compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Njega vrta
  6. Pravilna briga za trajnice: Savjeti i trikovi za njegu trajnica

Savjeti i trikovi za njegu trajnica

Pravilna briga za trajnice

Trajnice su najbolje biljke za cvjetni vrt. Kako trajnice traju mnogo godina, nije Vam potrebno da pravite gredicu svake godine. Ali je ipak važno da se malo brinete o njima, tako da mogu ostati lijepe dugo vremena. Ovdje saznajte kako.

Znanost o biljkama

Nisu sve trajnice slične

Trajnice su zeljaste biljke koje se svake godine regeneriraju u tlu. Zimi dijelovi biljke koji rastu iznad površine odumiru. Postoji nevjerojatna raznolikost vrsta s različitim navikama rasta, razdobljem cvjetanja, navikama cvjetanja i boja. 

compo image

Pravilna njega

Lijepe trajnice tijekom cijele godine

Proljeće
U proljeće treba ukloniti sve lišće s gredice za trajnice i obrezati smrznute cvjetne glavie i lišće. Za visoke trajnice, obrežite pupove iz prethodne godine do zemlje, ostavljajući najniže lišće. Važno je da osušeni pupovi ne sprječavaju rast svježih, mladih pupova. Trave se „češljaju“, jer je to jedini način uklanjanja mrtvih stabiljka iz podzemlja.

Ljeto
Svaka trajnica obično zahtijeva različitu razinu skrbi. Ljetnja kadulja, kokotić i vučika cvjetaju obilno drugi put kada se obrežu blizu zemlje nakon prvog razdoblja cvatnje. Neke trajnice poput pakujca, naprstka i divizme daju toliko sjemena da se prošire po vrtu u vrlo kratkom vremenu. Ako želite obuzdati trajnice, obrezujte ih na vrijeme – prije nego što se kreiraju prva sjemena. Tlo i trajnice koje se umetnu mogu se obrezivati do dvije trećine. One zatim ponovo klijaju i postaju mnogo gušće. 
Neke trajnice daju puno stranskih pupoljaka i brzo rastu, npr. zvijezdani i krizanteme. Ali što su više, one postaju nestabilnije. Broj golih mrlja na donjem dijelu biljke također se povećava. Kad se obrezuju, postaju kompaktnije, ostanu stabilne i daju više cvjetova. Uklonite gornjih 2 do 5 cm pupova nakon što su trajnice dostigle otprilike jednu trećinu svoje krajnje visine.

Jesen
Obrežite biljke malo iznad zemlje. To stvori prostor za nove pupove sljedeće proljeće, sprječava gljivične bolesti i spriječava potrebu za novom sjetvom. Zatim uklonite korov i pospite tanki sloj komposta oko biljaka. To optimalno pripremi trajnice za novi početak u proljeće.  

Zima 
Da biste zaštitili trajnice koje se koriste kao obloga protiv mraza, preporučujemo razbacivanje sloja lišća po trajnicama. To se ukloni nakon mrazova u proljeće.

Dojmovi naše gredice za trajnice

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Podijeli