compo image
 1. COMPO
 2. Vodič
 3. Njega biljaka
 4. Travnjaci
 5. Priprema i njega
 6. Osušeni travnjak – što se može učiniti?

Osušeni travnjak – što se može učiniti?

Ekstremno sušna razdoblja i dugotrajna vrućina problem su za mnoge travnjake. Umjesto bujnog i zelenog, travnjak je tada suh i žut ili čak smeđ u mnogim vrtovima. Može li se osušeni travnjak oporaviti? I kako mogu ponovno učiniti osušeni travnjak zelenim? Otkrivamo koje su vaše mogućnosti ako je vaš travnjak osušen, bez obzira na to je li to zbog sunca, sušnog razdoblja ili nečeg drugog, kao što je nepravilna gnojidba.

Osušeni travnjak: Smeđa i slamnata stepa umjesto bujne, zelene površine

Pogotovo ljeti, kada jedan toplinski val slijedi drugi, našim travnjacima nije lako. Nedostatak vode, jaka sunčeva svjetlost, vjetar i stalno korištenje travnjaka uzimaju svoj danak. Ono što na prvi pogled može izgledati kao bolest travnjaka često je proizvod tih nedaća. Sušna razdoblja stvarno uzimaju svoj danak na travnjaku. Slamnasta, žuta trava ili ružne smeđe mrlje na travnjaku mogu se pojaviti čak i kada je travnjak inače dobro zbrinut. Prizor naizgled mrtvih travnatih trava brzo postavlja pitanje može li se vaš osušeni travnjak uopće spasiti. Točno na ovo pitanje odgovaramo u sljedećem odjeljku.

compo image

Mogu li se osušeni travnjaci oporaviti?

Čak i ako se čini da je sve izgubljeno, smeđi, osušeni travnjak ne znači nužno da su travke uginule. U većini slučajeva travnjak se može oporaviti. Kada je travnjak osušen, to je zapravo zaštitni mehanizam. Usporava metabolizam tako da travnjak može preživjeti čak i u ekstremnim uvjetima. To uzrokuje isušivanje vlati trave i promjenu njihove boje. To znači da oporavak osušenog travnjaka ovisi o tome jesu li korijeni adekvatno zaštićeni od isušivanja. Ako su samo vlati trave smeđe i suhe, postoji mogućnost da će se travnjak oporaviti. Ali ako je korijenje već mrtvo, onda će svaki pokušaj spašavanja vašeg travnjaka biti prekasno.

Da biste saznali je li revitalizacija još uvijek moguća, pomoću lopate iskopajte mali dio travnjaka dubine 10-15 cm i pregledajte korijenje. Ako se osuše i više nisu netaknuti, revitalizacija neće biti moguća. Umjesto toga, popravak ili ponovna sadnja travnjaka je neizbježna.

Uzroci isušenog travnjaka

1. Osušeni travnjak zbog sunca, vrućine i suhih razdoblja

Nedostatak vode jedan je od najčešćih uzroka isušenog travnjaka. Kada je potpuni nedostatak oborina, osobito u ljetnim vrućinama, lagana kiša odmah isparava zbog sunca, a suhoća se širi sve dalje i dalje – travnjaku jednostavno nedostaje vlage. Rizik od oštećenja od suše vrlo je visok kada početkom ljeta naglo porastu temperature i dođe do iznenadnog nedostatka oborina. Travnjak nema dovoljno vremena za prilagodbu takvim vremenskim uvjetima.

2. Travnjak osušen unatoč zalijevanju na vrućini

Ali travnjaci se i dalje mogu osušiti čak i ako su zalijevani. To se događa ako se travnjak nedovoljno ili nepravilno zalije na vrućini. Na primjer, intenzivna sunčeva svjetlost često se zanemaruje. Travnjak tada zapravo izgara zbog vode (u kombinaciji sa sunčevim zrakama). To je zbog povećanog učinka kapljica vode,koje djeluju poput gorućeg stakla i pojačavaju sunčeve zrake, spaljujući pritom travnjak. Iako je spaljivanje obično samo lokalizirano i travnjak se oporavlja, zalijevanje rano ujutro ili navečer bolje je nego tijekom vrućih podnevnih sati.

