compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Vrt
 5. Staklenik
 6. Kupnja i postavljanje staklenika

Na što biste trebali paziti prilikom kupnje i postavljanja staklenika

Krov nad glavom vaših biljaka

Želite li vrtlariti tijekom cijele godine - čak i kad vani pada kiša ili snijeg? Ne možete početi s sijanjem sjemena dovoljno brzo? Ili tražite najbolje moguće mjesto za zimski dom svojih egzotičnih biljaka? Ako još uvijek imate na raspolaganju malo prostora u svom vrtu, staklenik bi mogao biti prava stvar za vas. Objasnit ćemo vam kako planirati, kupiti i postaviti svoj staklenik.

compo image

Bez obzira na razlog zbog kojeg ste se odlučili za staklenik, prednosti takvog  vrtlarenja su višestruke. Vlasnici staklenika obično se mogu radovati boljem rastu, većim prinosima i manje zaraze puževima i štetnicima. To je zbog takozvanog efekta staklenika, tj. prozirne površine omogućuju ulazak posebno velikim količinama sunčeve svjetlosti u staklenik. Biljke i tlo iznutra apsorbiraju energiju svjetlosti, pretvaraju je u toplinu, ispuštaju u okoliš i staklenik se zagrijava. Budući da zrak u stakleniku ne izlazi, toplina se nakuplja i pruža idealne uvjete za rast biljaka u tom procesu.

Korak po korak vodič do vašeg savršenog staklenika.

 1. compo image

  1

  Prednosti i nedostaci upotrebe stakla, plastike ili folije

  Ovisno o vašim potrebama, prostoru i proračunu, možete se odlučiti za staklenik pričvršćen na zid zgrade ili za samostojeći staklenik. Prednost staklenika pričvršćenog na zgradu je cijena, te to što dobiva toplinu sa zida zgrade. Staklenici su izrađeni od stakla, plastike ili folije. Stakleni staklenici obično imaju čvrst okvir i stabilniji su. Oni također izgledaju najbolje, ali se također lako oštećuju. Preporučujemo staklenike izrađene od strukturnog stakla, jer ovaj materijal raspršuje svjetlost, izbjegavajući tako opekotine na biljkama. Plastični staklenici obično su izrađeni od akrilnog stakla, koje se ne može tako lako oštetiti, a lakše ga je i sastaviti i očistiti od onoga od pravog stakla. Navlake od folije najjeftinija su i mobilna opcija, ali nude najmanje zaštite od vjetra i hladnoće. Iako se materijal lako čisti, brzo postaje porozan. Folija je posebno idealna za ljubitelje vrtlarenja koji ne žele uložiti puno novca.

 2. compo image

  2

  Stabilan temelj

  Kako bi se osiguralo da staklenik ostane stabilan u svim vremenskim uvjetima, temelj je vrlo važan. Druga je prednost to što se manje topline oslobađa u tlo. Gotovi staklenici često su opremljeni metalnim ili drvenim okvirom koji nudi stabilnost. Ovisno o tome koliko će staklenik biti velik i težak, također će možda biti potreban stabilniji betonski temelj. Za zaštitu staklenika od mraza idealna dubina temelja je 60-80 cm. Budući da su za izradu betonske podloge potrebne preciznost i određene ručne vještine, prethodno dobro razmislite želite li ovaj posao raditi sami ili vam treba pomoć stručnjaka.

 3. compo image

  3

  Veličina staklenika

  Naravno, veličina vašeg staklenika ovisi o tome za što ga planirate koristiti i o tome koliko prostora imate na raspolaganju. Ako želite uzgajati samo nekoliko povrća, bit će vam dovoljan mali staklenik, ne veći od 10 m². Rekavši to, mnogim se vlasnikom staklenika ovaj oblik vrtlarenja brzo dopadne i staklenik vrlo brzo počinje pucati po šavovima. Zato je preporučljivo dobro razmisliti o tome za što želite koristiti staklenik i izraditi plan sadnje prije kupnje ili postavljanja. Koje biljke biste voljeli uzgajati u svom stakleniku? Ako je biljkama pretesno, rast će biti oslabljen i vjerojatnije su gljivične bolesti ili štetočine. Rad u stakleniku s raznom opremom također zahtijeva određenu količinu prostora, pa bi površina poda trebala biti najmanje 12 m² i visina oko 2,5 m kako bi biljke mogle dobiti dovoljno kisika.

 4. compo image

  4

  Savršeno mjesto za staklenik

  Da bi biljke savršeno uspijevale u stakleniku, treba im puno svjetla. Sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra, idealno je za staklenik. Pazite da u blizini nema visokog drveća, živice ili zidova koji bi mogli bacati sjenu ili oštetiti staklenik tijekom oluje. Preporuča se postavljanje staklenika u smjeru istok-zapad. Idealno bi bilo da staklenici naslonjeni na zgradu budu okrenuti prema jugu. Napominjemo da će se ponegdje, pod određenim uvjetima, možda zatražiti građevinska dozvola za postavljanje staklenika. U skladu s tim, unaprijed pribavite informacije o lokalnim zahtjevima.

 5. compo image

  5

  Kako pravilno postaviti svoj staklenik

  Naravno, unutrašnjost vašeg staklenika također uveliko ovisi o tome što u njega želite posaditi. Preporučljivo je prvo napraviti plan sadnje kako bi se prostor u stakleniku iskoristio na najbolji mogući način. Viseće police i metalni stolovi za biljke izuzetno su stabilni i nude dovoljno prostora za odlaganje pladnjeva, lonaca, pribora itd. Ako planirate uzgajati povrće tijekom cijele godine ili prezimiti tropske biljke u svom stakleniku, onda ima smisla imati električni ili plinski grijač koji ravnomjerno raspoređuje toplinu u hladnim mjesecima. No, mogućnosti su beskrajne. Kao i kod mnogih stvari, plan je vrlo važan pri postavljanju i korištenju staklenika.

Podijeli