compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Njega vrta
  6. Izdržljive trajnice za šarene jesenske gredice

Otporne zimske trajnice za šarene jesenske gredice

Sad su na redu jesenske trajnice

Budući da će nas neke biljke i u jesen oduševiti svojim prekrasnim cvjetovima, nema razloga oprostiti se od cvjetnjaka na početku ove sezone! Kako bismo vam dali šareni početak jeseni, odlučili smo otkriti više o naših deset omiljenih jesenskih trajnica.

compo image

ŠARENO JESENJE CVIJEĆE

Koje su trajnice prikladne za jesenski cvjetnjak?

1. Cvjetne jesenske trajnice

Kako ljetno cvijeće polako blijedi, njihovi nasljednici postaju jesenske trajnice poput jesenske anemone, pupavice, žednjaka ili vrtne krizanteme. Razdoblje cvatnje tipičnih jesenskih trajnica obično počinje krajem ljeta i završava u jesen, ovisno o vremenu i vrsti.

2. Trajnice s dugim razdobljem cvatnje

Postoje i biljke koje imaju izuzetno dug period cvatnje i oduševljavaju nas svojim cvjetovima tijekom toplih ljetnih mjeseci. Na primjer, mirisni geranium cvjeta od lipnja do studenog. U skladu s tim, biljke s dugim razdobljem cvatnje pogodne su i za jesenske cvjetnjake.

3. Zimzelene trajnice

Cvjetnice trajnica izgledaju jako dobro u kombinaciji s ukrasnim travama ili trajnicama zimzelenog lišća poput hoste, puzave ivice ili heuchere. Konkretno, heuchera, lijepa je sa svojim raznobojnim lišćem u crvenoj, narančastoj ili tamnoljubičastoj boji, što je čini prekrasnom družinom za mnoge različite jesenske trajnice. 

Kada saditi trajnice

Kada možete saditi jesenske trajnice?

Ako želite poboljšati izgled svog vrta s jesenskim trajnicama ili stvoriti mali jesenski cvjetnjak s raznim zimootpornim biljkama, kolovoz i rujan obično su najbolji mjeseci za sadnju. Iako još uvijek možete zasaditi trajnice u listopadu u toplu i sunčanu jesen, ne biste trebali čekati predugo, jer prvi jaki mrazevi mogu nastupiti već u studenom. Imajući to na umu, dajte biljkama dovoljno vremena da se ukorijene i prikupe snagu prije nego što dođu niske temperature.

KOJE TRAJNICE PROCVJETAJU U JESEN?

Deset zimski izdržljivih trajnica za jesen

Čitajte dalje kako biste saznali o deset cvjetnica koje su savršene za jesenski cvjetnjak!

compo image

ZA SUNČANU JESEN

1. Pupavica

Pupavica (Rudbeckia fulgida var. Sullivantii) svojim sunčanim žutim cvjetovima uljepšava raspoloženje u vrtu od kolovoza do listopada i privlači mnoge insekte poput pčela i leptira. Ova se trajnica posebno dobro osjeća na toplom i sunčanom mjestu s humusnim tlom koje ima normalnu razinu vlage.

compo image

IDEALNA PRATNJA

2. Veliki žednjak

Veliki žednjak (Sedum telephium) dolazi u različitim oblicima i bojama. Dok neke sorte narastu samo 30 cm, što ih čini pogodnima za manje trajnice, druge mogu narasti do 70 cm. Ovisno o sorti, žednjak nas oduševljava od kolovoza do listopada s mnogo nježnih cvjetova u ružičastoj, bijeloj ili crvenoj boji. Zbog hranjivog cvijeća pravi su magnet za sve vrste korisnih insekata. Budući da se ova trajnica relativno dobro nosi s sušnim uvjetima i suncem, nije prikladna samo za polusjenovite gredice u vrtu, već i za svijetle kamenjare.

Više o gredicama za trajnice
compo image

MALO BOJA U JESENSKOJ GREDICI

3. Jesenja anemona

Popularna jesenska anemona (Anemone hupehensis var. Japonica) impresionira svoje obožavatelje od kolovoza do listopada zahvaljujući svojim velikim cvjetovima u nijansama ružičaste i bijele. Dobro se osjeća na sjenovitim mjestima s prilično vlažnim do umjereno vlažnim tlom. Uz ekspanzivne veće sorte, sada su dostupne i manje i kompaktnije jesenske anemone. Anemone poput ružičaste ‘Fantasy Red Riding Hood’ ili ‘Fantasy Cinderella’, ne narastu više od pola metra, što znači da će pronaći mjesta i u manjim jesenskim gredicama.

Kako se pravilno brinuti za trajnice
compo image

JESENSKI BISER

4. Jesenji zvijezdan (aster)

Jesenji zvijezdan (Aster novi-belgii, Symphyotrichum novi-belgii) jedan je od najpopularnijih jesenskih cvjetova. Poznati i kao belgijski asteri, ove izdržljive trajnice oduševljavaju nas nježnim cvjetovima u ljubičastoj, crvenoj ili ružičastoj boji. Vole osunčana mjesta i svježe ilovasto tlo bogato hranjivim tvarima, gdje će narasti do 150 cm. S druge strane, Aster dumosus hybrid, koja je genetski gotovo identična, naraste samo do visine 15-50 cm i savršena je za manje krevete.

compo image

Malo cvjetne magije

5. Jesenski zvijezdan "Aster ericoides"

Ova vrsta jesenskog astera ima bezbroj malih cvjetova, od ljubičaste do bijele. Cvjetovi su jedva veći od 10 cm i važan su izvor prehrane za mnoge korisne insekte od rujna do studenog. Biljka se osjeća kao kod kuće na sunčanim mjestima s tlom bogatim humusom i hranjivim tvarima. Ovi asteri su grmoliki i mogu doseći visinu od oko 100 cm, što znači da im svakako trebate ostaviti dovoljno mjesta.

compo image

CVIJEĆE DO PROSINCA

6. Krizantema

Vrtne krizanteme (krizanteme × hibridi grandiflorum) oduševljavaju nas u jesen i zimu svojom prekrasnom raznolikošću. Postoje visoke sorte koje mogu narasti i do 120 cm, a manji primjerci koji dosežu samo 50 cm. Neke vrtne krizanteme otvaraju svoje cvijeće već u kolovozu, dok druge otvaraju od listopada do prvog mraza. Neke od ovih izdržljivih trajnica oduševit će vas svojim dobro ispunjenim cvjetovima, dok druge nude čarobne trenutke jednostavnim cvjetovima. Možete birati između širokog raspona boja - od bijele do žute i crvene do ružičaste. Posebnost je lijepo bojanje lišća u jesen. Vrtne krizanteme bit će jako sretne ako ih postavite na sunčano toplo mjesto s poroznom vapnenačkom zemljom bogatom hranjivim tvarima.

Jesensko-zimska sadnja na balkonu
compo image

Cvjetni užitak

7. Mirisni geranium

Mirisni geranium nije vaša tipična jesenska trajnica, već trajnica s iznimno dugim razdobljem cvatnje. Konkretno, sorta 'Rozanne' oduševljava nas obiljem cvijeća koje traje od lipnja do prvih mrazeva u studenom i uvijek iznova daje nove ljubičaste cvjetove koji privlače mnoge pčele. Također je vrlo jednostavan za njegu. Ova trajnica može se jednostavno posaditi na polusjenovito do sunčano mjesto. Što se tiče karakteristika tla, geranium nema posebne zahtjeve i rasti će i na vlažnom i na suhom tlu.

compo image

SUNČANI TRENUTCI

8. Višegodišnji suncokret

Višegodišnji suncokret (Helianthus decapetalus) - ne miješati s jednogodišnjim - jedna je od otpornih trajnica koju karakterizira izuzetno dugo razdoblje cvatnje. Njegovi jarkožuti cvjetovi jamstvo su za sunčane trenutke u vrtu cijelo ljeto i do jeseni. Zbog svog ukusnog nektara iznimno je popularan među pčelama, a posebno voli sunčani položaj. Iako su višegodišnji suncokreti obično prilično nezahtjevni, vole tlo bogato hranjivim tvarima i nisu skloni vapnu. Budući da višegodišnji suncokret može narasti i do 180 cm, potporna šipka može vam pomoći.

compo image

Svestran

9. Obični stolisnik

Obični stolisnik (Achillea millefolium) je još jedna biljka za gredicu trajnica. Ova višegodišnja biljka oduševljava mnoge korisne insekte od lipnja do listopada svojim bezbrojnim malim, uglavnom bijelim cvjetovima. Sada su dostupni i stolisniki s cvjetovima različitih boja. Na primjer, sorte poput 'Paprika' i 'Petra' zadivljuju svoje obožavatelje crvenim cvjetovima, 'Wesersandstein' je lijepa sa jarko ružičastim cvjetovima tijekom cvatnje, a 'Credo' nudi nešto drugačije sa svijetlo žutim cvjetovima.
Ova zimootporna trajnica često raste na tlima bogatim humusom. Ovisno o uvjetima tla-na tlima bogatim hranjivim tvarima raste više nego, na primjer, na siromašnim tlima-naraste u visinu od 15-60 cm.

compo image

Dolazi zima

10. Velecvjetni kukurijek

Velecvjetni kukurijek (Helleborus niger) još je jedna lijepa višegodišnja biljka, dostojna mjesta u jesenskoj gredici. Ova prekrasna zimska trajnica otvara svoje elegantno bijelo cvijeće tek za vrijeme Adventa i tako tvori prirodni prijelaz iz šarenih jesenskih trajnica u tamnije zimsko doba. Iako velecvjetni kukurijek zimi uživa na sunčanom mjestu, ono neće podnijeti užareno ljetno sunce. U skladu s tim, idealno mjesto je ispod listopadnog drveta koje ljeti daje hlad, a u jesen odbacuje lišće. Osim toga, preporučuje se porozno tlo bogato hranjivim tvarima.

Prezimljavanje biljaka na balkonu

Osim ovih deset jesenskih cvjetova, u svoju jesensku gredicu možete posaditi i mnoge druge trajnice. Dopustite sebi da vas inspirira cvjetna raznolikost i stvorite jedinstvenu gredicu za jesen!

Podijeli