compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Bilje, voće i povrće
  5. Unutarnje vrtlarstvo: Vrtlarstvo na prozorskoj dasci

Vrtlarstvo u zatvorenom prostoru: Vrtlarstvo na prozorskoj dasci

Nemate vrt ili balkon, ali ipak želite vrtlariti? Osim njege sobnog bilja, možete uzgajati i svježe povrće za začinjavanje hrane i veseliti se hrskavim salatama ili mirisnom bilju. Kako to učiniti? Govorimo o vrtlarstvu u zatvorenom prostoru. Otkrivamo koje povrće i začinsko bilje možete uzgajati u svoja četiri zida.

Što znači vrtlarstvo u zatvorenom prostoru?

Vrtlarstvo u zatvorenom prostoru u osnovi znači vrtlarstvo i berbu plodova na prozorskoj dasci. Uostalom, na prozorskoj dasci može se uzgajati širok izbor klica, povrća i začinskog bilja, što vam omogućuje da uživate u dnevnoj dozi vitamina čak i bez balkona ili vrta. Iako žetva nije toliko obilna kao što bi bila u velikom povrtnjaku, vrlo je zabavna – a možete čak i zimi rasti! Umjesto samodostatnosti, više se radi o užitku vrtlarenja. Sofisticirani sustav sadnje nije potreban da bi žetva uspjela. U nastavku ćemo objasniti kako uzgajati vlastito povrće i bilje na prozorskoj dasci!

compo image

Biljke za prozorsku dasku

Od alfalfe do graška – na prozorskoj dasci možete uzgajati širok raspon različitih biljaka. Prokulice ili mikrozelenje mogu se uzgajati iz mnogo različitih biljaka i povrća s jestivim lišćem koje je dobrog okusa. To uključuje brokulu, sitne rotkvice, grašak, zlatni grah, kvinoju, kres salatu, bosiljak, lucernu ili rukolu. Povrće s toksičnim listovima nije prikladno. To uključuje članove obitelji Solanaceae, kao što su krumpir, čili ili rajčice. Grah također nije prikladan kao mikrozelje ili klice. S druge strane, na prozorskoj dasci možete uzgajati druge mahunarke poput leće ili graška. Možete čak pokušati učiniti da biljke rastu malo veće kako biste kasnije mogli ubrati jednu ili dvije mahune graška.

Želite li svježe rajčice ili listove salate? Ako je tako, isprobajte male grmove rajčice i uvijenu zelenu salatu! Također možete okušati sreću s malim rotkvicama i blitvom. Kuhinjsko bilje također je idealno. Na primjer, peršin i ružmarin mogu se posijati izravno na prozorsku dasku. S druge strane, savjetujemo da ne uzgajate veće biljke povrća poput bundeva, tikvica, krastavaca, rajčica i lubenica. Potrebno im je mnogo više sunčeve svjetlosti i prostora za rast nego što bi dobili na maloj prozorskoj dasci.

Što vam je potrebno za vrtlarstvo u zatvorenom prostoru?

Da bi se biljke osjećale ugodno u zatvorenom prostoru, trebaju dobre uvjete. A prava osnovna oprema prvi je korak. Oprema se malo razlikuje ovisno o tome želite li uzgajati povrće ili klice. S obzirom na to, zapravo vam uopće ne treba puno za početak vrtlarstva u zatvorenom prostoru. Sve što je potrebno za uzgoj klica je staklenka za pekmez s rupama na poklopcu i tanjurić. A za uzgoj mikrozelenja, često je dovoljna stara kutija za ručak i nešto kuhinjskog papira. Ako želite stvoriti mali biljni vrt na prozorskoj dasci, nekoliko lijepih lonaca s drenažnim rupama, malo biljne zemlje i mala kanta za zalijevanje bit će dio vaše osnovne opreme. Svijetla prozorska daska potrebna je i za mikrozelenje, začinsko bilje i sitno povrće. Preporučujemo rasvjetu za zimu. Ako želite, možete koristiti i pametni vrtni sustav, ali to nije nužno.

compo image

COMPO SANA® Supstrat za bilje i sadnice

Tlo za razmnožavanje koje ima malo hranjivih tvari idealno je za uzgoj mikrozelenja, začinskog bilja i malog povrća. Ono jamči pouzdano klijanje i snažan rast biljaka.

