compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Vrt
  5. Njega vrta
  6. Briga za Vaš vrt u vruće ljeto

Briga za vaš vrt u vruće ljeto

Što možete učiniti za svoje biljke kada je vruće i sušno

Osvrnete li se na izuzetno vruće ljeto 2018. godine s prilično pomiješanim osjećajima? Iako smo uživali u vrućini, sušno vrijeme je izazvalo veliku frustraciju kod mnogih hobi vrtlara. Klimatski istraživači slažu se da će se takva sušna razdoblja češće pojavljivati u budućnosti. Otkrivamo Vam kako možete pripremiti svoje biljke za ekstremne vremenske uvjete i umanjiti rizik od potencijalnih ljetnih oštećenja.

compo image

Najbolji temelj: Dobra penetracija korijena

Prevencija je bolja od liječenja – to se posebno odnosi na vrtlarske radove. Uz samo nekoliko mjera njege, možete biljkama pomoći u dugim sušnim razdobljima. Važna, ali često podcijenjena korelacija u ovom pogledu: Što snažnije i dublje korijenje biljaka doseže u tlo, to je bolje za skladištenje vode i apsorbiranje vlage iz tla. Proizvodi koji stimuliraju korijenje mogu potaknuti rast sadnica i prodor korijena već postojećih biljaka – za optimalno skladištenje vode i hranjivih sastojaka. Oni također pružaju zemlju bogatu humusom, koja može skladištiti vodu. Odabirom pravog supstrata možete pozitivno utjecati na zdrav rast biljaka u sušnim razdobljima. Naše sorte humusa za balkonske biljke i biljke u posudama sadrže posebno skladište za vodu koje skladišti vodu za navodnjavanje i dostavlja je biljkama po potrebi. Zemlja ostaje vlažna duže vremena i potrebno je rjeđe zalijevati.

compo image

Da li više volite otporne biljke?

Dugoročna mjera koja će Vam koristiti u vrućim i suhim periodima: Prilagodite svoj vrt promjenjivim klimatski uvjetima i biljnim sortama koje mogu podnijeti vrućinu, npr. lavanda, obična verbena, mandevila i lantana camara. Voćne biljke su također vrlo pogodne i formiraju aromatične plodove zahvaljujući obiljem sunčeve svjetlosti. Nepotrebno je govoriti da mediteranske biljke, poput agruma, oleandra i ružmarina također uživaju u visokim temperaturama.

Zdrave biljke su otpornije na suhe uvjete.

Hranjive tvari su tajno oružje kada se radi o zaštiti biljaka od topline i suhoće. Ali problem je u tome što mnogi hobi vrtlari ili ne gnoje uopće ili to počnu raditi prekasno. Naš asortiman uključuje posebne pelete gnojiva s ovčjom vunom koja u početku može upiti puno vode, poboljšavajući humifikaciju i opskrbu biljaka hranjivim tvarima i vodom u sušnim razdobljima. Još jedan savjet kako da biljke prežive vruće dane netaknute je nanošenje malča. Sloj reznica travnjaka, ostataka lišća ili usjeva smanjuje isparavanje i štiti tlo od pregrijavanja.

Prirodna gnojiva

Ovčja vuna: čudesni lijek

Hranjiva sredstva koja potiču rast biljaka i imaju veliki kapacitet skladištenja vode: Ovčja vuna može učiniti više nego što možda mislite!

Čitaj više
compo image

Kako održati travu zelenom u suhim razdobljima

Travnjak uglavnom trpi tijekom sušnih razdoblja. Da li ste znali da sjeme nekih smjesa za travnjake može skladištiti vodu? Ipak, za dobro klijanje potrebno je odgovarajuće zalijevanje (temeljito barem jednom dnevno). Ali povećava vjerojatnost da će sjeme rasti i u zahtjevnim vremenskim uslovima – zato igrajte na sigurno kada je riječ o sjetvi. Također možete pripremiti svoj travnjak da bude otporniji ljeti pravom gnojidbom u ranoj fazi. Kada kupujete proizvode, pripazite na one koji su bogati kalijem, jer kalij jača stanične sjenke i optimizira sposobnost zadržavanja vode u biljci. To čini biljku otporniju na suhe uvjete ljeti. Kada je vruće, bolje je da ne kosite i ne gnojite. Trava treba biti dugačka najmanje 4,5-5 centimetara kako bi pružila bolju hladovinu zemlji i da se travnjak ne presuši brzo. 

compo image

Pravilo broj jedan za toplotne valove: Zalijevajte pametno

Za vruće vrijeme posebno je važno zalijevati biljke ujutro. To omogućava biljci da se brzo osuši, a rosna zemlja da dobro upije vodu. Ako biste zalijevali u podne, lišće bi moglo izgorjeti, a navečer zalijevati, predstavlja rizik da biljke ostanu vlažne i brže šire gljivične bolesti. Bolje je jednom dnevno temeljito zalijevati po površini nego češće. Biljke mogu formirati duboko korijenje i koristiti rezerve vode samo kada je tlo redovito natopljeno. Kako vlažna zemlja može bolje apsorbirati vodu, prvo je trebate kratko zalijevati, a zatim temeljito nakon 10 do 15 minuta. Najbolje je koristiti kišnicu. To pozitivno utječe na vašu potrošnju vode, okoliš i također koristi biljkama, jer nema kamenca i ugodne je temperature.

Podijeli

compo image

COMPO. Jednostavno lijepe biljke.

S dvije lijeve ruke ili sa "zelenim prstima" - učinite svoj život zelenijim.

Service

O tvrtki COMPO