compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Njega vrta
  6. Devet savjeta za vrtlarenje u ožujku

Devet savjeta za vrtlarenje u ožujku

Kada se posljednji pokrivači snijega konačno otope u ožujku i prvi rani cvjetovi pokažu svoje lice, početak proljeća nije daleko. Ako ne možete dočekati da se vratite u svoj dnevni boravak na otvorenom, stavite vrtlarske rukavice i započnete, govorimo o tome koje poslove treba obaviti u povrtnjaku i cvjetnjaku na početku sezone vrtlarstva i nudimo naših devet savjeta za vrtlarstvo u ožujku upravo ovdje.

Vrtlarstvo u povrtnjaku

U vrtu u ožujku ima puno posla – od sjetve u hladnom okviru do priprema na otvorenom i sadnje bobičastog voća. I zato smo sastavili pet ključnih savjeta za vaš povrtnjak i balkon s grickalicama.

compo image

1. Prethodno klijavo povrće u ožujku

Lako su vanjske temperature još uvijek zimske, užitak vrtlarenja može početi u zatvorenom upravo sada. Ožujak je, na primjer, savršen mjesec za prethodno klijave rajčice na prozorskoj dasci. Ako to već niste učinili, sve sporo rastuće biljke, poput paprike i čilija ili čak patlidžana, treba posijati najkasnije sada.

Najbolja opcija za sjetvu povrća je tlo za razmnožavanje s niskim udjelom hranjivih tvari kao što je zemlja za razmnožavanje i tlo za razmnožavanje bilja i sadnica COMPO SANA®, budući da male biljke trebaju bazu s niskim udjelom hranjivih tvari. U suprotnom, potrebni su vam pladnjevi za sjeme ili tegle za sjetvu, kao i svijetla, topla prozorska daska i spremni ste! Ovisno o vrsti povrća, većina sadnica može se premjestiti u posudu ili povrtnjak u blagom vremenu od kraja travnja do sredine svibnja. Naš članak sa savjetima pruža vam detaljne upute o tome kako najbolje postupiti ako želite prethodno prosijati povrće.

Usput, ako želite prethodno prosijati krumpir, to možete učiniti i u ožujku.

2. Vrtlarstvo u podignutim gredicama

Prije nego što se vaše povrće može kretati na otvorenom, sada je pravo vrijeme za pripremu kreveta u vašem vrtu, obruba i podignutih gredica za novu sezonu vrtlarenja nakon dugih zimskih mjeseci. Također treba ukloniti sve biljne ostatke ili korov i podloge. Materijal koji se koristi za zaštitu zimi, kao što je lišće, sada se također može ukloniti. Sada vrtnom vilicom olabavite gornji sloj tla u gredicama, rubovima i vrtnim komadima kako biste poboljšali prozračivanje. Ovaj popuštanje također poboljšava kapacitet za pohranu vode u tlu, čime se sprječava zasićenje vodom. Ako se vaša podignuta gredica spustila, trebali biste je nadopuniti svježom podignutom zemljom.

compo image

3. Sjetva povrća u hladnom okviru

Dok mnoge biljke koje vole toplinu u našem dijelu svijeta željno čekaju ljeto, neko izdržljivo povrće koje je manje osjetljivo na mraz može se sijati u hladnom okviru već od ožujka kada temperature postanu toplije. Na primjer, korjenasto povrće kao što su rotkvice i mrkva, kao i uvijena i kupusna salata ili rukola proklijat će na relativno niskim temperaturama tla.

Ako želite posijati povrće u krpi ili podignutim gredicama kao dio mješovitog usjeva, unaprijed saznajte koje se vrste mogu saditi jedna uz drugu. Na primjer, rotkvice su vrlo jednostavne za njegu i mogu se posaditi u povrtnjak s mrkvom i salatom bez ikakvih problema.

compo image

4. Vrtlarstvo u ožujku: Sadnja grmova bobičastog voća

Rano proljeće idealno je vrijeme za sadnju grmova bobičastog voća poput malina, ribiza ili ogrozda. Savjet za sadnju u povrtnim komadima zemlje: Prije sadnje, stavite korijensku balu grma u kantu vode na nekoliko minuta kako biste mu omogućili da upije dovoljno vlage. Sada iskopajte rupu za sadnju, stavite grm bobičastog voća po vašem izboru u nju, a zatim popunite praznine zemljom. Pobrinite se da je korijenska bala grma samo toliko duboko u tlu kao što je bila prije u loncu.

Preporučujemo da prije sadnje stavite neko organsko univerzalno dugotrajno gnojivo u tlo kako biste biljci osigurali dovoljno hranjivih tvari za rast.

Ako imate samo mali vrt ili biste radije zasadili bobice izravno na terasi, nema problema, jer se mnogi grmovi bobica vrlo lako uzgajaju u loncu. Postoje čak i posebne sorte koje ostaju kompaktne dok rastu.

Napomena! Budući da su borovnice i brusnice takozvane biljke močvarnog tla, potrebno im je kiselo tlo kako bi napredovale. Zato ih trebate posaditi u posebno, nisko-pH rododendronsko tlo.

Proljetna transformacija za mediteransko bilje

Nakon duge zimske pauze, mediteranske biljke poput oleandra i masline uživaju malo pažnje na početku proljeća. Pokazat ćemo vam kako razmaziti svoje biljke savršenim proljetnim preuređenjem.

