compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Travnjaci
 5. Gnojidba i suzbijanje korova
 6. Gnojidba travnjaka u jesen

ZDRAV I LIJEP TRAVNJAK U PROLJEĆE

Gnojidba travnjaka u jesen

Dok se izležavanje na kauču oblačnog jesenskog dana može činiti prikladnijim od rada u vrtu, još uvijek postoje neki vrtni poslovi koje treba obaviti u jesen. Kako bismo pomogli našem travnjaku da preživi hladnu zimu i kako bismo se radovali bujnom zelenilu sljedećeg proljeća, preporuča se da svoje biljke nahranite nekim dodatnim hranjivim tvarima. Pročitajte zašto je dobro pognojiti travnjak u jesen i kako ga učiniti dovoljno zdravim da preživi zimu.

compo image

ZADNJA GNOJEBA PRIJE ZIME

Koliko je korisna jesenska gnojidba travnjaka?

Dobra priprema je sve! Ako vlasnik vrta voli pomisao na bujni zeleni travnjak u proljeće, gnojidba je sastavni dio jesenske njege travnjaka. Ali cilj ovdje nije potaknuti rast. Umjesto toga, radi se o pripremi travnjaka za zimu i popravljanju štete uzrokovane, primjerice, vrućinom ili sušom. Jesenska gnojidba daje vašem travnjaku konačnu opskrbu hranjivim tvarima prije nego što pređe u stanje mirovanja. Time je travnjak otporniji na bolesti i hladnoću, jer dodatna gnojidba jača i opskrbljuje travnjak s dovoljno hranjivih tvari i zimi.

compo image

Posebno jesensko gnojivo

Gnojivo bogato kalijem

Svi smo bili tamo... Vaša rutina osobne njege u jesen nije ista kao ljeti. Isto je i s njegom travnjaka. Tlu je u jesen potrebna drugačija mješavina hranjivih tvari nego u ljetnim mjesecima. Što se tiče hranjivih tvari, jesenji travnjaci trebaju kalij više nego bilo što drugo. To čini vaš travnjak otpornijim na mraz i bolesti. Osim kalija, kvalitetno jesensko gnojivo sadržavat će i druge hranjive tvari, poput dušika i fosfata, koji jačaju biljke i korijenje, osiguravajući otporan travnjak. To čini rast korova gotovo nemogućim. U usporedbi s proljetnim gnojivom, jesensko gnojivo sadrži manje dušika, jer gnojiva s visokim udjelom dušika potiču rast koji u jesen nije potreban. Zbog visokog udjela dušika trava će biti mekana i stoga osjetljivija na mraz i bolesti. Kako bi se vaš travnjak sljedeće godine razvio u prekrasno zelenilo, preporučujemo korištenje NPK gnojiva bogatog kalijem.

compo image

KASNO LJETO ILI ZIMA?

Najbolje vrijeme za gnojidbu vašeg travnjaka je jesen

Ali kada je najbolje vrijeme za gnojidbu travnjaka u jesen? Vrijeme primjene ovisi uglavnom o tome koristite li mineralno ili organsko gnojivo.

Organska gnojiva su životinjskog i/ili biljnog podrijetla. Da bi hranjive tvari iz organskog gnojiva postale dostupne biljkama, prvo ih moraju razgraditi mikroorganizmi u tlu. Ove hranjive tvari polako se otpuštaju u tlo tijekom dugog vremenskog razdoblja. Ako je prehladno, prevruće ili presuho, mikroorganizmi su spori i nemaju gotovo nikakav učinak. Stoga je idealno vrijeme za organsku gnojidbu travnjaka od početka kolovoza do kraja listopada, kada je tlo još toplo i mikroorganizmi mogu promijeniti gnojivo u oblik koji biljke mogu apsorbirati. Budući da su organska gnojiva biljnog i/ili životinjskog podrijetla, sigurna su za djecu, životinje i okoliš ako se pravilno koriste.

Odlučite li se za mineralno gnojivo, preporuča se koristiti što kasnije. Preporučeno razdoblje korištenja je od rujna do prosinca. Hranjivi sastojci mineralnih gnojiva strukturirani su na takav način da ih vaš travnjak može apsorbirati čak i pri temperaturama tla od oko 10 °C. Mineralna gnojiva se zbog vlage u tlu otapaju i omogućuju biljkama da odmah apsorbiraju hranjiva.

PRAVILNA PRIPREMA

Kako pognojiti travnjak u jesen

 1. compo image

  1

  Košnja

  Prije nego što pognojite travnjak u jesen, uklonite sve grane ili lišće ako je potrebno. Kako se granule ne bi uhvatile za travu, iznimno je važno pokositi travnjak prije nanošenja gnojiva. Preporučamo košenje na maksimalno 5 cm. Još jedan savjet za njegu travnjaka koji morate imati na umu je košenje dok ne prestane rasti. Na primjer, u blagoj, sunčanoj jeseni, možda ćete trebati kositi i u prosincu.

 2. compo image

  2

  Gnojidba

  Zatim ostavite travu dva do tri dana kako bi se zacijelile posjekotine nastale košnjom i spriječile moguće opekline. Zatim rasipačem ili ručno razbacite jesensko gnojivo. Za sve perfekcioniste među nama vrtlarskim entuzijastima: Jesensko gnojivo možete posebno ravnomjerno rasporediti s rasipačom kako biste mogli uživati ​​u ravnomjerno zelenom i bujnom travnjaku.

 3. compo image

  3

  Zalijevanje

  Redovito zalijevanje važan je dio njege travnjaka - to se posebno odnosi nakon gnojidbe. Travnjak obilno zalijevajte dok se granule potpuno ne otope i hranjive tvari ne upiju. To se odnosi i na organska i na mineralna gnojiva. Kada se granule potpuno otope, ne morate brinuti za svoje kućne ljubimce ili djecu.

Podijeli