compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Njega vrta
  6. Rezanje pampas trave

Rezanje pampas trave

Tanke zelene stabljike i pahuljasto lišće krem ​​boje čine pampas travu jednom od najpopularnijih ukrasnih trava u vrtu. Ali kada je zapravo treba rezati – ili uopće treba rezati?

compo image

Kada treba rezati pampas travu?

Ako želite porezati pampas travu, proljeće je pravo vrijeme za to. Rezanje ukrasnih trava u jesen jedna je od najčešćih pogrešaka. Uostalom, upravo ste u procesu sređivanja vrta i priprema za zimu, što često uključuje i košenje trave. Ali to vam ne savjetujemo! 

Ako pampas travu porežete u jesen, kišnica lako može otjecati u stabljike i tijekom zime se smrznuti, uzrokujući ozbiljnu štetu biljci. Umjesto toga, preporučujemo da pampas travu vežete u okrugli snop prije nego što počne zima. To će pomoći u zaštiti biljke od zimske vlage. Također možete dodatno obložiti unutrašnjost biljke nekim lišćem. Ne posežite za škarama za rezidbu dok ne prođu ledeni mrazevi i neposredno prije nego što se u proljeće formiraju nove stabljike. Ovo je idealno vrijeme za rezanje trave.

Mora li se pampas trava rezati – i ako da, kako?

Kao opće pravilo, pampas travu ne treba rezati svake godine. No, rezanje ili stanjivanje može poboljšati izgled.

Preporuča se da prije početka nosite odjeću dugih rukava i debele vrtlarske rukavice. Takve mjere opreza pomoći će u sprječavanju posjekotina jer stabljike mogu imati vrlo oštre rubove. Zatim možete odrezati sve stare stabljike koje nose cvatove u razini tla. Ako je cijela biljka umrla, preporučljivo je potpuno je odrezati. Ali često postoji samo nekoliko izoliranih smeđih listova među zelenim peteljkama. Umjesto da ih režete, jednostavno ih uklonite grabljama ili - prethodno navucite rukavice - rukom.

Ako u vrtu imate potpuno mrtvi primjerak koji je tijekom godina znatno narastao u visinu i širinu, dobro je travu vezati u zasebne snopiće. To će znatno olakšati rezanje.

Čist rez

Osim odjeće dugih rukava i rukavica, bitan je i izbor alata za rezanje. U idealnom slučaju, koristite škare za rezidbu s dugom drškom tako da postoji dovoljan razmak između vas i pampas trave - i da vas stabljike ne mogu ozlijediti. Osim toga, potrebna je nešto manja snaga ako škare za rezidbu imaju dugačke ručke. Pazite i da škare nisu tupe – moraju biti oštre da bi mogle rezati travu.

compo image

Gnojidba pampas trave

Kada završite s šišanjem pampas trave, posvetite joj dodatnu njegu i pažnju dodavanjem malo komposta ili gnojiva. Na taj ćete način biljci osigurati važne hranjive tvari koje će dobro iskoristiti kada u proljeće izrastu novi izdanci. Ipak, važno je ne pretjerati s gnojenjem i koristiti gnojiva, osobito za ukrasne trave. Pampas trava može rasti prebrzo ako je koncentracija dušika previsoka, što je štetno za zdrav rast.

Podijeli