3. Osušen travnjak zbog nepravilne košnje tijekom ljeta

Izlazak van kako biste brzo pokosili travnjak tijekom pauze za ručak nešto je što savjetujemo da ne radite ljeti. Ovaj dobronamjerni rad na održavanju vjerojatnije će oštetiti travnjak jer se trave oštećuju prilikom košnje. Na jakoj sunčevoj svjetlosti, koja posebno prevladava tijekom podnevnih sati, rezovi se ne mogu dovoljno brzo zatvoriti. Umjesto toga, sunce odmah isušuje oštrice i vaš nekada zeleni tepih dobiva smeđe ili žute vrhove. 

4. Osušen travnjak zbog gnojiva

Osušeni travnjaci također mogu biti uzrokovani gnojidbom travnjaka – ili primjenom pogrešne količine gnojiva. Ovaj problem nastaje uglavnom kada se predoziraju brzo djelujuća mineralna gnojiva. To dovodi do spaljenih mrlja na travnjaku. Rizik možete značajno smanjiti korištenjem posebnog gnojiva za travnjak sa sporim otpuštanjem i ravnomjernim raspršivanjem gnojiva.

5. Osušen travnjak zbog pseće mokraće

Pseći urin ima isti učinak na travnjak kao da ga je spalilo previše gnojiva. To je zato što dušikovi spojevi u njemu imaju isti učinak kao i previše gnojiva, ostavljajući žuto-smeđe mrlje na travnjaku.

6. Osušen travnjak zbog sredstava protiv korova

Drugi uzrok isušenih travnjaka može proizaći iz pogreške u održavanju u obliku nepravilne primjene neselektivnog herbicida. Za razliku od posebnog sredstva protiv korova za travnjake, neselektivni herbicid ne samo da uništava dosadni korov u travnjaku, već nažalost i travu. Imajući to na umu, uvijek slijedite upute na pakiranju prije uporabe. Također je važno zapamtiti da ostaci neselektivnog herbicida još uvijek mogu biti u raspršivaču. Takvi ostaci također mogu oštetiti travnjak – ili barem njegove male dijelove.

Moguća rješenja: Kako osušeni travnjak ponovno učiniti zelenim

compo image

1. Ako je korijenje netaknuto, temeljito zalijevajte travnjak

Ako je oštećenje samo površinsko, a korijenje je još uvijek netaknuto, trave će ponovno proklijati ako ima dovoljno vlage. U skladu s tim, zalijevajte travnjak obilno i temeljito prskalicom, koristeći oko 15 do 20 litara vode po kvadratnom metru. Ako je potrebno, upotrijebite lopatu ili cijev kako biste provjerili koliko je voda prodrla u tlo. Općenito govoreći, ne biste trebali zalijevati travnjak svaki dan malim količinama vode, već jednom ili dva puta tjedno, a zatim velikodušno i opširno. To je učinkovitiji način sprječavanja isušivanja.

Koliko dugo treba osušenom travnjaku da se oporavi?

Ako je korijenje travnjaka još uvijek netaknuto, zalijevajte ga temeljito i pravilno. Tada ćete početi primjećivati poboljšanje trave nakon samo tjedan dana ako se travnjak pravilno održavao.

2. Kako popraviti osušeni travnjak s mrtvim korijenjem?

Ako se travnjak pretvorio u stepski krajolik nakon ljeta s jednim vrućim razdobljem za drugim, tada ga trebate ponovno posijati. U slučaju pečenja na mjestima, kao što je ono uzrokovano upotrebom previše gnojiva ili pseće mokraće, kao i korištenjem određenih područja travnjaka (npr. za roštilj ili posudu za vatru), možete popraviti gole mrlje i tako ih zatvoriti opet travnjak. Ako je travnjak potpuno osušen i mrtav, tada cijeli travnjak ili zahvaćeni dio travnjaka treba ponovno zasijati. Napor koji je uključen daleko je veći u lipnju, srpnju i kolovozu nego u proljeće (travanj/svibanj) ili ranu jesen (rujan/listopad). To je zato što sjeme mora biti stalno vlažno za uspješno klijanje i brz razvoj trava. Ako se samo jednom osuši, tada će proces klijanja prestati i neće se ponovno aktivirati čak ni nakon ponovnog zalijevanja. Za optimalno klijanje, temperatura tla treba biti 10-25 °C. Na žarkom suncu tlo se brzo zagrijava do 40-50 °C. Dakle, ako želite zaštititi okoliš i svoje živce, travnjak ne smijete presijavati za vrijeme velikih vrućina i suha, već pričekajte vlažno vrijeme u jesen.

