compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Savjeti za prezimljavanje biljaka na balkonu i u posudama

Prezimljavanje mediteranskih biljaka na balkonu i u posudama

Nekoliko je stvari koje biste trebali imati na umu za nadolazeću zimu kako biste osigurali da vam biljke za balkon i posude i njihovi zeleni stanovnici i dalje donose radost naredne godine. Zahtjevi za optimalnim prezimljavanjem su različiti za svaku pojedinu biljku. Pronađite najbolji način da Vaše biljke u posudama prezime ovdje.

compo image

Prezimljavanje prema sortama

Uz nekoliko izuzetaka, sve biljke u loncima s ograničenom količinom zemlje moraju biti zaštićene od niskih temperatura. To je zato što obavijeni korijeni biljaka u loncima i koritima nisu tako zaštićeni kao što bi bili u zemlji i mogu se brzo smrznuti. Dok egzotične biljke koje favoriziraju toplinu trebaju prezimiti u zatvorenom prostoru, vrtne biljke u koritima mogu ostati vani uz prikladnu zimsku zaštitu. Primjenjuje se sljedeće: Što je kraći boravak u često manje idealnom zimskom domu, manje biljka oslabi. Naše biljke na balkonu i posudama dolaze iz raznih regija. Treba imati na umu specifičnu toleranciju biljaka na hladnoću i razdoblja tijekom kojih se one trebaju držati unutar i izvan prema odgovarajućoj vrsti.

compo image

Različiti zahtjevi biljaka za njihov zimski dom

Prezimljavanje biljaka vani
Biljke koje prezimljavaju vani uključuju šimšir, ruže i lovorvišnja. Prije nego što se u kasnu jesen opremi zimskom zaštitom, potrebno ih je očistiti, što znači uklanjanje oboljelih ili oštećenih izdanaka i lišća. Zatim omotajte netkanu tkaninu, omot od mjehurića ili druge izolacijske materijale oko korita i stavite na drvene ili polistirenske ploče. Također se preporučuje prekrivanje tla netkanom tkaninom kako bi se spriječilo smrzavanje tla. Dijelovi biljke iznad tla zaštićeni su samo smrekovim grančicama ili starim pokrivačem kada je dugotrajan mraz. Premjestite biljke do zida zgrade da biste ih zaštitili od vjetra i kiše. 
 
Sljedeće biljke mogu ostati vani u blagim zimama ili sa zimskom zaštitom: Kariopterisi, hortenzija, lavanda, ružmarin, ruža, skimija, veratrum fimbriatum. 
 
Prezimljavanje na svijetlim mjestima
Zimzelene biljke poput oleandra, maslina, biljke citrusa, četinjače i neke vrste bambusa kojim je potrebna svjetlost i temperature između 5 ° C i 10 ° C da bi prezimile. Negrijani, svijetli podrumi, stubišta ili garaže su pogodna mjesta. Biljke koje cvjetaju zimi, poput kamelija, također trebaju prezimiti na mjestima s puno svjetla.
 
Uobičajene temperature za zimski staklenik su između 10 i 15 ° C. Gotovo sve biljke u posudama dobro uspijevaju u ovom svijetlom, hladnom i prozračnom okruženju. 
 
Prezimljavanje na tamnim mjestima
Biljke kojim otpada lišće i obrezane biljke također mogu prezimiti na tamnim mjestima, pod uvjetom da su temperature prikladno niske (0-5° C). To se odnosi na anđeoske trube i fuksije.

To treba imati na umu prilikom prezimljavanja biljaka za balkone i posude

Od rujna nadalje pazite da ih ne zalijevate previše da obavijeni korijeni Vaše biljke u posudi ne budu previše vlažni. Time se sprječava trulenje u mjestu prezimljavanja. 

Koliko dugo treba ostati u zatvorenom prostoru, ovisi o biljci. Pravilo je da su zeljaste biljke općenito osjetljivije od drvenastih, a zimzeleni grmovi ne odolijevaju hladnoći kao biljke bjelogorice.

Većinu biljaka u posudama treba obrezati za otprilike trećinu prije prezimljavanja. Oleandari su izuzetak od ovog pravila, jer započinju formiranje cvjetova na svojim izbojcima u jesen za narednu godinu. Suho, zaraženo lišće i izdanke temeljito obrežite i odložite u organski otpad. Ne bacajte u kompost.

Prije stavljanja biljaka u njihov zimski dom, treba se temeljito provjeriti da li su zaražene štetočinama. Ne stavljajte biljke preblizu jedne druge u njihovom zimskom domu. Osigurajte dobro provjetravanje, redovito pregledavajte štitnike i uklanjajte staro lišće.

Sljedeće vrijedi općenito: Što je zimi svijetliji dom, potrebno je da bude topliji, što je tamniji, hladnij mora biti.

Zalijevajte biljke rijeđe zimi, ali ne dopuštajte im da se osuše. Biljke koje prezime na tamnim mjestima, gotovo uopće ne treba zalijevati.

Podijeli