčanom ili barem polusjenovitom mjestu. Nakon sjetve, održavajte sjeme vlažnim dok ne vidite prve znakove klijanja.

3. Koje je pravo vrijeme za izravnu sjetvu sjemena?

Zapravo, ne postoji jedinstveni datum početka sjetve na otvorenom – vrijeme kada ćete sijati sjeme ovisi o različitim potrebama i karakteristikama biljaka. Na primjer, bob je relativno otporan i može se uzgajati od kraja veljače nadalje za lijepog vremena, dok se punocvjenti grah na otvorenom može sijati tek od sredine svibnja kada prođu noćni mrazevi. Stoga slijedite upute sjetvenog kalendara i pronađite pravo vrijeme. Uz sjetveni kalendar uvijek provjerite i vremensku prognozu: ako u ožujku temperatura naglo padne na minus 10, ni bob više neće klijati.

Savjet: početak travnja do početak svibnja često je dobro vrijeme za sjetvu. Soja (edamame), patuljasti grah, mahune i kukuruz šećerac trebali bi pričekati do sredine svibnja kada nestanu kasni mrazevi. Slijede kelj u lipnju, dok se kineski kupus i pak choi obično ne siju do vrhunca ljeta, od srpnja do kolovoza.

Sowing and pre-germination on the windowsill

compo image

1. Koje biljke možete posijati i prethodno naklijati u zatvorenom prostoru?

Ne mogu se sve vrste povrća sijati izravno na otvorenom. Ako želite uzgajati plodonosbne biljke koje vole toplinu poput rajčice, krastavaca ili tikvica, najbolje ih je posijati u zatvorenom prostoru. Čili papričici, primjerice, za klijanje treba temperatura između 20 i 30 stupnjeva. U isto vrijeme, čili morate sijati vrlo rano jer može proći nekoliko mjeseci prije nego plodovi budu spremni za berbu. Stoga čili, patlidžan i rajčica nisu pogodni za sjetvu na otvorenom zbog visoke temperature klijanja i relativno sporog rasta.

Međutim, postoji povrće koje se može sijati i u zatvorenom i izravno na otvorenom. Na primjer, ako želite brati brokulu relativno rano, možete unaprijed uzgojiti presadnice brokule u zatvorenom prostoru i posaditi ih na otvorenom čim temperature porastu. Brokula i drugo povrće iz skupine kupusnjača općenito dobro uspijevaju kada se siju na otvorenom, tako da možete preskočiti dugotrajno predklijanje.

compo image

2. Što treba uzeti u obzir pri uzgoju povrća u zatvorenom prostoru?

Ako želite posaditi rajčice, krastavce ili paprike, morate planirati dovoljno vremena i prostora za njihov rast. U konačnici, sjemenkama je potrebno malo njege da izrastu u male biljke prije nego što se u svibnju premjeste na otvoreno. Alternativno, možete kupiti sadnice koje su već spremne za upotrebu.

Za sjetvu i preliminarno klijanje u zatvorenom prostoru potrebno vam je:

 • pladnjevi za sjeme ili male posude
 • uzgojno tlo s niskim sadržajem hranjivih tvari
 • bočica za raspršivanje
 • mala kantica za zalijevanje s prskalicom
 • prijanjajuća folija, ako je potrebno

Važno je i toplo, svijetlo mjesto. Ako je u siječnju ili veljači još prilično mračno, preporučuju se svjetiljke za biljke. Da biste naučili kako sijati biljke u zatvorenom prostoru i kako se pravilno brinuti za njih dok ih ne budete mogli prenijeti na otvoreno, pogledajte naš članak o predklijajućem povrću.

3. Koje je pravo vrijeme za sjetvu sjemena u zatvorenom prostoru?

Što i kada možete sijati uvelike ovisi o kojem se povrću radi. Na primjer, bundeve, krastavci i tikve brzo rastu, pa ih ne treba sijati prije travnja. Čili i patlidžan, međutim, trebaju mnogo duži početak. Naš sjetveni kalendar pomaže vam odrediti pravo vrijeme za sjetvu različitog povrća.

 

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO