compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Osnove
  5. Organsko vrtlarstvo
  6. Vrtlarstvo s djecom

Moja prva gredica

Vrtlarstvo s djecom

Branje mrkve u bakinom vrtu, otkrivanje vaše prve gliste ili slikanje glinenog lonca napunjenog s vrtnom grbicom – to su često sjećanja iz ranog djetinjstva koja oblikuju našu strast prema vrtlarstvu. U ovom smo članku saželi sve što se može naći u dječjoj gredici i čime se mogu zabaviti mladi vrtlari.

compo image

Podloga prilagođena djeci

Od četvrte godine mnoga djeca počinju pokazivati interes za upravljanjem vlastitim dijelom cvjetne gredice. Što je dio mladog vrtlara bliže cvjetnoj gredici odrasle osobe, to je veći interes mladog vrtlara za novi zadatak. Da bi se stvorio bolji pregled, gredica na početku ne smije biti veća od jednog četvornog metra, tako da se može doseći većina biljaka, a da se područje cvjetnih stabala ne pogazi često. Također je dobro označiti gredicu obrubom – korištenjem obojenog šljunka ili školjki prikupljenih na odmoru, što će ovaj korak učiniti nezaboravnim iskustvom.

Kad birate biljke, pripazite da ne testirate previše strpljenja svog djeteta. Biljke koje čvrsto i brzo rastu dobra su ideja, kao i one s određenom iskustvenom kvalitetom. Iako je konzumiranje proizvoda voća i povrća nagrada za njihov uspješan uzgoj, ukrasi mogu probuditi interes s mogućnošću prerade ili posebno intenzivne arome.

Neotrovni ukrasi s dodanom vrijednošću

Moguća podloga za sunčanu dječju gredicu koja traje nekoliko godina je lavanda. Sorte poput „Hidcote Blue“ imaju kratak, kompaktan rast i impresioniraju svojom intenzivnom aromom i obilnim cvjetovima. Krajem ljeta postoji mogućnost izrade vrećica od cvijeća od lavande. Ako se grmlje obreže za otprilike trećinu nakon cvjetanja u jesen, ostati će kompaktno i bit će prisutno u dječjim cvetnim gredicama još mnogo godina.

compo image

„Ugriz“ ovih biljaka je impresivan, jer se cvijetovi zijevalica otvaraju poput malih usta kad ih lagano pritisnete. Iako se ova biljka ne može koristiti za izradu bilo čega, uvijek privlači zanimanje malih vrtlara zahvaljujući ovoj posebnosti.  Ako želite uživati u raznobojnom cvijeću od lipnja nadalje, u siječnju možete započeti sjetvu u posude za sadnju. To omogućava mladim vrtlarima da vježbaju nekoliko mjeseci na prozoru prije nego što krenu u vrt. Kako se radi o svjetlosnom klijanju, sjeme je pokriveno samo minimalnom količinom kompsota. Dobro je koristiti bocu s raspršivačem kako biste osigurali stalnu vlažnost. Ne samo da je ovo zabavno, već i sprječava da sjeme pliva kad se prekomjerno zalijeva. Od sredine svibnja nadalje možete preći na cvjetnu gredicu; sorte koje rasu potrebno je osigurati potporom nakon nekoliko tjedna

.

Dragoljub je izvrsan za praksu sjetve. Ako bi se dragušac posijao izravno u cvjetnu gredicu, to bi se radilo početkom svibnja, jer su sadnice vrlo osjetljive na mraz. Upotrebljavajući kao podlogu zemlju za posude bogatu hanjivim tvarima, sjemena se stave oko jedan centimetar duboko u zemlju, a zatim ih samo lagano prekrijemo zemljom. Sjeme mora biti stalno vlažno tijekom faze klijanja. Ali budite oprezni, prečesto zalijevanje može uzrokovati ispiranje sjemena iz tla. Dragoljub čini savršeni talni pokrivać za cvjetnu gredicu. Ako želite, s palicama i konopcem možete napraviti mala pomagala za penjanje s vašom djecom – šareni cvjetovi će se na njih sa zadovoljstvom penjati. Ako je biljka uspješno narasla, cvjetovi se mogu jesti u salatama ili koristiti kao jestivi ukras u raznim jelima. Listovi dragoljuba su također jestivi, ali blago začinjeni, što ih čini manje pogodnim, da bi ih djeca konzumirala. Ovdje možete pronaći više jestivog cvijeća .

