compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Bilje, voće i povrće
  5. Citrus biljke

Probudi se, proljeće je na putu!

Proljetna terapija za Vaše biljke citrusa

Budući da limuni, naranče, kumkvati i slično dobivaju obilje sunca u svom suptropskom domu u Aziji, ne čudi što u našim krajevima ne vole hladno, vlažno i oblačno vrijeme. Zato biljke citrusa treba što prije preseliti u zimski dom na kraju sezone vrtlarenja. Osjetljive biljke rutovke mogu se ponovno staviti vani kada se temperature povise u proljeće. Ali pazite: Baš kao i mi ljudi, biljke citrusa se vrlo sporo navikavaju na promjenu godišnjeg doba. Ovih pet savjeta pomoći će Vam da ih probudite iz zimskog sna i pripremite za proljeće.

compo image

Polako privikavajte svoje biljke citrusa na sunce

Citrusne biljke vole sunce, ali trebaju polako povratiti snagu nakon zimskog sna. Nisu samo ljudi koji mogu izgorjeti. I lišće biljaka se može spaliti ako se prerano i predugo stavi na sunce. Imajući to u vidu, citrus stabla bi u početku trebala biti postavljena vani tek nekoliko sati odjednom u prvih nekoliko toplih dana u godini. Vrijeme se može postepeno povećavati s pravim vremenom. Kad ste potpuno sigurni da više neće biti mraza (to je općenito slučaj nakon razdoblja ledenih svetaca u svibnju), biljke možete ponovo postaviti van.

compo image

Savršeno mjesto je toplo, suho i zaštićeno od vjetra.

Nakon što se vaše citrusne biljke naviknu na porast temperature, preferirat će sunčana i topla mjesta. Za zdrav razvoj temperature ljeti trebaju da budu između 20 i 25 ° C. Sljedeće vrijedi općenito: Što je mjesto svjetlije, to su više temperature koje obožavatelji sunca mogu podnijeti. Ali nisu ljubitelji vjetra i kiše - zaštićeno mjesto je obavezno.

Pravilno obrezivanje biljaka citrusa

Ako želite izvršiti neka podešavanja krošnje, najbolje je to učiniti u proljeće prije nego što se drveće vrati van. Važno je da problematične grane budu potpuno odsječene, jer se u protivnom skraćeni izdanci mogu ponovo razgranati i kruna bi postala još deblja.

compo image

Citrusima redovito treba novi dom

Azijske ljepotice treba presađivati svake dvije do tri godine kako bi optimalno rasle. Za to je pogodna posebna zemlja prilagođena njihovim potrebama. Pravo vrijeme je početak proljeća, npr. u ožujku. Ako je zemlja u potpunosti ukorijenjena, dobro je koristiti korito koje nije veće od pet centimetara s dobrim odvodnjavanjem vode kako biste spriječili natopljenje.

compo image

COMPO SANA® Supstrat za citruse

Posebna zemlja za posebne potrebe tropskih biljaka i trajnica citrusa.

Do proizvoda
compo image

Ne zaboravite zalijevati umjereno i davati biljkama dodatnu dozu hranjivih sastojaka

Citrusi su osjetljive stvari: Vole biti držani vlažni, ali ne podnose suhoću i vlažne uvjete. Ako se obavijeni korijeni osuše, biljka prosipa lišće, cvijeće i plodove. Natopljenje uzrokuje da lišće opadne, a vrhovi izdanaka da umiru. Tijekom faze rasta, biljke citrusa također bi se trebale gnojiti na tjednoj osnovi kako bi bile opskrbljene svim potrebime hranjivim sastojcima, da bi se optimalno razvijale.

Podijeli