compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Bilje, voće i povrće
  5. Najvažnije aktivnosti u Vašem vrtu

Uzgoj povrća

Najvažnije aktivnosti u Vašem vrtu

Srećom, uzgoj svježeg povrća na Vašem pragu nije težak i nagrađen je ukusnom berbom nakon samo nekoliko tjedana. Ovdje pronađite praktične savjete za dobar početak s povrtnjakom.

Priprava

Napravite pravu podlogu

Aktiviranje zemlje: Prevrtanje, omekšavanje, oranje drljačom i izravnavanje zemlje formiraju podlogu za pripremu povrtnjaka za sadnju. Korijenje i šljunak također je potrebno ukloniti. Prednost: Postupak isušuje i zagrijava zemlju - dva važna uvjeta za dobar uzgoj biljaka. To također potiče život mikroba u zemlji, tj. raspad i pretvaranje mrtvih organskih tvari kao što su lišće i korijenje u organizme zemlje. Još jedna prednost je što smanjuje i rast divljeg korova. Gnojiva također mogu pomoći u aktiviranju života u zemlji u ovoj fazi.

Napunite spremnike za sjetvu: Ako se odlučite za ove, trebali biste koristiti samo čiste spremnike bez klica s zemljom s niskim sadržajem soli.

Provjerite sjeme: Svježe sjeme daje najbolje rezultate klijanja. Ostaci zalihe iz prethodne godine mogu se koristiti ako se skladište na suhom mjestu i zaštićenom od mraza.

compo image

Sjetva

Sve je do pravog vremena

Zaštitite prije usjeva: Sjetva rano od veljače do kraja travnja idealno se provodi pod staklom. Da biste to učinili, jednostavno sijte sjeme ravnomjerno u pripremljene lonce za sjetvu. Ovisno o vrsti, zdrave sadnice će se ubrzo razviti na vlažnoj podlozi pri temperaturama od oko 20 ° C.

Sjetva na otvorenom: Ovisno o osjetljivosti biljnih vrsta, sjetva na otvorenom je moguća od kraja ožujka. Bolje je sijati bilje i sorte povrća kojim je potrebna toplota nakon sredine svibnja - točnije, nakon razdoblja ledenih svetaca.

compo image

Njega

Temeljita njega osigurava bogatu berbu

Odvojite biljke: čim se formiraju kotiledoni. Ovo je važno kako bi se povećala udaljenost između biljaka i smanjio rizik od gljivične zaraze.

Sadite sadnice: Dobro razvijene sadnice sade se u pripremljen rasadnik. Ako u kasno proljeće postoji rizik od mraza, mlade usjeve treba zaštititi od smrzavanja s folijskim pokrovom ili netkanim materijalom.

Njega povrtnjaka: Do berbe povrće i bilje treba redovno zalijevati i gnojiti. Zemlja također treba biti usitnjena i očišćena od divljih biljki. Redovno suzbijanje štetočina također sprečava oštećenja na hranjenju i osigurava bogatu berbu.

U povrtnjaku

Što treba imati na umu pri uzgoju povrća

Svježe povrće iz vrta bogato je vitaminima i jednostavno ukusno. Ali kako stvoriti kuhinjski vrt i koje povrće je pogodno za njega? Kao i kod mnogih stvari, pažljivo planiranje je ključno.

saznajte više

Podijeli