Preporučamo korištenje naše mješavine za brzu ponovnu sjetvu 'COMPO Turbo-Nachsaat' ako ne želite toliko dugo čekati. Idealan je za ponovnu sjetvu u kasno ljeto i sadrži sorte travnjaka koje vrlo brzo klijaju i daju otporan, robustan travnjak. Istodobno je preporučljivo pognojiti travnjak npr. jesenskim gnojivom za travnjak 'COMPO Slow Release Autumn Lawn Fertilizer'. Dodatna doza kalija jača staničnu strukturu travnjaka i povećava njihovu otpornost, što znači da je jesensko gnojivo savršeno prikladno i za ljetni stres.

Imajte na umu da biste najprije trebali ukloniti svu mrtvu travu i slamu s travnjaka skarificiranjem. Osim uputa kako jednostavno zatvoriti praznine u travnjaku u samo pet koraka, naš vodič također nudi savjete o odabiru pravog sjemena. Na primjer, vrste trava kao što su visoki vlasuk ili crveni vlasuk bolje se nose s vrućinom i sušom nego neke druge vrste. Osim toga, mješavina travnjaka treba biti prilagođena specifičnim uvjetima okoline i potrebama vašeg travnjaka.

3. Spašavanje isušenih travnjaka nakon uporabe neselektivnog herbicida

Trebali biste provjeriti u kojoj su mjeri trave trajno oštećene čak i ako je vaš travnjak osušen nakon uporabe neselektivnog herbicida. Ako je vaš travnjak dobro ukorijenjen, možda je samo površinski osušen, tj. korijenje može biti netaknuto. Osobito u slučaju slučajno korištenih proizvoda na bazi pelargonske ili octene kiseline, velike su šanse da će travnjak ponovno niknuti uz obilno zalijevanje i gnojidbu. To su takozvani kontaktni herbicidi i njihova djelatna tvar uzrokuje znatna oštećenja na lišću biljke, ali ne i na korijenu. Ako se u godini sjetve koristi neselektivni herbicid, tada korijenje obično također izgori s razočaravajućim ishodom da se travnjak mora ponovno zasijati. U skladu s tim, uvijek koristite posebna sredstva protiv korova za travnjak kako biste učinkovito suzbili neželjeni korov i zaštitili travnjak.

Preventivno djelovanje: Kako smanjiti rizik od isušenog travnjaka

Dolje navedeni čimbenici mogu ubrzati smrt travnjaka. Dakle, gdje je primjenjivo, pobrinite se da rizik bude što je moguće niži kada postavljate i održavate travnjak.

 • Uvjeti tla: Travnjak na ilovastom tlu neće se isušiti tako brzo kao travnjak na vrlo pjeskovitom tlu. Prije postavljanja travnjaka provjerite kvalitetu tla i sukladno tome prilagodite svoju rutinu održavanja. Kvaliteta tla može se poboljšati i organskim aktivatorom tla 'COMPO BIO Bodenaktivator' koji povećava plodnost tla i sposobnost skladištenja vode. Osim toga, dodatna količina vapna će optimizirati pH razinu tla.
 • Rutina zalijevanja: Bolje je travnjak zalijevati obilno i rjeđe nego u kraćim razmacima i s manjom količinom vode. Količinu vode prilagodite uvjetima tla tako da tlo ne bude ni presuho ni premokro. Osim toga, bolje je zalijevati ujutro ili navečer nego tijekom vrućih podnevnih sati.
 • Rutina košnje: Visina košnje i vrijeme košnje ključni su kada kosite travnjak. Ako svoj travnjak kosite vrlo kratko, korijenje je također prilično kratko i teško dopire do vode u donjim slojevima tla. U pravilu se normalan travnjak kosi na visinu od oko 4-5 cm. Kad je vruće, treba ga pustiti da naraste malo više, tj. oko 5-7 cm. Prilikom košnje travnjaka, noževi se nikada ne smiju skratiti za više od trećine visine rasta. Ne smije se kositi po podnevnoj vrućini.
 • Mješavina sjemena: Dužina korijena i otpornost biljke također variraju ovisno o vrsti trave. Sada postoje mješavine sjemena travnjaka koje su idealne za površine travnjaka izložene jakom suncu i suši.
 • Korištenje gnojiva i sredstava za uništavanje korova: Uvijek slijedite upute na pakiranju gnojiva za travnjake i sredstava za uništavanje korova. Kada gnojite travnjak, uvijek raspršite gnojivo što je ravnomjernije moguće. U tome vam može pomoći rasipač. Prilikom uništavanja korova u travnjaku uvijek koristite posebno sredstvo za travnjake.

Podijeli