compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Zalijevanje
  6. Kako zalijevam biljke dok sam na odmoru?

Kako zalijevam biljke dok sam na odmoru?

Dugo očekivani odmor napokon je blizu. Počeli smo se veseliti tjednima unaprijed – to znači vrijeme udaljeno od napornog svakodnevnog radnog života. No za neke stvari se morate pobrinuti prije nego što krenete na odmor. To uključuje i zalijevanje Vaših biljaka. Kako možemo održavati cvijeće, voće i povrće, kao i travnjake i živice da izgledaju svježe nakon nekoliko tjedana, a da ih ne zalijevamo?

compo image

Općenito vrijedi sljedeće: Temeljito zalijevajte vodom još jednom prije odlaska na odmor. Biljke mogu bez problema preživjeti jedan kratki vikend. Da li ste planirali odmor koji traje nekoliko tjedana? Ako jeste, najlakša metoda je zamoliti rodbinu ili susjede da zalijevaju voljene biljke svako malo. Možete im dati dio svog uroda ili ih zauzvrat iznenaditi pozivom na večeru. Ako ne možete naći nekoga u koga imate povjerenja da se brine o Vašim biljkama, preporučujemo sljedeće mjere.

Ove metode pomažu u sprječavanju da biljke umiru od žeđi.

Zalijevanje

Općenito

Zalijevanje

Korito

Zalijevanje

Povrtnjak

Zalijevanje

Staklenik

Zalijevanje

Živica

Zalijevanje

Travnjak

Ta je mjera drastična, ali učinkovita: Ako je moguće, priručno je obrezati biljke i obrezati cvijeće tako da ne troše puno vode. Neki cvjetovi cvjetaju dva puta ljeti. Nadamo se, da će Vaša biljka stvoriti novo cvijeće do trenutka kada se vratite kući.

Ušteda vode s pravim gnojivom

Pravo gnojivo zapravo može uštedjeti dragocjenu vodu. Gnojiva sa sporim ispuštanjem s peletima od ovčje vune imaju mogućnost skladištenja vode. Dakle, dodajte pelete u zemlju prije Vašeg odmora.

Saznajte više

Obično savjetujemo isprobavanje automatskih sustava za zalijevanje prije odlaska na odmor. Da li sustav radi savršeno? Da li je količina vode primjerna? Izbjegavajte previsoku postavku kako ne bi došlo do natapljanja.

Unaprijed provjerite da li Vaše biljke imaju bolesti ili štetočine, bavite se zarazom i stavite biljku na zasebno mjesto da biste zaštitili ostale biljke.

Ovi savjeti pomažu Vam da bezbrižno uživate u slobodnom vremenu na odmoru! Nadamo se da ćete se vratiti odmorni!

Podijeli