compo image
  1. COMPO
  2. Vodič
  3. Njega biljaka
  4. Travnjaci
  5. Priprema i njega
  6. Što učiniti s otkosima travnjaka

Kaj narediti s pokošno travo:

Brzo se nakupi puno pokošene trave, osobito ljeti kada travnjak intenzivno raste i potrebno ga je često kositi. Ali što možete učiniti sa svom tom pokošenom travom? Kako možete ponovno upotrijebiti pokošenu travu? Bez obzira na to kompostirate li pokošenu travu ili je koristite kao gnojivo, pogledajte naše savjete kako biste saznali što možete učiniti sa svojom pokošenom travom i kako je pravilno zbrinuti ako vas količina pokošene trave počne preplavljivati.

Od prve do zadnje košnje trave

POKOŠENA TRAVA

Ako želite stvoriti gustu i zelenu travu, redovita košnja travnjaka jedna je od najvažnijih mjera. Između prve i zadnje košnje sezone često se skupi znatna količina pokošene trave. Uostalom, obično biste trebali kositi svoj travnjak barem jednom tjedno od kraja ožujka ili početka travnja do listopada - ovisno o vremenu i rastu travnjaka, naravno. Tijekom ljeta travnjak je potrebno češće kositi jer brže raste. Ako želite točno znati kada i koliko često trebate kositi svoj travnjak, ovdje pogledajte naše savjete i trikove za košenje travnjaka.

Kako god sezona košnje zapravo prošla, najvjerojatnije ćete se suočiti s velikom količinom pokošene trave! Ali ne brinite, to ne znači da će vam kanta za organski otpad uskoro biti prepuna ili da će vam posjet reciklažnom centru za kućni otpad postati dio rutine. Pokošena trava sadrži važne hranjive tvari i druga korisna svojstva. Previše su vrijedni da bi ih jednostavno bacili, a možete i postati održiviji i umjesto toga ih ponovno upotrijebiti u svom vrtu! Čitajte dalje kako biste saznali kako najbolje iskoristiti pokošenu travu.

Pokošena trava za kompost

Ako već imate kompostnu hrpu, ovo je odlična prilika da pokošenu travu bacite u kompost i iskoristite je kao kompost za vrt sljedeće sezone. Mikroorganizmi u kompostu doprinose prirodnoj razgradnji pokošene trave. Ostaje dragocjeni humus koji možete umiješati u zemlju i njime gnojiti biljke u gredici ili povrtnjaku. Kako bi sićušni organizmi radili svoj posao i kako bi se zeleni otpad mogao kompostirati, važno je da u kompostnoj hrpi ima dovoljno kisika i da se ne osuši do kraja. Stoga je pri stvaranju komposta idealna kombinacija različitih materijala kao što su pokošena trava, grane i lišće. Grubi vrtni otpad poput grana i lišća omogućuje protok zraka i osigurava dovoljno kisika. To je dobro za organizme u tlu i osigurava da stabljike ne počnu fermentirati tijekom procesa kompostiranja. Da biste spriječili truljenje, trebali biste odabrati i polusjenovito mjesto.

Također pazite da pokošena trava ne bude previše mokra. Preporučamo da pokošenu travu prvo malo otklopite i osušite prije nego što je stavite na kompost.

Ako imate manji travnjak, dovoljna je jedna hrpa komposta. Ako imate veliku količinu pokošene trave, ima smisla koristiti nekoliko hrpa komposta. Budući da se pokošen travnjak relativno sporo razgrađuje, najvjerojatnije ćete morati koristiti druge mjere za razgradnju trave. Jedna od takvih mjera je, primjerice, COMPO BIO akcelerator kompostiranja.

Koji je najbrži način da se otkos travnjaka razgradi?

Provjerite imate li miješane materijale i dobru opskrbu kisikom. Prekrivač koji propušta zrak (ne folija ili cerada) podržava razvoj topline i vlage, osiguravajući idealne uvjete za mikroorganizme.

