compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Bilje, voće i povrće
 5. Savjeti za njegu rajčice: Kako dobiti bogatu berbu

Savjeti za njegu rajčice: Kako dobiti bogatu berbu

Domaće rajčice imaju najbolji okus! Crvene loptice pune hranjivih svojstava mogu se uzgajati u vašem vrtu kao i na vašem balkonu ili terasi. Saznajte pet najvažnijih savjeta za njegu za bogatu berbu sve do jeseni ovdje.

Njega rajčice

Osigurajte dobru berbu s ovih pet savjeta

 1. compo image

  1

  Redovno zalijevanje

  Rajčice je potrebno neprekidno zalijevati vodom za zdrav uzgoj. Premalo ili previše vode može oštetiti plodove kao i samu biljku. Ako se listovi vaše biljke rajčice počnu znatno savijati, to bi mogao biti znak stresa zbog suše u kombinaciji s prekomjernim nivoom soli u zemlji. Jesu li plodovi vaše zrele rajčice prsnuli? Za to je često kriva promjena od sunčanog i toplog vremena u kišovito i oblačno vrijeme ili zalijevanje nakon dugog sušnog razdoblja. Razlog tome je porast tlaka u sazrijevajućim plodovima zbog prevelike količine vode, što uzrokuje uzdužne pukotine ili pukotine u obliku prstena. Kao i kod većine stvari u životu, i prilikom zalijevanja rajčica važno je postići pravu ravnotežu. Važno je zalijevati odozdo, a ne odozgo! To sprečava nastanak gljivičnih bolesti.

 2. compo image

  2

  Hranjiva hrana za divno aromatično voće

  Sama voda nije dovoljna da biljke budu zdrave kako bi mogle roditi mnoge aromatične plodove. Rajčice imaju visok unos hranjivih sastojaka. Potrebne su im velike količine hranjivih sastojaka, a pored dušika i fosfata, posebno im je potreban kalij. Na taj se način regulira opskrba biljke vodom, jača stanična stijenka i povećava otpornost biljke na bolesti. Na listovima se često mogu uočiti prvi znakovi nedostatka hranjivih sastojaka: Listovi požute i samo tkivo duž glavne vene ostaje zeleno. Jednostavno i sigurno možete osigurati da vaše biljke dobivaju potrebne hranjive sastojke posebnim gnojivima za rajčice.

 3. compo image

  3

  Zaštitite konstrukciju za biljke penjačice od savijanja

  Ako je vaša biljka rajčice značajno narasla, možete je podržati konstrukcijom za biljke penjačice kako biste spriječili savijanje. I u ljetnim mjesecima biljke rađaju mnogo plodova kad su dobro njegovane i potrebna im je pomoći pri opterećenju. Mogu se koristiti stupovi za rajčice od drveta, plastike ili bambusa, kao i spiralni stupovi, rešetke ili mreže. Svoju biljku trebate pričvrstiti vrtnim likovnim vlaknima ili posebnim pričvrsnim kopčama (samo za spiralne stupove) tako da vaša biljka ima dovoljnu potporu.

 4. compo image

  4

  Uklanjanje bočnih izdanaka potiče rađanje plodova

  Mlade bočne izdanke treba redovito uklanjati sa osovina listova kako bi biljka svoju energiju ulagala u rastuće plodove, a ne u rastuće izdanke. Uklanjanje bočnih izdanaka pomaže u osiguravanju dobrog roda biljke rajčice, unapređuje zdravlje biljke i omogućava rast velikih zrelih plodova. Lako možete ukloniti svježe izdanke koji su i dalje vrlo mekani noktima. Ako su izdanci malo stariji i tvrđi, korisno je upotrijebiti oštar nož kako ne biste nepotrebno oštetili biljku rajčice. Krajem kolovoza obrezuje se vrh biljke rajčice, pored bočnih izdanaka, ostavljajući jedan list iznad posljednje cvjetne glavice. Obrezivanje omogućava već formiranim plodovima da nastave sazrijevanje do prvog mraza.

 5. compo image

  5

  Uočavanje paleža lista i smeđe truleži u ranoj fazi

  Osim bolesti uzrokovanih nedostatkom hranjivih sastojaka i nedosljednom opskrbom vodom, biljke rajčice često su zaražene paležom lista i smeđom truležom. Rajčice se moraju posebno boriti protiv gljivičnih bolesti tijekom vlažnog ljeta. Sivo-zelene mrlje koje kasnije postaju smeđe i vrlo brzo se šire na lišću. Plodovi također nisu pošteđeni od zaraze: Razvijaju smeđe mrlje, a tkivo ispod ovih područja otvrdne. Uklonite zaražene dijelove biljke što je brže moguće i izliječite rajčinu vinovu lozu sredstvom za zaštitu bilja koje se bori protiv ove bolesti.

Podijeli