compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Travnjaci
 5. Gnojidba i suzbijanje korova
 6. Jednostavna gnojidba travnjaka: Savjeti i trikovi za Vaš travnjak

Jednostavna gnojidba travnjaka

Samo je zdrav travnjak uistinu lijep. To je jedno od područja vrta s najvećim potrebama za hranjivim tvarima. Ovo ne iznenađuje: mora se nositi s mnogo toga i treba izdržati djecu koja se igraju, vrtne zabave, mahovinu i korov, kao i sve vremenske prilike. A to je moguće samo ako redovito dobiva hranjive tvari u obliku gnojiva. Pokazujemo Vam što treba imati na umu prilikom gnojidbe travnjaka.

Zašto biste trebali redovito gnojiti travnjak?

Redovita košnja travnjaka i uklanjanje reznica uzrokuje da se hranjive tvari neprestano izvlače iz zemlje. Neposredno nakon košnje, trava zapravo treba puno dušika, fosfata, kalija, magnezija, željeza i elemenata u tragovima za rast. Inače će zelena boja izblijediti i manje trave će ponovno rasti. To možete nadoknaditi uravnoteženom gnojidbom. Ako koristite kosilicu za malčenje, Vašem travnjaku treba manje gnojiva, jer se reznice koje ostanu na površini s vremenom razgrađuju, a hranjive tvari u njima se ponovno iskoriste.

Travnjaci trebaju vapno

Različiti aspekti uzrokuju da se pH vrijednost zemlje s vremenom smanjuje. Ako je preniska (niža od 5,5), trava prestaje dobivati dovoljno hranjivih sastojaka. U ovom slučaju je korisna redovita kalcifikacija svake dvije do tri godine.

Kada je nabolje vrijeme za gnojenje travnjaka?

Da biste osigurali trajno zdrav travnjak, važno je da mu redovito dodajete hranjive tvari tijekom cijele godine. Po prvi put biste trebali gnojiti u proljeće. Najbolje je upotrijebiti jedno od naših gnojiva sa sporim ispuštanjem, koje će vašem zelenom tepihu pružati sve važne hranjive sastojke i do šest mjeseci. Po čemu su toliko posebna? Hranjive tvari se oslobađaju po potrebi, ovisno o vremenskim uvjetima (temperatura i vlaga). Kontrolirano ispuštanje dušika znači da naša gnojiva za travnjak također čuvaju podzemne vode. Ako se odlučite za proizvod s kraćim ispuštanjem, ljeti biste trebali gnojiti ponovo. Travnjak dobiva svoju konačnu opskrbu hranjivim tvarima na jesen. Koristite posebno jesenje gnojivo za travnjak s visokim udjelom kalija. To jača travu i čini je tvrđom i trajnijom.

Kako se to radi

Gnojidba vašeg travnjaka u tri koraka

 1. compo image

  1

  Rasujte gnojivo

  Rasujte gnojivo, po mogućnosti na suhom travnjaku ručno ili rasipačem. Napomena: Nemojte ga rasipati neravnomjerno, jer će u protivnom doziranje biti premašeno što može dovesti do oštećenja travnjaka.

 2. compo image

  2

  Zalijevajte travnjak

  Nakon toga, travnjak treba temeljito zalijevati jednom ili dva puta tjedno, najmanje 20 minuta. Bolje je temeljito zalijevati dva puta tjedno nego zalijevati u manjim količinama češće, jer to omogućava da travnjak formira dublje korijenje i da se dobro nosi suhim uvjetima.

 3. compo image

  3

  Pokositi travnjak

  Ne kosite travnjak na kraće od 4-5 cm. Što su oštrice više, to se više fotosinteze odvija – i to je vaš travnjak zeleniji. Kao opće pravilo, nikad ga ne skraćujte za više od trećine kako travnjak ne bi oslabio.

Da li ste znali?

Zdravi travnjak ne samo da izgleda lijepo, već ima i važne funkcije: Zdravi travnjak veličine 250 m² pokriva dnevne potrebe četveročlane obitelji tijekom razdoblja rasta!

Podijeli