Ostavite otkos travnjaka gdje je

Ako se želite uštedjeti muke oko odlaganja pokošene trave, imamo dobre vijesti za vas! Pokošenu travu lako možete ostaviti na zelenilu.

compo image

1. Gnojidba pokošenom travom

Ako kosite kosilicom bez sakupljača trave ili robotskom kosilicom, moći ćete vrlo sitno nasjeckati pokošenu travu - i jednostavno je ostaviti na travnjaku kao sloj malča. To ima pozitivne učinke, primjerice za zaštitu travnjaka od isušivanja. Također, redovita košnja trave sprječava rast dosadnog korova. Pokošena trava također sadrži važne hranjive tvari, poput dušika, koji se vraćaju u travnjak.

compo image

Osim mulčenja trate može se pokošeno trato koristiti i za gnojenje gredica, robova i zaplate drveća, živih meja i grmovnica, koje su plast pokošene trave zaštitile pred sušenjem i plevelom. Plast mulča ne sme biti sestavljena samo iz pokošene trave. Mešati je potrebno i s boljim grobnim materijalom za mulčenje, kao što su lesni sekanci, hrastov okras ili vlakna iz komposta. Ako ćete s pokošenim travom gnojiti i zelene vrtove, ne smijete zaboraviti, da se želite radi prehranjevati s pokošenom tratom. U vezi s tim morate razmisliti, ali želite zelene gredice res gnojiti s pokošenim travom. Namesto tega preporučujemo upotrebu posebnog gnojila za zelenjavo. Ako za gnojenje koristite pokošeno trato, obavezno vodite računa da u njoj ne bude trava sa sjemenom, jer ćete ga morati ponovno ponovno izvršiti.

2. Korištenje pokošene trave kao gnojiva

Gnojidba otkosima travnjaka ima još jedan pozitivan učinak: služi kao dodatno gnojivo jer se u travnjak vraćaju vrijedne hranjive tvari koje bi inače otišle u kantu za organski otpad ili na kompost. Međutim, pokošeni travnjaci ne osiguravaju dovoljno hranjivih tvari za svestrani zdrav rast. Stoga pokošena trava može biti samo dobar dodatak normalnoj gnojidbi. Ne treba odustati od proljetne i jesenske gnojidbe dodatnom dozom kalija. Na primjer, posebno gnojivo za robotske kosilice idealno je za uravnoteženu opskrbu hranjivim tvarima u proljeće. Koristi se za popunjavanje praznina u hranjivim tvarima koje ostaju otvorene nakon gnojidbe pokošenom travom. Jesensko gnojivo za travnjak bogato kalijem dobar je izbor za jesen.

Ne preporučamo korištenje pokošene trave za pripremu tekućeg gnojiva. Ako zatim ponovno nanesete gnojivo na svoj travnjak, često svom travnjaku činite više štete nego koristi.

compo image

Uklanjanje pokošene trave

Ostalo vam je još pokošene trave? Mnoge životinje poput konja, krava, ovaca i koza jedu travu i sijeno. Zašto ne biste otišli do najbliže staje i pitali možete li nahraniti životinje npr. pokošenom travom? Ipak, do tada pokošenu travu dobro pospremite kako se ne bi upljesnivila.

Ako ne možete pronaći drugi način za ponovno korištenje pokošene trave, možete je odložiti u kantu za organski otpad. Imajte na umu da svježe pokošena trava sadrži puno vode, pa u kanti za organski otpad može vrlo brzo fermentirati i pljesniviti te izazvati neugodne mirise, osobito ako je kanta izložena suncu. Zato kantu za organski otpad uvijek postavite u hlad. Kao i kod kompostne hrpe, korisno je pomiješati pokošenu travu s drugim vrtnim otpadom kao što su granje ili lišće - ovo nanošenje slojeva omogućuje više zraka da uđe u otpad, sprječavajući truljenje. Ako je vaša kanta za organski otpad premala, pokošenu travu možete zbrinuti u centru za recikliranje u kućanstvu.

Možete li odložiti otkos travnjaka u šumi?

Ne! Zabranjeno je odlaganje vrtnog otpada, uključujući i pokošenu travu, u šumu. Iako na prvi pogled možete pomisliti da je hrpa trave prirodna kompostna hrpa. Jedan od razloga tome je što svježe pokošena trava brzo počinje pljesniviti, što uzrokuje neugodne mirise i zagađuje tlo i podzemne vode nitratima.

Podijeli