compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Osnove
 5. Pravilna sadnja
 6. Izgradnja visoke grede i sadnja biljaka u njoj

Izgradnja visoke grede i sadnja biljaka u njoj

Visoka gredica ne samo da krasi svaki vrt i balkone, već nudi i brojne pogodnosti: Njega biljaka je lakša kada stojimo, povrće i ljekovito bilje imaju koristi od viših temperatura i dobre zemlje. Voluharice i puževi se ne mogu dočepati uroda. Da bi dobro uspjelo, važna je dobra podloga. Otkrijte ovdje kako napraviti visoku gredicu.

compo image

Postavite visoku gredicu

Možete kupiti montažne setove za visoke gredice ili ih sami izraditi. Ali prije nego što počnete, trebate odabrati lokaciju. Preporučljivo je odabrati mjesto u smjeru sjever-jug, kako biste dobili najviše od sunčeve svjetlosti.

Sada su za izgradnju visoke gredice u trendu euro palete-one su visoke 80cm. Da bi drvo izdržalo loše vremenske uvjete, preporučujemo lakiranje bojom za zaštitu od vremenskih neprilika ili prskanje, što je lakše radi mnogih kutova i rubova. S dva nosača u svakom kutu zavijte palete zajedno, tako da gornje strane budu okrenute prema unutra. Dva duga vijka u svakom kutu pružaju dodatnu stabilnost. Zaista je važno spustiti nehrđajuću i usko ožičenu žicu na tlo, kako voluharice ne bi mogle proći. Zatim obložite unutrašnjost (ne tlo!) sa oblogom za ribnjake. To najbolje uspijeva s električnim spajalicama. Obloga ne samo da osigurava da tlo i vlaga ostanu u rasadniku, već i štiti drvo od truljenja.

compo image

Slojevi

Vaša visoka gredica funkcionira u slojevima: materijal za punjenje sastoji se od reznica, komposta i zemlje i prema vrhu je finiji. Različite strukture materijala prozračuju gredicu i pružaju optimalnu opskrbu hranjivim tvarima. Štoviše, biljke rastu bolje zahvaljujući višoj temperaturi tla i većem udjelu vlage. 

 

Kako se to radi

Tri koraka do napunjene visoke gredice

 1. compo image

  1

  Temelj napravite s drvenim sječkama

  Najniži sloj sastoji se od rezanica stabla ili sječke drva i osigurava dobru prozračenost.

 2. compo image

  2

  Srednji sloj komposta

  Komponente sloja iznad njega (kompost, vrtna zemlja i zeleni otpad) olakšavaju aktivni život zemlje i važni su dobavljači hranjivih sastojaka.

 3. compo image

  3

  Napunite sa zemljom

  Završni sloj je zemlja, koja pruža biljkama optimalan temelj za rast. Ako razina padne zbog raspadanja, jednostavno dopunite sa novom zemljom.

Naš savjet:

Napunite visoku gredicu ovako: 30% sječke drva, 40% komposta i 30% zemlje.

compo image

Zasadite

Budući da visoka gredica opskrbljuje biljke jako dobro, biljke možete saditi bliže nego u gredicama. Jednostavno posadite sorte koje volite! Preporučljivo je početi s biljkama s velikim unosom hranjivih sastojaka, jer je u novoj visokoj gredici dostupno obilje hranjivih sastojaka. To uključuje rajčicu, krastavce, kupus, krumpir, tikvice i bundevu. Ove sorte povrća posebno vole dodatnu dozu gnojiva. Započnite sjetvom biljaka s malim unosom hranjivih sastojaka, poput graha, graška, salate, rotkvica, špinata, mrkve i poriluka nakon što ste ubrali prvo povrće, a u podignutom rasadniku ponovo ima prostora. Zatim posadite i jagode.

Košare za cvijeće na „nogama“ paleta ne samo da izgledaju lijepo, već su i korisne. Cvjetne biljke u kutijama su pravi magneti za pčele. Marljive životinje oprašuju Vaše cvijeće i usjeve. Dakle, ništa Vam ne stoji na putu do bogate berbe.

Podijeli