compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Bilje, voće i povrće
  5. Pre-germinating vegetables easily and without prior knowledge

Vodič korak po korak do vašeg vlastitog povrtnjaka

Jednostavan uzgoj sadnica povrća, bez potrebnog predznanja

Sanjate li o vlastitom povrtnjaku ili kutku sa začinskim biljem na balkonu? Kako bismo ljeti mogli imati što više različitih vrsta povrća, neke biljke moramo prethodno posijati i uzgojiti u zatvorenom prostoru. Ovaj vodič korak po korak pokazuje vam kako uspješno posijati sjeme i uzgojiti vlastite sadnice.

compo image

Kada možete započeti sjetvu za uzgoj sadnica?

Većini sjemena potrebna je stalna temperatura i vlaga da bi proklijalo. Neko povrće voli visoku temperaturu, pa se vrijeme sjetve razlikuju u skladu s tim. Na primjer, za sjetvu graha penjačice morate čekati do sredine svibnja, ali bob se može sijati već u ožujku. Korjenasto povrće, poput mrkve, male rotkvice ili cikle, također raste vrlo brzo i ne trebaju visoke temperature za klijanje. To znači da se mogu sijati na otvoreno u ožujku ili travnju, ovisno o vremenskim prilikama.

Koje povrće je potrebno prethodno uzgojiti u sadnice?

Sjetva na prozorsku dasku ili u grijani plastenik preporuča se za voćne kulture poput rajčice, tikvice, lubenice, patlidžana, bundeve, krastavca ili čilija. Ovim vrstama povrća treba dosta vremena da daju svoj prvi urod. To znači da bi direktna sjetva na otvorenom trajala predugo i da bi prvi plodovi bili tek krajem ljeta, kada je već nastupilo hladno razdoblje.

Stoga je vrste povrća koje sporije rastu i vole toplinu smisleno posijati na svijetlu, toplu prozorsku dasku i tu ih njegovati do presađivanja na otvoreno u svibnju. To se zove uzgoj sadnica. Ali kod povrća koje voli toplinu, ovisno o vrsti, različiti su i rokovi sjetve. Na primjer, čilijima treba nekoliko mjeseci da proizvedu prve zrele plodove. S druge strane, krastavci i rajčice rastu mnogo brže.

compo image

Što vam je potrebno za uzgoj sadnica?

Za uzgoj presadnica nije vam potreban staklenik niti prethodno iskustvo. Sve što trebate je prstohvat entuzijazma, standardni vrtni alat, toplo mjesto i nekoliko minuta vašeg vremena svaki dan.
Koliko vam je potrebno truda i prostora ovisi, naravno, o broju povrća koje posijete. Primjerice, ako želite prethodno uzgojiti deset presadnica rajčice, tri krastavca i dvije tikvice, tada će vam za početak biti dovoljna svijetla prozorska daska. Međutim, s vremenom će biljke rasti i zauzimati sve više prostora. Budući da se kasni mraz može nastaviti do sredine svibnja, morate planirati dovoljno mjesta za sadnice dok ih konačno ne premjestite na otvoreno. Idealno je svijetlo mjesto – a ako vrijeme dopušta, biljke možete staviti vani tijekom dana i vratiti ih u kuću noću.

Preporuča se koristiti kvalitetno sjeme koje ima dobru klijavost. Kao podlogu koristiti specijalnu zemlju za sjetvu kao što je COMPO SANA® zemlja za sjetvu i začinsko bilje koja sadrži sva potrebna makro i mikro hranjiva. To je neophodno jer će sadnice razviti snažno korijenje i neće ih biti potrebno gnojiti u početku. Osim toga, tlo za sjetvu i začinsko bilje je sterilizirano, čime se smanjuje vjerojatnost pojave gljivičnih bolesti ili drugih uzročnika bolesti.

Za sjetvu nam je također potrebno:

  • Spremnici (kao što su čiste posude za sjeme)
  • Raspršivač vode
  • Kanta za zalijevanje
  • Plastična folija (kao što je prozirna folija)
  • Ako je potrebno, označite različite sorte markerima za biljke

Kako biljke postupno rastu, trebat će vam i posude za biljke, zemlja i gnojiva za povrće.

Kako pripremiti sadnice?

1. Dodajte zemlju za sjetvu i navlažite je

Posudu za sjeme napunite posebnom zemljom za sjetvu i nježno je pritisnite. Zatim provjerite je li tlo dobro navlaženo vodom.

compo image

2. Posijati sjeme

Zatim posijte sjeme. Ostavite 1-2 cm razmaka između sjemenki kako biste kasnije lakše odvojili male sadnice. Ako previše sjemenki završi zajedno, možete upotrijebiti čačkalicu da napravite više mjesta.

3. Pokrijte sjeme zemljom

Sjeme povrća pospite tankim slojem zemlje. To će spriječiti njihovo isušivanje. Sjemenke poput bundeve ili krastavaca trebaju više tame da bi proklijale. Opće pravilo je da sloj zemlje iznad sjemena ne smije biti više od dva puta deblji od veličine sjemena. Za sjeme kao što je rajčica, sloj zemlje bi trebao biti nešto tanji, jer im je potrebno više svjetla za klijanje. Možda će pomoći ako zemlju po sjemenu pospete sitom. Zatim navlažite sjeme (ili gornji sloj tla) prskalicom.

