compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Njega vrta
  6. Vrtlarstvo za početnike

Prvi koraci bliže vašem vrtu iz snova

Vrtlarstvo za početnike

Jeste li konačno pronašli savršen dom? Možda ste ga čak i sami izgradili, noseći se sa svim napornim radom? A sada... Krenite s planiranjem vrta! Ali stvaranje ili redizajniranje vrta može biti prilično izazovno ako nemate puno iskustva. COMPO će vam pokazati kako pretvoriti ovaj naizgled ogroman zadatak u uzbudljivo putovanje koje završava odličnim rezultatom.

compo image

Korak 1: Napravite realnu procjenu troškova planiranja i održavanja

Dobro planiranje je pola uspjeha - a to se posebno odnosi na planiranje vrta. Imajući to na umu, prvo pitanje bi uvijek trebalo biti: Kakav vrt želite? Razmišljanje o troškovima i trudu usko je povezano s tim, naravno. Koliko god veliki vrt bio lijep, brzo možete postati prezaposleni i frustrirani kada su znanje, vrijeme i proračun ograničeni ili ih uopće nema. Pametno planiranje i biljke kojima ne treba puno pažnje ključni su, osobito kada su vrijeme i proračun ograničeni.

Savjet

Idealna veličina vrta za neiskusnog hobi vrtlara je 300-400 m².

compo image

Korak 2: Provjerite kvalitetu tla

Početnici često kupuju biljke nepromišljeno. Ako nakon kratkog vremena novostečeni zeleni prijatelji počnu spuštati glavu ili uopće ne žele rasti, prevladava bespomoćnost. Najvažnije temeljno pravilo za svakog vrtlara stoga je da pri odabiru biljaka nije bitan izgled, već tlo! Možete odabrati prave biljke samo ako poznajete zahtjeve svog tla. Da provjerite stanje zemlje, podignite je i oblikujte kuglicu. Ako je rahla, onda sve ukazuje na pjeskovito tlo. S druge strane, ako kuglica ostane netaknuta, vjerojatno se radi o glinenom tlu.

Ako želite točno znati kakvu vrstu tla imate, možete uzeti uzorke i dati ih na stručnu analizu. Pješčana tla posebno su izazovna za neiskusne jer imaju malo hranjivih tvari i voda brže otječe. S druge strane, glineno tlo je pravi raj kada su u pitanju hranjiva, ali zbog svoje strukture teško propušta zrak do korijena. No, nema razloga za brigu jer strukturu tla možete znatno poboljšati ako u njega lopatom ili vrtnim vilama unesete kompost.

compo image

Korak 3: Otkrivanje potreba biljaka

Odabir omiljenih cvjetnica ima smisla samo ako poznajete uvjete tla, sjenovite dijelove vrta i mjesta izložena suncu, kao i različite potrebe biljaka za vodom i hranjivim tvarima. Imajući to na umu, vrtlar početnik uvijek bi trebao potražiti dobar savjet pri kupnji. Biljke sporog rasta posebno su pogodne za početnike koji još ne poznaju dovoljno svijet cvijeća.

Zapravo, otporne trajnice poput mačje metvice, vrkuta ili žednjaka uvijek su dobar izbor jer jednom posađene svake godine iznova cvjetaju. Ribizle ili jagode nisu prezahtjevne i pozivaju na zdravi međuobrok. Ako imate malo više prostora u vrtu, onda posadite ukrasno bilje i voćke. Potrebno ih je redovito podrezivati, ali inače ih je prilično lako održavati.

compo image

Korak 4: Dobar početak

Nakon što pronađete odgovarajuće mjesto za nove stanovnike svog vrta, redovita gnojidba može potaknuti rast. Razvoj novih listova i cvjetova košta biljku mnogo energije, posebno u proljeće. Stoga se preporuča koristiti sporo oslobađajuće gnojivo prilagođeno potrebama vrtnih biljaka čim ih posadite. Sada još samo preostaje postaviti bačvu za kišu i - ovisno o vremenu - nekoliko puta tjedno temeljito zalijevati. Tako ćete se polako približiti svom vrtu iz snova. Možemo vam reći da će svaki početnik s vremenom naučiti da vrt nikada nije dovršen, posla uvijek ima. Ali što kaže izreka? Vježbom do savršenstva!

Podijeli