compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Biljke za balkone i posude
  5. Kako se brinem za svoje mediteranske biljke u proljeće?

Proljetna terapija mediteranskim biljkama

Jeste li uspjeli tijekom zime uspješno nabaviti biljke poput eukaliptusa, masline ili dipladenije? Ako je tako, divno, jer to znači da ste već savladali jedan od najvećih izazova kada je u pitanju briga o mediteranskom bilju. Ako želite biti sigurni da su vaše biljke koje vole sunce savršeno pripremljene za nadolazeću sezonu, onda morate poduzeti nekoliko koraka za njegu u proljeće.

Vrijeme je da napustimo zimski dom

Kada mediteranske biljke lončarice mogu izaći van?

Temperature su sve toplije i pitate se kada je pravo vrijeme za premještanje mediteranskih biljaka lončarica iz njihovog zimskog doma i natrag na otvoreno. U osnovi, mora se napraviti razlika između različitih vrsta – preporučujemo da uvijek pazite na vremensku prognozu, posebno u slučaju biljaka osjetljivih na mraz kao što je citrusna biljka, jer se rizik od noćnih mrazeva nastavlja sve do svibnja. Ako je u ovom trenutku još uvijek hladno i mokro ili ako noćne temperature padnu ispod nule, preporučujemo da pričekate malo duže prije presađivanja na otvorenom. Ali ako su temperature blage, mediteransko bilje može se staviti van prije sredine svibnja. Manje osjetljive biljke poput masline mogu ostati vani cijelo vrijeme i po blažim zimama. Treba ih premjestiti u svoj zimski dom samo na niskim temperaturama. Ali mogu se ponovno ostaviti vani čim temperature počnu rasti, za razliku od biljaka osjetljivih na mraz.

Kako bismo vam pomogli da se pravilno brinete o svojim biljkama lončanicau proljeće, sastavili smo pet savjeta za proljetnu njegu za vas u nastavku!

compo image

Naš prvi savjet za proljetnu njegu

Polako ih naviknite na sunce

Kada prođe nekoliko tjedana ili mjeseci i vrijeme je da se vaš mediteranski favorit iseli iz svog zimskog doma, preporučujemo da prvo postupno aklimatizirate biljku na izravnu sunčevu svjetlost. To je zato što listovi biljke gube otpornost na UV svjetlo tijekom hladnih i tamnijih mjeseci, što znači da je moguće da će izgorjeti od sunca ako se prebrzo kreću. Umjesto da teglu stavljate izravno na užareno podnevno sunce, trebali biste odabrati blag, oblačan dan i izložiti biljku svjetlu samo nekoliko sati. Polusjenčana lokacija pored zaštićenog zida kuće u početku je idealna. Biljke će se obično aklimatizirati nakon nekoliko dana i mogu se premjestiti van bez ikakvih problema. Ako temperatura ponovno padne ispod 5 °C noću, osjetljive biljke kao što su lantana, šanjolska lavanda ili dipladenija ponesite natrag u zatvoreni prostor. Biljke koje su zimski otporne u određenim okolnostima poput višegodišnje lavande ili maslina često mogu preživjeti niske temperature ako ih zaštitite jutom ili nečim sličnim. Trebate ih samo premjestiti natrag u zatvorene prostore u slučaju jakih mraza.

compo image

Naš drugi savjet za proljetnu njegu

Zalijte mediteransko bilje

Kada zatopli, biljkama koje obožavaju sunce obično je potrebno više vode. U skladu s tim, vaši mediteranski favoriti cijenit će više zalijevanja u proljeće, jer se tlo u loncu ili posudi može vrlo brzo osušiti, posebno u vrućim danima na plamtećem suncu. Preporučljivo je napraviti test prsta kako bi se utvrdilo treba li vašu biljku ponovno zalijevati. Ako se tlo i dalje osjeća vlažno nekoliko centimetara ispod površine, sigurno je pričekati još malo. Kako biste spriječili gljivične infekcije, također je važno da lišće biljke ostane suho prilikom zalijevanja. Ovisno o vremenu, preporučljivo je zalijevati mediteranske biljke ujutro, jer će veliki dio vlage ispariti tijekom vrućih podnevnih sati.

compo image

Naš treći savjet za proljetnu njegu

Pognojite svoje mediteranske biljke

Potrebe za hranjivim tvarima većine mediteranskih biljaka rastu u skladu s vanjskim temperaturama. Male terapije rasta idealan su način da vaše biljke dobiju malo vitamina nakon razdoblja prezimljavanja, ali prije glavne gnojidbe u travnju ili svibnju. Nakon razdoblja mirovanja od rujna do travnja, glavno razdoblje rasta biljke počinje u svibnju, zbog čega je tada potrebna redovita gnojidba. Tekuće gnojivo kao što je COMPO sporo otpuštajuće gnojivo za mediteranske biljke daje vašim biljkama sve hranjive tvari koje su im potrebne za intenzivno formiranje plodova i cvjetova. Alternativno, možete nanijeti i čisto organsko tekuće gnojivo kao što je COMPO BIO tekuće gnojivo za citrusne biljke jednom tjedno. Ako ste presadili biljke u kontejnerima, pričekajte oko četiri do pet tjedana prije nego što ih ponovno oplodite. U slučaju novih biljaka, možete umiješati kruto gnojivo u tlo i staviti biljke izravno u teglu ili na otvorenom.

Naš četvrti savjet za proljetnu njegu

Presađivanje mediteranskih biljaka lončarica

Kako biste osigurali da vaše biljke lončarice imaju najbolje moguće uvjete uzgoja, redovito ih sadite u novi lonac sa svježim supstratom. Ako je vaša mediteranska biljka lončarica već nekoliko godina u istom loncu ili primijetite da se biljka brzo isušuje, možda je vrijeme za selidbu. Provjerite je li nova tegla ili spremnik dovoljno velik. Trebalo bi biti oko 2 cm prostora oko korijenske bale manjih biljaka lončarica i 5 cm oko veće. Sada pažljivo izvadite biljku s korijenskom balom iz stare posude i malo otpustite korijenje rukom. Zatim stavite biljku u teglu koja je već napunjena s malo zemlje. Preporučujemo da za to koristite posebnu zemlju za mediteransko bilje. Primjerice, COMPO SANA® POTTING zemlja za mediteranske biljke sadrži treset i sve važne biljne hranjive tvari, kao i aditive za dobar rast. Kako biste spriječili prekomjernu vlagu, na dno tegle možete dodati i sloj drenaže i granula za sadnju.

compo image

Naš peti savjet za proljetnu njegu

Rezidba eukaliptusa, oleandera i sličnog bilja

Kada je riječ o godišnjem tretmanu ljepote svakog proljeća, jednu stvar morate zapamtiti: Rezidba! To je zato što nedostatak sunčeve svjetlosti uzrokuje da nekim mediteranskim biljkama, kao što je eukaliptus, rastu dugi tanki izdanci koji su obično zakržljali i osjetljivi na najezdu štetočina. Stoga ih u proljeće možete rezati bez ikakvih problema – to potiče rast mediteranskog bilja. Preporučljivo je koristiti čiste škare za obrezivanje za rezanje biljaka. Također biste trebali ukloniti izbojke koji su postali smeđi ili pate od gljivične infekcije što je brže moguće u proljeće kako biste spriječili daljnje širenje i potaknuli biljku da raste zdrave nove izbojke.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO