compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Travnjaci
  5. Priprema i njega
  6. Košnja travnjaka: Najbolji savjeti i trikovi

Njega travnjaka

Košnja travnjaka: Najbolji savjeti i trikovi za zdrav travnjak

Ne samo da je jarko zeleni, svježe pokošeni travnjak poslastica za oči u pravom smislu, redovna košnja jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste njegovali svoj zeleni tepih. Redovita košnja omogućuje da se trava grana i raste u širinu – to čini travu divno gustom i otpornom na mahovine i korov.

Kada i koliko često trebate kositi travnjak

Po pravilu, preporučujemo da travnjak kosite jednom tjedno između ožujka i listopada. Također ga možete češće kositi tijekom razdoblja jakog rasta u svibnju i lipnju. Koliko često trebate kositi travnjak ovisi i o vrsti travnjaka i sjemenu: Korisne ili ukrasne površine potrebno je češće kositi, a trava raste brzinom koja ovisi o sorti, dobi i kvaliteti sjemena. Možete kositi u bilo koje doba dana kada su temperature umjerene. Ali ako je prevruće ili suho, bolje je odgoditi košnju travnjaka do večeri, jer košnja u podne kad je sunce najjače, mogla bi oštetiti Vaš travnjak. Zemlja se može brže osušiti i vlati trave, koje su posebno osjetljive nakon košnje, mogu izgorjeti.

compo image

Optimalna visina košnje za Vaš travnjak

Travnjaci koji se upotrebljavaju normalno kose se na visini od oko 4-5 cm, a dužina od oko 6 cm preporučljiva je za travu u zasjenjenim područjima. Ne kosite travu prekratko, jer to usporava nove izdanke i ostavlja neobrasla područja na kojima se korov lako zadrži. Po pravilu primjenjuje se jedno od sljedećeg: Smanjite noževe samo za trećinu njihove trenutne visine rasta. Ako sebi priuštite odmor koji traje nekoliko tjedana tijekom ljeta, travnjak se ne bi trebao drastično skratiti kad se vratite. Bolje je rezati travu koja je prerasla natrag do idealne dužine u fazama, s razmakom od nekoliko dana. U vrućim ljetnim mjesecima travnjak treba ostaviti što duži. To omogućava travi travnjaka da učinkovitije zasjeni zemlju, što zauzvrat štiti njene vodne rezerve.

Kako postići najbolje rezultate košnje kada kosite travnjak

Za preciznu košnju bit će Vam potrebne oštre oštrice. Morate ponovno oštriti srpove kosilice onog trenutka kada oštrice počnu pokazivati polomljene rubove, a vrhovi postaju sivi i oker boje. Kosite samo kad je vrijeme suho i kada je zemlja presušila, inače će se trava oštetiti više nego što je to potrebno. U vlažnim uvjetima, oštrice se lijepe i ne može se postići čist i gladak rez. Obrube izražene od kamena za popločavanje i metala omogućavaju uredne rubove. Možete i urediti rubove trimerom za travnjak ili škarama na baterije.

Jednom kada pokosite travnjak, što trebate učiniti s reznicama?

Reznice uvijek treba ukloniti s travnjaka nakon košnje, jer vrlo brzo trunu i mogu doprinijeti stvaranju slamom pokrivenoga travnjaka. Ali reznice trave nisu otpadni proizvod: Reznice mogu napraviti vrijedan kompost ako dopustite da se reznice travnjaka suše, a zatim pomiješate u piljevinu koristeći omjer 2:1. Osušene reznice također su prikladan materijal za oblaganje grmova i povrća, kao i travnjak. Kosilice s funkcijom mulčenja sitno usitnjavaju travu tijekom košnje i ravnomjerno raspoređuju reznice trave po travnjaku.

compo image

Da li treba gnojiti pokošeni travnjak?

Nedostatak košnje travnjaka i uklanjanja reznica je u tome što se hranjive stvari kontinuirano izvlače iz zemlje. Neposredno nakon košnje, trava zapravo treba puno dušika, fosfata, kalija, magnezija, željeza i elemenata u tragovima za rast. Inače će zelena boja izblijediti i manje trave će ponovno rasti. To možete nadoknaditi uravnoteženom gnojidbom. Ne gnojite prije nego što prođu jedan do dva dana od košnje. Za to vrijeme rezovi se zatvore.

Podijeli