Ako niste sigurni koje sjeme treba više, a koje manje svjetla, pravilo je: što je sjeme manje, to manje zemlje morate potresti preko njega.

compo image

4. Povećajte vlažnost

Možete staviti prozirnu foliju preko posude za sjeme kako biste povećali vlažnost. Time ćete također spriječiti isušivanje sjemenki. Preporuča se napraviti nekoliko malih rupa u prozirnoj foliji. Foliju svakodnevno podižite da se prozrači i provjerite je li tlo još uvijek vlažno. Ako je tlo već malo suho, poškropite ga vodom.
Druga mogućnost je da u mini staklenik postavite nekoliko posuda sa sjemenkama. Redovito provjetravanje je i ovdje bitno.

5. Osigurajte dovoljno topline

Sjeme treba puno vlage i topline da bi proklijalo. Sjemenke čilija klijaju na temperaturama od 20-30 °C. Biljke stavite uz grijač ili radijator kako bi postigle dovoljno visoku temperaturu. Temperature mogu ponovno biti malo niže nakon što sjeme proklija - ali sada faktor svjetlosti stupa na scenu.

6. Više zraka i svjetla

Kada se vide prvi zeleni dijelovi biljke, uklonite foliju za hranu. Najkasnije do sada, sadnice je potrebno premjestiti na svijetlo mjesto kako bi imale dovoljno svjetla za rast. Ako je previše tamno, stabljike će im postati tanke i osjetljive na bolesti.

Sadnice povrća mogu se pikirati nakon nekoliko tjedana. U nastavku saznajte kako.

Pikiranje sadnica

Kad biljke malo narastu, možete ih pikirati. To znači pažljivo presađivanje malih biljaka u vlastitu posudu. Za papričice, rajčice ili patlidžane prije branja pričekajte dok se ne formira prvi pravi par listova. Prvi 'pravi' par lišća odnosi se na prva dva lista nastala nakon kotiledona ili para kotiledona. Najbolji način pikiranja:

1.    Napunite posude zemljom
Napunite posude mješavinom zemlje za posude i začinskog bilja. COMPO BIO zemlja za rajčice i povrće idealna je za povrće s visokim udjelom hranjivih tvari, poput rajčice, paprike, tikvice ili bundeve. Lonac treba biti promjera 10-12 cm i imati drenažne otvore za otjecanje viška vode.

2.    Odvojite sadnice
Sadnice pažljivo izvucite iz zemlje štapom za sadnju ili olovkom. Pazite da ne oštetite korijenje. Manja oštećenja nisu problem jer će potaknuti sadnicu da pusti novo korijenje. Ozbiljnija oštećenja mogu uzrokovati smrt biljke.

3.    Sadnice sadimo i zalijevamo
Sada prstom ili štapom za sadnju napravite malu rupu u tlu. Zelenu biljku posadite u rupu do kotiledona. Po potrebi dodajte šaku zemlje pa sve pažljivo utapkajte i zalijte oko sadnice da se ukorijeni.

compo image

Sadnice - kako se brinuti za mlade biljke?

Vratite presađenu biljku na svijetlo mjesto s puno sunčeve svjetlosti. Nemojte zalijevati biljku dok se gornji sloj zemlje malo ne osuši. Ako niste upotrijebili prethodno gnojenu zemlju za biljke, biljke povrća će se veseliti prvoj dozi tekućeg gnojiva nakon tri do četiri tjedna.

compo image

Kada možete presaditi sadnice na otvoreno?

Kada su dnevne temperature umjerene, sadnice mogu biti vani nekoliko sati od travnja nadalje. Polusjenovito mjesto na balkonu ili terasi je savršeno. Na taj način će se sadnice prilagoditi novoj sredini prije nego ih presadite na otvoreno. Time možete uzgajati i biljke koje su otpornije na ljetne vrućine. Kad se biljke dobro ukorijene u posudi i više nema opasnosti od kasnih mrazeva, možete ih trajno premjestiti u vrt ili na balkon.

Može li se povrće prethodno sijate u toplu gredicu?

Neko povrće koje nije osjetljivo na hladnoću može se bez problema sijati u toplu gredicu. Ovo je vrsta mini staklenika. Tople gredice dostupne su za gredice s povrćem ili kao vrhovi za visoke gredice. Omogućuju vam da sijete salatu, male rotkvice ili začinsko bilje, na primjer, nekoliko tjedana ranije nego što bi se to inače činilo na otvorenom.

Međutim, ako želite prethodno zasijati povrće koje zahtijeva klijanje na višoj temperaturi, preporučujemo grijani staklenik ili svijetlu i toplu prozorsku dasku, jer će povrće poput rajčice, čilija ili patlidžana tamo obično pronaći stalno toplo okruženje koje mu je potrebno za klijanje.

compo image

Kako sijati u gredicu?

Sijete li povrće poput rotkvica, salate ili graha izravno u gredicu, posebno je važno pripaziti na razmak između biljaka. Uostalom, te se biljke ne presađuju, već ostaju tamo gdje jesu. Budući da razmak ovisi o veličini biljke i rastu korijena, ovu ćete informaciju obično pronaći na stražnjoj strani vrećice sjemena. Za što bolje održavanje razmaka, napravite redove duboke 1-2 cm na određenom razmaku i u njih posijte sjeme. Također možete koristiti sjetvene trake za lakšu izravnu sjetvu.

Podijeli