compo image

Klasično obilježje ljetnih dječjih crteža je suncokret. Svojom impozantnom visinom i impresivno velikim cvijetom, smatra se omiljenim cvijećem među mnogom djecom. Ne biste trebali započeti sjetvu suncokreta u svojoj cvjetnoj gredici do svibnja – presađivanje u posudama na toplom prozoru još je sigurnije. Osim sunca, žutom ljepotanu je potrebno i puno vode da bi bio visok. Ako cvijet biljke postane teži, potrebno je postaviti biljnu potporu kako bi je zaštitili od jakih naleta vjetra. U kasno ljeto, kada se žuti cvjetovi osuše, vrijedi ukloniti cvjetove i osušiti ih na toplom mjestu. To omogućava djeci da otkriju odakle dolaze sjemenke suncokreta, ali i da je vađenje sjemena prilično naporno. Pticama je to lakše sa njihovim šiljastim kljunovima. Osušeni cvjetovi su im dobrodošli izvor prehrane zimi. Najbolje ih je smjestiti u kućicu za ptice u vrtu i gledati kako se kućica pretvara u središte aktivnosti.

Izrada spirala za bilje

Izrada spirale za bilje može biti ljetni projekt za cijelu obitelj. Potrebno je puno kreativnosti – od odabira pravog kamenja do sadnje i njege.

Saznajte više

Uzgoj voća i povrća je dječja igra

Gomoljasto povrće koje raste pod zemljom nije baš zgodno kao ukrasno, ali je u najmanju ruku jednako fascinantno. Rasplođivanje krumpira podsjeća na najbolju čaroliju. Da biste to učinili, mladi vrtlar najprije odabere posebno obećavajući primjerak iz svoje kuhinje kod kuće. Zatim se postavlja u svijetlu prostoriju s temperaturom od oko 10 to 15 °C za postupak pripreme. Nakon nekoliko tjedana formiraju se prve klice i lako je vidjeti što neumoljivi gomolji krumpira mogu učiniti. Od sredine travnja nadalje, gomolj, sa svojim klicama okrenutim prema gore, može se smjestiti u meko tlo. Rupa za sadnju bi trebala biti duboka oko 10 cm. Osim zalijevanja tijekom duljeg sušnog razdoblja, važno je osigurati da krumpir u sljedećim tjednima ne dobije svjetlost – to bi uzrokovalo da postane zelenkast i bilo bi ga teže probaviti. Vrtlar treba redovito stavljati dovoljno zemlje iznad biljke, tako da se oko 10 cm listova vidi iz gomile. Iako se mali gomolji krumpira formiraju u zemlji nakon nekoliko tjedana, trebali biste pričekati dok biljka ne počne venuti i postane smeđa prije prikupljanja berbe. U optimalnim uvjetima, iz jednog gomolja može narasti do deset krumpira. Za poboljšanje berbe može se posaditi nekoliko gomolja krumpira, a također se mogu vrlo uspješno uzgajati u posudama.