Advice article

Vrtlarstvo u ukrasnim vrtovima

Vrtlarstvo sada može započeti i u ukrasnom vrtu. Primjerice, vaš prvi prekrasni biljni aranžman za kontejner ili balkonsku kutiju može se dočarati u ožujku. Otkrijte koje proljetno cvijeće sada možete posaditi, kako se brinuti o ružama u ožujku i koji se vrtlarski radovi moraju izbjegavati u ožujku u sljedećim savjetima o vrtlarstvu u ukrasnim vrtovima.

5. Sadnja proljetnog cvijeća

Možete početi saditi razne lijepe proljetne cvjetove u ožujku. Od klasičnih cvjetova lukovice poput narcisa, šafrana ili zumbula preko prilično ranih cvjetova poput jaglaca, maćuhice do malih jetrenjarki, imate pregršt bilja za biranje. Također možete dodati neke prekrasne trajnice u svoju višegodišnju gredicu u ožujku. Inspiraciju za lijepe proljetne biljke možete pronaći i u našem savjetodavnom članku o 11 proljetnih cvjetova za vrtove i balkone.

compo image

6. Obrezivanje i gnojidba trajnica

Vaša višegodišnja gredica jedan je kutak vrta kojem biste svakako trebali posvetiti pažnju u ožujku. Prvo, višegodišnje biljke treba obrezati, a drugo, potrebno im je dovoljno hranjivih tvari za nove izbojke nakon duge zimske pauze.

Najbolje vrijeme za obrezivanje je kada je vrijeme blago i ukrasne biljke će ponovno proklijati. Odrežite trajnice dok se ne približe tlu. Napomena! Za polugrmlje poput lavande, ne smijete rezati na izdanke koji su već drvenasti. Ako zarežete u drvo, moguće je da biljka tamo više neće nicati.

Trajnice u proljeće trebaju puno hranjivih tvari za rast i proizvodnju cvijeća. U tu svrhu preporučujemo da u ožujku stavite univerzalno dugoročno gnojivo u tlo. Ovo gnojivo sa sporim otpuštanjem opskrbljuje biljke svim hranjivim tvarima koje su im potrebne do šest mjeseci. Potrebe za hranjivim tvarima razlikuju se ovisno o vrsti. Na primjer, biljkama s visokim unosom hranjivih tvari, kao što su zvezdan, dalije, plamenak ili ljiljani, potrebno je puno energije. U skladu s tim, obavezno upotrijebite odgovarajuću količinu.

7. Dijeljenje trajnica

Podjela trajnica koje cvjetaju u jesen, poput astera, trebala bi biti dio vaše rutine njege prije nego što se u proljeće pojave novi izdanci. Mnoge višegodišnje biljke proizvode manje cvjetova nakon nekoliko godina, a njihova podjela može djelovati kao terapija pomlađivanja, održavajući vaše biljke snažne i zdrave. Još jedna prednost je što možete odmah uživati u nekoliko prekrasnih primjeraka svoje ukrasne biljke!

Njega travnjaka u proljeće

Od košnje preko gnojidbe do skarifikacije – vaš će travnjak također cijeniti malo njege na početku proljeća. Dijelimo plan njege travnjaka u pet koraka kako bismo vaš travnjak vratili u formu u proljeće.

Advice article
compo image

8. Obrezivanje i gnojidba ruža

Preporučujemo da svoje višecvjetne ruže razmazite proljetnim obrezivanjem jer to potiče rast i formiranje cvijeća. Dobar pokazatelj prilikom obrezivanja ruža je čekanje dok ne procvjeta forzicija. Bolesni ili osušeni izdanci, kao i divlji izdanci koji se pojavljuju ispod točke cijepljenja mogu se ukloniti izravno kako bi se spriječilo izbijanje najezde štetnika ili bolesti. Više savjeta o pravilnom rezanju ruža potražite u našem savjetodavnom članku o obrezivanju ruža

Nakon proljetne rezidbe, trebali biste oploditi ruže. Uostalom, ružama je potrebno dovoljno hranjivih tvari da formiraju nove izdanke i prekrasne cvjetove. Za to možete koristiti posebno gnojivo za ruže, kao što je COMPO gnojivo sa sporim otpuštanjem za ruže’. Ruže opskrbljuje svim hranjivim tvarima iz sjemenki do šest mjeseci. Pobrinite se da područje korijena vaših ruža bude vlažno nakon nanošenja gnojiva kako biste mu omogućili da postigne svoj puni učinak.

9. Živice itd. – koji su vrtlarski poslovi zabranjeni u ožujku?

Lako ćete možda biti u iskušenju da obavite sve svoje proljetno čišćenje u vrtu odjednom, morate zapamtiti jednu važnu stvar – jedan posao održavanja u vrtu općenito je zabranjen od 1. ožujka do 30. rujna: rezanje živice. Njemačko zakonodavstvo o očuvanju prirode navodi da se živice, žive ograde, grmlje i druge drvenaste biljke ne smiju rezati natrag u deblo, odnosno radikalno podrezati, tijekom tog razdoblja jer su živice važna mjesta za uzgoj i gniježđenje životinja i ptica od ožujka nadalje. Ali nema potrebe za brigom, jer je tijekom tog razdoblja dopušteno i jednostavno obrezivanje kao dio održavanja ili obnavljanja oblika.

Podijeli