compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Travnjaci
  5. Priprema i njega
  6. Njega travnjaka u toku godine.

Ispravna njega u proljeće, ljeto, jesen i zimu

Njega travnjaka u toku godine

Zdrav, gust travnjak je osnova za prekrasan vrt. Ali treba se nositi sa mnogo stvari tijekom godine: Djeca koja se igraju, psi koji se zabavljaju, društveni događaji i vremenske prilike mogu nanijeti štetu vašem zelenom tepihu. Travnjak se treba njegovati u skladu s godišnjim dobom, tako da može podnijeti pritisak vrtnog života. Ovdje je pregled najvažnijih aktivnosti.

compo image

Njega travnjaka u proljeće

U proljeće je travnjak prekriven ostatkom lišća. Šišarica ili grana koje je potrebno ukloniti. Najbolje je započeti uklanjanjem mahovine kako biste spriječili da se dalje širi. Neugodna slama na travnjaku lako se uklanja skarifikacijom. Ako travnjak više nije gust i ima svijetle mrlje, potrebno ga je ponovno zasijati. Dajte svom novom travnjaku najbolji početak sjetvom između travnja i kraja svibnja. Važno je da temperatura zemlje bude najmanje 5-10 °C. Od travnja nadalje, travnjak je u svom razdoblju rasta i treba mu puno zraka, vode i hranjivih sastojaka u obliku gnojiva. Nudimo Vam različita gnojiva s različitim vremenskim djelovanjem. Zahvaljujući ISODUR tehnologiji koja se koristi u mnogim našim gnojivima, hranjive tvari se uvijek raspoređuju na travnjaku prema potrebi, ovisno o vrućini i vodi. Dosljedno biljkama pruža količinu dušika koju korijenje može apsorbirati. Na taj način trava se ne gnoji prekomjerno i nema rizika da višak hranjivih soli uđe u podzemne vode. Alternativno, za jarko zeleni, gusti i izdržljivi travnjak možete koristiti potpuno organsko gnojivo za travnjake.

Ovdje pronađite odgovarajuće proizvode
compo image

Njega travnjaka ljeti

Travnjak postaje posebno istrošen u ljetnim mjesecima. Izravna sunčeva svjetlost, suhoća i teška uporaba troše travnjak i ostavljaju svoj trag. To znači da je potrebna redovita košnja, zalijevanje i gnojenje. Dužina od 4-5 cm je idealna za travnjake koji podliježu uobičajenoj uporabi. Sljedeće se odnosi na zalijevanje: Ovisno o tome koliko često pada kiša i o temperaturi, zeleni tepih ovisi o temeljitom zalijevanju dva do tri puta tjedno. Najbolje vrijeme za to je rano ujutro ili navečer. Za zalijevanje travnjaka trebate koristiti deset litara po četvornom metru kako bi voda mogla prodrijeti dovoljno duboko, posebno u sušnim razdobljima. Nemojte zaboraviti gnojiti! To povećava otpornost travnjaka na sušu. Korov također treba redovito uklanjati tijekom sezone kako se ne bi širio dalje. Rasijani korov može se relativno lako ukloniti. U slučaju teške zaraze, trebate koristiti gnojivo za travnjak s herbicidom.

Osnove zalijevanja

Sve biljke žele biti zalijevane, ali koliko vode im trebate dati i da li postoje razlike kada je u pitanju voda? Ovdje pronađite sve savjete i trikove za pravilno zalijevanje.

saznajte više
compo image

Njega travnjaka u jesen

Ako je vaš travnjak jako trpio zbog visokih temperatura i jake suše, sada je pravo vrijeme da ga popravite i pomladite. Travnjak zaustavlja svoje metaboličke aktivnosti kada temperature padnu ispod 10 °C. U tom slučaju, vrijeme je da se vratite na optimalnu dužinu za prezimljavanje od oko pet centimetara – ova visina rasta sprječava bolesti travnjaka. U jesen je također vaćna posebna i svrhovita opskrba hranjivim tvarima za poboljšanje izdržljivosti trave i optimalnu pripremu za nadolazeću zimu. Tijekom ove sezone travnjak zahtijeva manje dušika nego ljeti, ali puno kalija. Naše gnojivo za travnjake sa sporim ispuštanjem je također odlično za zemlje bogate fosfatom i može se primjenjivati do kraja listopada/početka studenog. Štoviše, riješite se vlažnog lišća i malih grančica kako biste osigurali da travnjak dobije dovoljno zraka i da se trulež ne usadi! Najbolje je staviti lišće između grmlja i ispod živica kao prekrivač.

compo image

Njega travnjaka zimi

Travnjakom se treba mnogo baviti zimi: puna pokrivenost snijegom, smrznuta natopljena trava, razdoblja suhog mraza ili neprestano navodnjavanje. Ovi uvjeti potiču bolesti poput snježne plijesni i uzrokuju praznine u tranjaku i blijedu boju. Pažnja: Nakon prvog mraza, po travnjaku se ne smije hodati, jer to može slomiti osjetljive oštrice.

Podijeli