compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Osnove
 5. Zemlja i kompost
 6. Mjerenje pH u tlu

Od kiselog do alkalnog – pravi supstrat za svaku biljku

Mjerenje pH u tlu

Hortenzije preferiraju kisela tla, a vapnenje travnjaka otežava život mahovini - neke stvari su sada općepoznate. Ali trebate li jednostavno vapneti vrt svake godine bez prethodnog mjerenja pH? Nije dobra ideja! Da bismo smisleno utjecali na odnos između kiselina i baza u vrtnom tlu, potrebno je malo osnovnog znanja. Ovaj članak objašnjava kakvu ulogu ima pH u vrtnom tlu i kako na njega možete utjecati.

compo image

Što pH čini našem vrtnom tlu?

Kiselo ili alkalno tlo - pa, što se onda događa?

Optimalni pH u vrtnom tlu je između 6,5 i 7,5. Omjer kiselina i baza u tlu je uravnotežen i velika većina vrtnih biljaka i organizama u tlu osjeća se dobro u ovom stanju. Ako je pH u neravnoteži, dvije stvari su u osnovi pogođene.

1. Dostupnost hranjivih tvari u tlu ovisi o pH.

Hranjive tvari mogu postojati u tlu kao otopljeni spojevi soli, što omogućuje biljkama da ih lako apsorbiraju. No, ovisno o pH vrijednosti, pojedini glavni i mikronutrijenti mogu se vezati za čestice tla. Ako je pH podoptimalan, onda je moguće da, iako tlo sadrži obilje svih hranjivih tvari, biljke ih ne mogu apsorbirati.
Razumno je sumnjati u to ako imate samo zakržljale ili deformirane biljke nakon opsežne gnojidbe. Ako je pH tla prenizak, biljke neće imati dovoljno dušika, kalija i kalcija, na primjer. S druge strane, ako je pH previsok, tada je zaliha tih istih hranjivih tvari u izobilju, ali nedostaju željezo, mangan ili bor.
Međutim, prekomjerna dostupnost određenih hranjivih tvari također može biti problematična za vaše biljke u ekstremnim slučajevima. Velike količine aluminija dostupne su biljkama u tlima s visokom kiselošću, na primjer. Možda ste već upoznati s ovim efektom u smanjenom obliku iz plave boje francuskih hortenzija koje rastu na kiselim tlima koja sadrže aluminij. Ali previše aluminija predstavlja prijetnju zdravlju, što znači da teško da će bilo koja vrtna biljka preživjeti dugoročno.

Osiguravajući uravnotežen pH tla, pomažete svom tlu da samome sebi pomogne. Tek tada može osigurati biljkama sve dostupne hranjive tvari. Kao što možete vidjeti iz naše tablice, ekstremi nikada nisu zdravi jer u konačnici uvijek postoji nedovoljna ili prevelika opskrba pojedinačnih glavnih i mikronutrijenata.

2. Aktivnost organizma tla ovisi o pH

Aktivnost organizama u tlu također ovisi o pH. U kiselom tlu s niskim pH, aktivnost zemljišnog organizma je izrazito niska. Kako bismo bolje razumjeli posljedice ovoga u vrtu, pogledajmo ukratko zadatke naših malih pomoćnika u tlu u četiri koraka:

U prvom koraku veći organizmi u tlu kao što su gliste pretvaraju organske tvari u tlu (npr. lišće i štapiće) u vrijedan humus. Mnogo manji mikroorganizmi to onda razgrađuju i nastaju hranjive tvari poput dušika, koje su tada dostupne biljkama.
To dvoje (veći organizmi u tlu i manji mikroorganizmi) se tako spajaju i tvore svojevrsni lanac recikliranja. Struktura tla se utječe ako organizmi u tlu više nisu aktivni, tj. nije tako fino i mrvičasto, a lišće ili štapići se ne razgrađuju i pretvaraju u humus.
To zauzvrat utječe na mikroorganizme koji ne nalaze dovoljno humusa za preradu (mineralizaciju).
Na kraju lanca, biljkama u vašem vrtnom tlu također nedostaju minerali koji su organski povezani, tj. oslobađaju se samo djelovanjem mikroorganizama. To uključuje prvenstveno dušik, ali i kalij i fosfor.

compo image

Nizak pH – što se događa kada je vaše tlo previše kiselo?

 • Za tlo se kaže da je kiselo kada je pH manji od 6,5. Biljke močvarnog tla uspijevaju u takvim uvjetima. Rododendron, borovnice ili hortenzije preferiraju pH od 4,5 do 5. Samo je vrlo malo biljaka sposobno podnijeti uvjete tla ako pH padne čak niže od toga.
 • Mikroorganizmi su manje aktivni. To utječe na strukturu tla i mineralizaciju humusa, odnosno pretvaranje organskog materijala tla u bitne hranjive tvari koje su biljkama potrebne za preživljavanje.
 • Određene teške metale koji su prisutni u tlu (npr. kadmij ili živa) ili čak lake metale poput aluminija biljke lakše apsorbiraju jer više nisu fiksirane. To može oštetiti zdravlje biljaka.
 • Također inhibirajući rast biljaka, velike količine željeza i mangana dostupne su biljkama u kiselim tlima, dok su koncentracije kalcija, kalija, magnezija ili bora, na primjer, daleko preniske.
compo image

Vrtno tlo je previše kiselo

Kako povećati pH u tlu?