Do proizvoda

Vrtlarstvo u zatvorenom prostoru – savjeti za sjetvu i uzgoj biljaka

compo image

1. Klice na kuhinjskom pultu

Kad je riječ o vrtlarstvu na prozorskoj dasci, klice su klasika. To su proklijale sjemenke koje su spremne za žetvu nakon samo nekoliko dana, što znači da sadrže koncentrirano opterećenje vitaminima i vlaknima. Ne trebate tlo za klice. Umjesto toga uzgajaju se u posebnoj posudi za klice. Ima poklopac s sitom kroz koji možete ispustiti višak vode. Staklenku za klice možete napraviti sa starom posudom za konzerviranje, na primjer, bušenjem rupa u poklopcu. Bitno je da je posuda pravilno očišćena kako bi se spriječilo truljenje. Stavite nešto sjemenki u staklenku i prekrijte ih s otprilike dvostrukom količinom vode kako biste bili sigurni da su dobro natopljene. Ocijedite vodu nakon 8-12 sati, a zatim isperite sjemenke svježom vodom. Sluzaste sjemenke, kao što je rukola, ne smiju se natopiti. Nakon toga isperite sjemenke svježom vodom najmanje dva puta dnevno. Zatim stavite čašu lagano nagnutu na tanjurić kako bi preostala tekućina mogla otjecati. To je važno kako bi se spriječilo stvaranje štetnih mikroba. Možete jesti klice i sjemenke zajedno nakon nekoliko dana.

compo image

2. Mikrozelenje na prozorskoj dasci

Mikrozelenje se obično sije u tlo za razmnožavanje ili malo kuhinjskog papira ili vate i bere se čim se formiraju prvi parovi listova. Dakle, nemojte čekati da se sadnica malog graška pretvori u veliku biljku s puno mahuna graška. Zato se nazivaju i mikrozelenima.

Jednostavno odrežite cijelu biljku iznad površine tla i koristite mikrozelenje kao ukusnu salatu ili preljev za miješanje. Možete pokušati ostaviti prvi par listova i uz malo sreće mikrozelje će zatim proklijati drugi put. Čak se i male biljke smatraju apsolutnom superhranom.

compo image

3. Mali vrt sa začinskim biljem

Svježe bilje za kuhanje i začinjavanje tijekom cijele godine? Doduše, rast biljaka nije idealan u zatvorenom prostoru, ali nije ni nemoguć. Važno je imati svijetlu točku i redovito suzbijanje štetnika, osobito zimi. Ali za razliku od mikrozelenja i klica, trebate ostaviti malo više vremena za prvu žetvu. Nakon toga, dugo se možete poslužiti bifeom od bilja i imat ćete pravi začin za svoja jela. Pokazujemo vam pravi način uzgoja bilja korak po korak.

Learn more

Savjet

Svijetle točke obično su u nedostatku u jesen i zimi, posebno. Posebno svjetlo za uzgoj može biti korisno ovdje i osigurat će da vaše biljke dobro rastu unatoč slabom svjetlu.

compo image

4. Povrće za branje

Možete čak uzgajati neke vrste povrća na prozorskoj dasci. Najbolje vrste povrća su one koje brzo rastu i proizvode ukusno lišće. To uglavnom uključuje salate poput rukole i uvijene zelene salate, ali i blitvu ili kupus ako se uzgajaju za branje. S druge strane, plodovito povrće daleko je teže uzgajati. Obično je na raspolaganju premalo prostora i uvjeti okoline nisu idealni. Ali možete pokušati uzgajati male sorte rajčice ili čilija u zatvorenom prostoru. Važno je osigurati da su vaše biljke na vrlo svijetlom mjestu kako bi im se omogućio zdrav rast. Preporučljivo je odabrati prozor okrenut prema jugu i ne saditi povrće do kasnog proljeća. Možete i sami sijati i izbirati rajčice ili čili. Sjetvu možete započeti već u siječnju. Uzgajajte povrće u loncu ili balkonskoj tegli s drenažnim rupama. Pobrinite se da biljke imaju dovoljno prostora za razvoj korijena. Na primjer, promjer posude od 20 cm obično je dovoljan za male sorte rajčice ili čilija. Male rotkvice savršene su za sjetvu u nizu u dugoj balkonskoj kutiji. Prije sadnje, preporučljivo je dodati sloj kamena plavca u spremnik za odvodnju. To će spriječiti zasićenje vodom. Zatim treba dodati sloj povrća bogat hranjivim tvarima, kao što je COMPO BIO zemlja za sadnju rajčica i povrća. Nakon toga stavite biljku ili posijte sjeme u lonac, sve dobro pritisnite i dobro zalijevajte tlo.

Ponovno uzgojite – uzgajajte ostatke povrća umjesto da ih bacate u kantu!

Ponovno uzgajanje još je jedan odličan način za berbu povrća na prozorskoj dasci. Također je iznimno održiv jer se koriste ostaci povrća koji bi inače završili u kanti za otpad. Jednostavna opcija za svježe zelje za začinjavanje je berba lišća luka i češnjaka. Da biste to učinili, stavite povrće s korijenjem okrenutim prema dolje na pladanj s malo zemlje i redovito ga navlažite s malo vode. Nakon što se luk ukorijeni i zeleni dio bude veći od 10 cm, možete ga odrezati. Da bi luk ponovno proklijao, važno je da ne režete izravno iznad podloge.

Podijeli