compo image

Nakon obilja povrća u prvoj godini vrtlarenja, pripreme za posebne poslastice trebale bi početi u kolovozu. Ako posadite biljku jagode u toplim ljetnim mjesecima, imaće dovoljno vremena za rast preko zime i strpljivi vrtlari bit će nagrađeni sljedeće godine s obiljem plodova. Obavezno odaberite mjesto s puno sunca ako želite uživati u slatkom voću. Osvrnuvši se na iscrpljujuće ljetne mjesece, tlo treba obogatiti prije sjetve novih biljaka. Za dječje gredice pogodno je prirodno gnojivo od gnoja ili komposta. Ako nemate toga, od srca Vam možemo preporučiti organske proizvode kao što je COMPO organsko gnojivo s postupnim otpuštanjem za bobice sa ovčjom vunom. Nakon provedenih priprema, biljke treba staviti u vodenu kupku na nekoliko sekundi kako bi mogle upiti puno vode prije sadnje. Ako se biljke jagoda kasnije dobro zalijevaju i budu bez korova, stalno će povećavati svoju ljetinu do treće godine berbe. Od svibnja nadalje, ispod biljaka treba stavljati malo slame kako bi jagode bile zaštićene od vlage i plijesni.

Prije nego što žetva bude u punom jeku, slatkoljupci bi se trebali sjetiti da bi ostali stanovnici vrta mogli uživati ​​u grickanju plodova, pa biste trebali paziti na rupe od glista. Drugi suparnici hrane poput ptica i puževa mogli bi testirati živce malih vrtnih prijatelja. Ako se jagode ne mogu pošteno podijeliti, mogu se zaštititi mrežama ili COMPO organskom zaštitom od puževa izrađenih od prirodnog vapnenca.

Do iduće godine

Kako bi pobudili iščekivanje do iduće godine, lukovice tulipana mogu se zakopati u zemlju od listopada pa sve do prosinca. Prvo iskopamo male jarke u meko tlo, koji su otprilike dvostruko veći od lukovice, a zatim se lukovica postavi u sadnu rupu s vrhom okrenutim prema gore i prekriva zemljom. Ako pažljivo pregledate dno lukovice, moći ćete vidjeti korijenske lugove. Tulipani, koji pupaju nakon zimske pauze, obilježavaju početak proljeća, a možda bi svojim šarenim cvjetovima mogli stvoriti i volju za još jednom godinom odgovornog upravljanja vrtom.

compo image

Prije nego što se život preseli u zatvoreni prostor tokom zimskih mjeseci, dobro je pružiti ježevima pomoć. Kada se temperatura tla dugotrajno spusti ispod nule, životinje traže suho mjesto u vrtovima kako bi provele zimu. Iako potpuno odrasli ježevi obično ne gube vrijeme u potrazi za zimskim domom, mlade životinje su često zaokupljene traženjem hrane dulje, a zatim uživaju u ponudama skrovišta. Najlakši način da im pomognete je skupljanje lišća, drva i pruća, koji i dalje padaju u jesen nakon što se u vrtu završe radovi. Zaštitne materijale ne bi trebalo samo jednostavno nagomilavati u Vašem vrtu, a djeca bi trebala razmisliti o tome kako bi moglo izgledati stvarno dobro skrovište za ježeve. Zaštićena mjesta ispod guste živice, spremišta za drva ili ispod vidikovca, moguća su opcija. Ako u Vašem vrtu nema nijednog pristojnog skrovišta, možete izgraditi kućicu za ježeve sa svojom djecom. Jednostavne drvene kućice su dobra opcija, jer su otporne na vremenske utjecaje zbog zaštite od prirodnog drveta ili krovnog filca. Ako se ne osjećate dovoljno sigurno za izgradnju takvog skloništa, možete pogledati kućice za zečeve ili zamorce u trgovini za kućne ljubimce i učiniti ih otpornim na vremenske prilike. Prije postavjlanja i oblaganja kućice, potrebno je obaviti malo građevinskih radova, jer ježevi također moraju mokriti tijekom hibernacije, ali ne moraju nužno napustiti svoje utočište da to urade. Kako bi se spriječilo da se u jami tijekom mjeseci skuplja previše vode, ispod nje se može iskopati mala udubina koja se zatim napuni šljunkom. Nakon dovršetka drenaže, stanište se može obložiti sijenom, slamom ili prućem.
Iako je teško odoljeti, sklonište se ne smije podizati ili seliti nakon prvih mrazeva sve do travnja, jer bi to moglo uplašiti stanovnike.

Podijeli