compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Travnjaci
  5. Priprema i njega
  6. Njega travnjaka u proljeće

5 KORAKA DO ZDRAVOG TRAVNJAKA

Njega travnjaka u proljeće

Proljeće je idealno vrijeme za gnojidbu travnjaka. U ovo doba godine preporuča se i ponovno zasijavanje. Ali kada je pravo vrijeme za to i kojim redoslijedom to učiniti? Ovaj vam članak nudi plan njege travnjaka u pet koraka koji će pomoći vašem travnjaku da se brzo oporavi u proljeće.

PRVI KORAK

Priprema travnjaka u proljeće

compo image

Jasan pogled

Očistite i izravnajte travnjak

Kako izgleda vaš travnjak nakon zimskih mjeseci? Je li se mahovina proširila? Da biste odgovorili na takva pitanja, prvo morate imati jasan pogled na travnjak. Stoga je u proljeće čišćenje travnjaka na vrhu popisa poslova njege travnjaka. Uklonite ostatke lišća i mrtve dijelove biljaka, po mogućnosti čvrstim metalnim grabljama. To će također ukloniti mrtvu travu s travnjaka i otkriti koliko je još netaknuto.

compo image

Jako zbijena tla

Provjetravanje i pjeskarenje travnjaka u proljeće

Ako je struktura tla na pojedinim mjestima zbog intenzivne uporabe, snijega i kiše toliko zbijena da se na površini stvaraju lokve, tada na tim mjestima nekoliko puta probušimo tlo. Za to su također dostupni posebni vrtlarski alati koji se nazivaju aeratori. Nebrojeno puta prodiru u tlo, praveći rupe od 5-10 cm i opskrbljuju ga kisikom. Mnoge prskalice također imaju ventilaciju i omogućuju vam da kasnije zajedno obavljate oba zadatka.

Ako je vrtno tlo općenito glinasto i jako zbijeno, vrijedi više puta u proljeće pjeskati područje. Imajte na umu da samo to neće pomoći u sprječavanju stvaranja lokvi, jer kiša ispire pijesak samo oko 10-15 cm duboko u zemlju, ali će barem trava imati prozračno tlo u kojem može rasti. Vjerojatno ste već pogodili da je kombinacija ventilacije i pjeskarenja vrlo učinkovita, jer brojne fine rupe omogućuju da pijesak prodre mnogo dublje u zemlju. To će vam omogućiti da dugoročno poboljšate strukturu tla.

DRUGI KORAK

Proljetna gnojidba travnjaka

compo image

OJAČAJTE, UKLONITE I POSIJTE

Gnojite krajem ožujka i riješite se eventualne mahovine

Prvo ojačajte, a zatim uklonite i posijte - vodič je naših stručnjaka. Kako će travnjak rasti tek kada je temperatura tla najmanje 10°C, obično je prerano za ponovnu sjetvu krajem ožujka.

Kako biste sačuvali što više travnjaka, vaš prvi zadatak nakon zime trebao bi biti ojačati ga hranjivim tvarima. Prilikom odabira pravog početnog gnojiva važno je osigurati da gnojivo prvo potiče zdrav rast korijena, a zatim formiranje guste, bujne zelene trave. Sposobnost gnojiva za travnjak da djeluje na niskim temperaturama također uvelike ovisi o kvaliteti kombinacije hranjivih tvari koje sadrži. COMPO gnojiva za travnjak sa sporim oslobađanjem, kao što je COMPO dugotrajno gnojivo za travnjak, imaju ova posebna svojstva, što ih čini savršenima za gnojidbu u rano proljeće.
Ali još jedna stvar koju možete uzeti u obzir ako je vaš travnjak jako obrastao mahovinom je COMPO gnojivo za travu mahovina? Ne hvala. U slučaju zaraze korovom i mahovinom, ventilacija je jedna od sljedećih stvari na dnevnom redu.

Više savjeta o gnojidbi travnjaka
compo image

Alternativno suzbijanje mahovine

Trebamo li u proljeće posipati travnjak vapnom?

pH između 5,5 i 6,5 idealan je za zdrav travnjak. Ako je pH niži od ovoga, travnjak ne može apsorbirati mnogo hranjivih tvari iz tla i gnojidba neće imati željeni učinak. S druge strane, mahovina raste na kiselim tlima s niskim pH, što je dvostruko lakše jer joj oslabljena trava lako stvara mjesta. Vapnenje podiže pH tla i otežava život mahovine.
Ali tri su stvari koje morate imati na umu prije nego što odlučite vapneti svoj travnjak.

  1. Izmjerite pH prije nanošenja vapna, jer će to biti učinkovito sredstvo protiv mahovine samo ako je pH zapravo prenizak. Jednostavno vapnenje bez prethodnog mjerenja pH tla definitivno nije dobra ideja. To može nepotrebno poremetiti ravnotežu vrtnog tla.
  2. Vapno nije brzodjelujući proizvod i potrebno je nekoliko mjeseci da se postigne željeni učinak prilagodbe pH. Osim toga, potrebno je puno vode da se vapno potpuno otopi. Stoga preporučamo da u jesen vapnite travnjak. To će djelovati do proljeća, a priroda će se sama pobrinuti za zalijevanje. Naravno, još uvijek je moguće primijeniti vapno u proljeće.
  3. Nanosite li vapno u proljeće, prethodno prozračite travnjak. Inače će zrna vapna dugo ostati na debelom sloju mahovine i trebat će puno vode da dođu do zemlje i počnu djelovati.

TREĆI KORAK

Košnja travnjaka u proljeće

compo image

IDEALNO JEDNOM TJEDNO

Pokosite travnjak kada dostigne visinu od 7 cm

Travnjak će početi rasti na temperaturi tla od 10°C. 5-6 cm je zdrava visina košnje pri košnji u proljeće. Ako travu pokosite prekratko, onda ona neće biti dovoljno zaštićena od noćnog mraza. Čim travnjak dosegne visinu od 7 cm, vrijeme je za prvu košnju. Od tada pa nadalje trebate redovito kositi travnjak po potrebi jer će to potaknuti rast i potaknuti stvaranje jakog, gusto isprepletenog travnjaka. U međuvremenu, vaš travnjak voli košnju a korov i mahovina pate od redovitih smetnji, tako da svatko tko dosljedno kosi u proljeće od početka daje travnjaku veliku prednost u odnosu na konkurentske biljke. Ali travnjak prilikom košnje mora biti suh. Budući da je u proljeće teško pronaći pravo vrijeme, tjedna košnja možda nije uvijek moguća. Inače, budući da noževi kosilice nakon zime mogu zahrđati, može biti korisno naoštriti ih prije prve košnje u proljeće.

Više informacija o košnji travnjaka

Savjet

Od košnje do sljedeće gnojidbe uvijek pustite najmanje dva dana. Inače, koncentracija soli u gnojivu može oštetiti travu.

Četvrti korak

Očistite travnjak u proljeće

compo image

Uzduž i poprijeko

Pročistiti 3-4 tjedna nakon gnojidbe

Ako je vaš travnjak zaražen mahovinom, treba ga očistiti 3-4 tjedna nakon prve gnojidbe ako je do tada trava već počela rasti. Koliko god čišćenje bilo važno, za travu je uvijek velika smetnja. Idealno bi bilo da se travnjak čisti tek nakon što je jednom ili dvaput pokošen nakon gnojidbe, jer je tada trava dovoljno jaka da izdrži nepotrebna oštećenja. Sukladno tome, ovisno o vremenu, može proći nekoliko tjedana dulje prije nego što počnete s ovim četvrtim korakom vašeg plana njege travnjaka u proljeće. Za čist rezultat čistite i uzdužno i poprijeko.

Peti korak

Ponovno zasijavanje travnjaka u proljeće

compo image

Veći goli dijelovi

Ponovo posijte travnjak odmah nakon čišćenja

Veće gole površine treba ponovno posijati odmah nakon čišćenja, inače se korov i mahovina mogu vrlo brzo ponovno proširiti u prazninama na travnjaku koje nastaju. Prilikom ponovne sjetve u proljeće vrijedi koristiti posebno tretiranu mješavinu sjemena koja pouzdano klija čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima i niskim temperaturama. Inače će sjeme brzo istrunuti na previše kiše i jednostavno neće proklijati ako se ponovno ohladi. Proljeće je također pravo vrijeme za popravak neravnih mjesta na travnjaku. Rupe koje su stvorile voluharice mogu se zatim popuniti u istom koraku i ponovno posaditi u isto vrijeme. Nakon ponovne sjetve u proljeće, travnjak treba dodatno zalijevati, čak i ako još nije tako vruće i redovito pada kiša. Tijekom razdoblja klijanja, koje traje oko četiri tjedna, sjeme se nikada ne smije osušiti. Treba ga održavati stalno vlažnim. Ako niste kod kuće, koristite automatski sustav zalijevanja.

Podijeli