Na sreću, podizanje pH u tlu nije tako teško. Vapno neutralizira višak kiselina u kiselom tlu, povećavajući pH u procesu. Na taj način vapno također osigurava da hranjive tvari koje su se nakupile u tlu, poput kalcija, kalija i magnezija, ponovno postanu dostupne biljkama. Vapnenje također može dugoročno poboljšati opskrbu vodom i zrakom u tlu – organizmi u tlu dobivaju bolje stanište i postaju aktivniji.


Ali vapnovanje ne djeluje preko noći. Nakon što upotrijebite vapno, trebat će nekoliko mjeseci i puno vode da ima kakav učinak. Zato je rujan ili listopad najbolje vrijeme za povećanje pH u vrtnom tlu vapnenjem. Tijekom zimskih mjeseci ima dovoljno kiše da se granule vapna otope i isperu u tlo, čime se uštedi mnogo posla i zalijevanja. Međutim, ako je pH u vašem vrtnom tlu jako neuravnotežen, može potrajati nekoliko godina naizmjeničnog mjerenja i vapnenja dok se situacija ne normalizira i rast biljaka oporavi.

Savjet

Granulirano vapno se puno lakše i preciznije nanosi od mljevenog (vrlo finog) vapna, jer ga vjetar dosta brzo otpuhuje.

Visok pH – što se događa kada je vaše tlo alkalno?

Za tlo se kaže da je alkalno (ili bazično) kada je pH veći od 7,5. Alkalno znači da tlo sadrži puno vapna. Teško da ijedna biljka može podnijeti ekstremne razine pH (oko 9). Tako neobično visok pH u tlu može biti uzrokovan i vrlo čestim vapnenjem ili višegodišnjim zalijevanjem vapnenačkom (tvrdom) vodom.

 • Hranjive tvari poput željeza, mangana, bakra, cinka i bora dostupne su biljkama samo u malim količinama, što može dovesti do usporavanja rasta i deformiranih dijelova biljke.
 • Istodobno se potiče život u tlu – posebno su aktivne gliste i mikroorganizmi, zbog čega se organski materijal tla razgrađuje u humus, a zatim humus u minerale do te mjere da zbog toga trpi struktura tla.
 • S druge strane, aktivan rad organizama u tlu dovodi do prevelike količine dušika, kalija i fosfora u tlu – svih tvari koje su prije bile organski vezane, a sada se oslobađaju procesima razgradnje.
compo image

Vrtno tlo je previše kiselo

Previše vapna u tlu – kako možete sniziti pH u tlu?

Snižavanje pH u vašem vrtnom tlu puno je kompliciranije od podizanja. U osnovi, morate vratiti kiselinu i organski materijal – idealno organski materijal koji sadrži puno kiseline – natrag u tlo, koje sadrži puno vapna i kamenja. Za to su posebno prikladne borove iglice ili treset. Ali također možete pokušati vratiti ravnotežu u sadržaj vapna s uobičajenim vrtnim otpadom, kao što je pokošena trava ili jesensko lišće.

Druga mogućnost je osigurati da se tlo zalijeva samo vodom iz slavine bez kamenca ili kišnicom. Gnojiva koja se koriste također trebaju sadržavati što je moguće manje vapna i idealno imati fiziološki kiseli učinak, što je slučaj s gnojivima koja sadrže, na primjer, željezov sulfat ili visoku razinu amonijaka. U slučaju neizvjesnosti, preporučljivo je zatražiti odgovarajući proizvod u lokalnom vrtnom centru.
Ipak, često je potrebno mnogo godina da se pH u tlu počne postupno smanjivati. Nasreću, tla koja su posebno alkalna vrlo su rijetka u našem dijelu svijeta, pa je to problem s kojim se velika većina vrtlara ne mora nositi.

Kako mjerite pH tla?

U pravilu vam nije potreban pretjerano točan rezultat da biste odredili na koji način trebate ići sa svojim vrtnim tlom. Zato su obično dovoljni jednostavni samotestovi kod kuće. Možete koristiti test trake slične onima koje se koriste u bazenima ili tekućine koje – ovisno o očitavanju – dobivaju drugu boju. Možete razmisliti o kupnji posebnog mjernog uređaja ako želite često i jednostavno provoditi mjerenja.
S druge strane, možete dati i uzorak tla na analizu ako želite preciznije informacije. Prednost je u tome što je mjerenje iznimno točno, pa se mogu izvući precizni zaključci o tome koje će biljke posebno dobro rasti u vašem tlu. Takve analize tla također daju informacije o koncentraciji drugih hranjivih tvari u tlu, tako da možete ustanoviti može li prevladati sasvim drugačiji problem.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO